Українці пишуть закон у Німеччині

19 Квітня 2010
12561
19 Квітня 2010
10:00

Українці пишуть закон у Німеччині

12561
Українські експерти зацікавилися німецьким досвідом і вирішили доопрацювати закон про доступ до публічної інформації безпосередньо в Німеччині
Українці пишуть закон у Німеччині

Україні бракує закону про доступ до публічної інформації, заявляє директор Центру політико-правових реформ Мар'яна Демкова. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила в першому читанні і тепер його треба ще доопрацювати. За словами експерта, поки що ж інформація в органах влади неправомірно обмежується, накладаються обмежувальні грифи.

 

Демкова звертає увагу й на дуже довгий термін розгляду інформаційних запитів, через що інформація втрачає свою актуальність. «Відсутня також відповідальність за безпідставну відмову органів влади у наданні інформації. Це все впливає на непрозору політику органів держвлади і місцевого самоврядування» - каже директор Центру політико-правових реформ.

 

Корисний німецький досвід

 

Саме цей центр спільно з Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва й організували тижневий візит українських експертів до Німеччини. Демкова так пояснює, чому для такої роботи обрали ФРН: «У Німеччині процес розроблення, підготовки закону про свободу інформації тривав довго. Закон було важко впровадити. І тут якраз для України є звичайно важливим і корисним досвід Німеччини - які труднощі стояли на шляху в розробці, імплементації законопроекту, виконання закону на практиці».

 

Учасниками робочої групи з розробки Закону є представники громадських  організацій, зокрема таких медійних, як Інститут медіа-права, Асоціація медіа-юристів, Інститут масової інформації. До складу делегації увійшли й представники Харківської правозахисної групи, Центру політико-правових реформ. До Німеччини їдуть й працівники Мінюсту, СБУ і юридичного управління Верховної Ради України. Лідером робочої групи є народний депутат Андрій Шевченко.

 

Насичена програма

 

Під час візиту до Німеччини українці зустрічатимуться з Федеральним уповноваженим з питань захисту  персональних даних та свободи інформації, відвідають міністерство економіки, яке опікується питаннями телекомунікації, зустрінуться з німецькими колегами, фахівцями у впровадженні федерального закону про свободу інформації в Німеччині.

 

Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»

 

Ілюстрація - www.dw-world.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12561
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду