Євробачення-2010: час говорити про серйозне

14 Травня 2010
30651
14 Травня 2010
12:38

Євробачення-2010: час говорити про серйозне

30651
Маємо перші термінові виробничі спроби нових очільників
Євробачення-2010: час говорити про серйозне

Після тотальної зміни керівництва Національної телекомпанії України варто було очікувати. На щось. Але не на рейтинги - це точно! На телевізійну якість. Перш за все, найрейтинговіших програм НТКУ. Багаторічно найрейтинговіших. Зрозуміло, що створити щось оригінальне чергові тимчасові керівники Першого Національного не могли. Перш за все - не вистачало часу. На розворот. З чим прийшли вони на найпотужніший телевізійний канал країни - це тема іншої і більш детальної розмови. Перші інтерв'ю рясніють словами «згодом», «потім», «через деякий час» тощо. Поки що зрозуміло одне: більшість нового керівництва найбільшого телевізійного мовника України (НТКУ)... ніколи в житті творенням телебачення на 24-годинному загальнонаціональному ТБ-каналі не займалися. А тим часом у ефірі на Першому Національному У 2010 році українському глядачеві пропонують «розширену» програму. Зокрема, тричі на день демонструються відеоматеріали різних виконавців-учасників конкурсу в Осло. Цього року це будуть пісні з 38 країн. Перший Національний пропонує також згадати, як Україна брала участь у міжнародних телевізійних пісенних конкурсах: в архівах НТКУ є записи Євробачення з 2002 року. Нагадаю, що вперше пісня від України була представлена в 2003 році. Саме той телепоказ і був запропонований телеглядачам першим. Для економії дорогоцінного ефірного часу колеги скорочують тільки довгу й марудну процедуру євроголосування. Цікава спроба. Особливо якщо згадати про те, що Національна телекомпанія (за моїми даними) має право на показ відеоматеріалів з пісенних конкурсів лише протягом року з дня закінчення чергового. Сподіваюся, юристи познайомили тимчасове керівництво з нюансами, а то знову доведеться шукати спонсорів (місцевих чи міжнародних) для оплати сум можливих позовів. Чи все владнали й чекати на черговий скандал марно?

 

Весняними недільними ранками українські шанувальники пісенного конкурсу мають змогу передивитися так зване ток-шоу «Конкуренти Альоші». Для тих, хто не знає, нагадаю: Альоша - це псевдонім виконавиці Олени Кучер із Запоріжжя, яка їде до Осло. Це ток-шоу було широко розрекламоване Першим Національним у своєму ефірі. Виявилося, що дана телевізійна програма присвячена тому, щоб переконати не так телеглядачів (вони все зрозуміли буквально через декілька слів), а... (а, власне, кого?), в тому, що заступники генерального директора Українського державного національного телевізійного каналу ...хоч на чомусь знаються і хоч кілька слів можуть зв'язати до купи! Мене дуже цікавив і рівень, на якому відбуватиметься обговорення конкурентів української представниці: дріб'язковий чи фаховий, «тусовочний» чи професійний. Маємо черговий «успіх»: вперше в історії Національної телекомпанії України в якості експерта керівний клерк запросив до ефіру не тільки себе, а й власну дружину.

 

«Шоу» і «ток» проходили в інформаційному студійному комплексі НТКУ - навіть на декорації не витратилися. Це правильно - для потужного обслуговування комерційного навколошоубізнесового проекту під кодовою назвою «Альоша» грошей ще не назбирали. От уже продюсер пані Кучер заявив чи не на всю країну, що терміново потребує 1000000 євро! Тому відносини між представниками цього комерційного проекту та НТКУ потрібно терміново врегулювати - жорстко та цивілізовано. Сподіваюся, ці «дрібнички» уже залагоджено? Тому що маємо цікаву публічну заяву заступника генерального директора НТКУ Арфуша про те, що гроші на участь України в Євробаченні будуть накопичуватися на рахунках... продюсерської компанії, яка працює зі співачкою Альошею. Цікаво! А поки що спостерігаємо зафільмовану урочисту процедуру передачі перших ста тисяч представникам комерційного проекту «Альоша» в рідному Запоріжжі. Тобто процес використання державного ефіру для забезпечення комерційних потреб уже триває! У ефірі Першого Національного для цього вибрано форму «перегляду в студії різних відеоматеріалів з піснями-учасницями Євробачення-2010 та обговорення їх експертами».

 

Не новою, але все ж таки цікавинкою, виявилися привітання представників тих або інших країн українським телеглядачам через відео в інтернеті. Щодо експертів, то в різних програмах в студії були присутні пані Мозгова, Собко, Петрова, Лижичко та пани Квінта, Ксенофонтов, Рибчинський (старший) і заступники генерального директора НТКУ Арфуш і Багінський та інші. Ведуть дане дійство така собі пані Гончарова та багаторічний ведучий євровізійних проектів на Першому Національному пан Тімур Мірошниченко. Від них маємо справжні «перлини» креативу: ведучий рішуче намагається пояснити, що ключку для гольфу та гітару можна використати для... переконування тих, хто не підтримує української учасниці Євробачення.

 

Змонтовану (що ж вони там такого говорять?) і натужну атмосферу телепрограми весь час штучно рвуть «шалені» оплески й стогін зібраних в студії людей із плакатиками на підтримку Альоші. Дедалі гостріше постає банальна й зрозуміла кожному професіоналу аксіома: експерти слів і словосполучень на кшталт «нравіца» і «нє нравіца» не вживають. Дуже цікаво було поспостерігати за «експертами» після демонстрації відео з піснею від Сербії, яку готували під керівництвом Горана Бреговича. Діти в студії дружно прогуділи: «у-у-у-у-у-у-у», а от «експерти»... На жаль, ведучий «вчасно» обмовився про Дреговича, так легендарного музиканта... «впізнали»... Хоча на якийсь рівень намагалася «витягнути» експертне обговорення пані Мозгова, але, вочевидь, змирилася. Дещо корегували ситуацію досвідчені Ксенофонтов та Лижичко. Але, нагадаю, - Україна на Євробаченні за пісню від нашої держави не голосує, тому активно напучувати українців любов'ю до виконавиці із Запоріжжя абсолютно немає сенсу! І витрачати зусилля НТКУ на відеофіксацію промоакцій навколо пані Кучер в Україні теж. До того ж: штучно створена атмосфера в стилі «ми всіх порвемо однією лівою» може нашкодити ( і ой як серйозно) й самій виконавиці! Потрібен фаховий аналіз. А в студії НТКУ його немає.

 

Про що не поговорили? Про те, що багато відеоматеріалів були представлені з... національних телевізійних відборів. Можна було спокійно порівняти рівень телевтілення «у них» і «у нас». Про жорсткі вимоги до телегенічності виконавців! Цього року Україна має серйозні «ракурсні» проблеми, адже телебачення - це не завмерла виграшна фотографія, яку радісно показують на відеоекранах в студії! А це означає те, що з любов'ю приховував профіль пані Кучер режисер телебачення у нас - «радісно» покаже режисер там! Не поговорили й про те, що «відеокліпи» євроучасників «там» банально знімаються на відео, ні про які шалені гроші навіть не йдеться! Про вміння триматися на сцені перед ТБ-камерами! Про тенденції, запропоновані в фонограмах. Про побудову номерів на сцені перед телекамерами тощо. Тобто говорити потрібно про серйозні речі!

 

10 травня у ефір Першого Національного потрапила програма «Привіт, Осло!» (вибір речника). «Нова команда» продовжує бавитися в загальнонаціональному телевізійному ефірі - вочевидь «шукають» чи «здобувають» рейтинг. Доволі серйозний ефірний кавалок був відданий на пошук того, хто буде оголошувати результати голосування в Україні за тих або інших виконавців на пісенному конкурсі Євробачення-2010 в норвезькій столиці. Його було названо «речником». Як правило, на Євробаченні ця частина телевізійного вечора найбільш марудна: з'являються в кадрі представники різних країн і читають результати. Про те, хто оголошував, секунд так через 5, а може через 10, всі в Європі забувають. Звичайно ж, крім родини, друзів та «тусні» навколо «обраного». В Україні вирішили цю справу «підтягнути» на рівень - щоб у цій «тусні» було про що поговорити! Довго й весело записували в одній із найбільших ТБ-студій країни той «кастінг». А потім довго те все монтували, вкладали в картинку титри та графіку. А ще український телеглядач познайомився з потенціалом претендентів у конкурсах «сценічної мови» та «імпровізації». Стилістика конкурсів була запропонована приблизно однакова - напівп'яний «карпаратівчік».

 

Як підсумок: все вищепоказане тягнуло на декількахвилинний сюжетик у інформаційно-музичній щотижневій програмі. Власне, орієнтовно таким рівнем телебачення нове керівництво НТКУ й опікувалося до того, як потрапило в махіну на Мельникова, 42. Все більше стає зрозумілим: запропонувати на найпотужнішому телевізійному каналі немає чого. Всі намагання терміново «вхопитися» за Євробачення призводять до демонстрації справжнього рівня, професіоналізму та розуміння масштабності каналу. Хоча маємо й дрібний позитив: знайдено декілька цікавих і телегенічних юнаків та дівчат. Але це можна було зробити поза кадром - адже за всім цим спостерігають і конкуренти! Гахнули навіть не з гармати, а стратегічною ракетою, по двох горобцях!

 

З 10 червня нове керівництво публічно анонсувало появу чергових «телешедеврів». А 24 серпня планується повна перебудова мовлення на каналі. Здається, стиль уже вимальовується...

 

Олександр Зирін, газета «День»

 

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Зирін, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30651
Читайте також
04.06.2010 17:33
Олександр Шиманський, газета «Україна молода»
15 509
31.05.2010 20:22
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
18 881
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 555
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду