Канни, вулкан. І Бартон

15 Травня 2010
2828
15 Травня 2010
12:12

Канни, вулкан. І Бартон

2828
Канни, вулкан. І Бартон

Нинішній фестиваль у Каннах, про що вже поспішили повідомити представники світових ЗМІ, був позначений певною нервозністю. Спочатку - закриті аеропорти, скасовані рейси. Ще - кафе і пляжі, постраждалі від шторму. Особлива програма пов'язана з вулканічною хмарою, яка виступає для всієї Європи таким собі страховидлом...

 

Але вже той факт, що в Каннах своєчасно з'явився голова журі Тім Бартон, начебто відмів тривоги. Фестивалю бути! Попри будь-яку погоду.

 

Відомо, що нинішня програма рясніє стрічками - і від метрів, і від молодих майстрів. І ще треба подумати, на кого більше покладають надії Канни? На ветеранів? Чи на зухвалих дебютантів? Адже вже стало традицією, що саме цей фестиваль - законодавець моди у світовому кіно. А моду найчастіше якраз і визначають молоді.

 

У цьому зв'язку - напружене очікування картини Сергія Лозниці «Щастя моє». Ще на останньому етапі роботи над фільмом каннські відбірники зацікавилися цим проектом, відібравши право представляти стрічку у венеціанського фестивалю. Знаючи, що саме Канни полюбляють відкривати нові території в кіно, будемо чекати і сподіватися...

 

Природно, з нетерпінням гості й учасники Канн чекають нових фільмів і від славетних кіновіртуозів... Жан Люк Годар покаже свою стрічку «Соціалізм». Щоправда, її включено до програми «Особливий погляд». Вирішили, що такому метру, як Годар, не варто змагатися з молоддю. Францію представляє в конкурсі Матьє Амальрік - цей актор виступив у статусі режисера зі своєю картиною «Турне» (про колектив стриптизерок). Поза конкурсом - і Олівер Стоун. Його фільм «Уолл-стрит-2. Гроші ніколи не сплять» буде цікавий тим, хто пам'ятає фінал першої стрічки і надумає поцікавитися, скільки ж років скнів у темниці герой Майкла Дугласа (як відомо, початок історії датується 1987 роком). Ще один ветеран світового кіно - режисер Мануель де Олівейра (йому 101 рік) - дарує Каннам «Дивну історію Анхеліки» - також у рамках «Особливого погляду». Цього режисера вважають найстарішим великим профі у світі кіно. Він пам'ятає часи ще німого кінематографа. Втім, старість для нього - не радість, а вічна боротьба, і практично під кожен фестиваль він випускає нову картину в експериментальному ключі. Упереджене ставлення до Іраку не поширюється на симпатії до кінематографа цієї країни. Іракський постановник Аббас Кіаростамі покаже в основному конкурсі стрічку «Засвідчена копія». У головній ролі Жульєт Бінош. Ця ж актриса стала обличчям нинішніх Канн - її обличчя на всіх плакатах. А сам фільм досліджує співвідношення копій і оригіналу - цікаво, що важливіше? В основному конкурсі і «Поезія» від Лі Чана Дона. Три роки тому на лазуровому узбережжі мала успіх стрічка цього ж постановника «Потаємне світло». В «Поезії» героїня, опинившись у складних обставинах, намагається знайти сенс життя, але не завжди їй це вдасться...

 

Як відомо, український претендент на золото Канн - «Щастя моє» зняв румун, оператор Олег Мугу. І справді, румунське кіно в останні роки стало модним трендом, збираючи у світі оберемки престижних нагород. Цього разу режисер Крісті Пуї представить свою «Аврору». Цікаво, як вистрілять румуни цього разу?

 

Чимало галасу і пересудів викликає і вже облаяна на батьківщині стрічка Микити Михалкова «Втомлені сонцем-2». Тут, у Франції, на захист картини стала компанія Wild Bunch, дистриб'ютор михалковської роботи. Фірма висловила «фе» французьким ЗМІ, які наперед розкритикували цей фільм та історичну концепцію Микити Сергійовича (хоча далеко не всі цю картину встигли подивитися). Представник компанії Венсан Мараваль заявив, що в Михалкова - суто комерційний фільм, розрахований на широку аудиторію, тому до нього критики й ставляться з такою упередженістю (тим більше що ніякого «гімну Сталіну» в Михалкова немає, а власне гімн творив іще батько режисера).

 

Одним словом, у всій колотнечі та численних суперечках доведеться розбиратися голові журі - знаменитому кінофантазеру Тіму Бартону. Адже йому не вперше бувати «в кігтях у казки».

 

«Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Сліпченко, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2828
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду