Польща у жалобі. Сумує Україна

13 Квітня 2010
32324
13 Квітня 2010
13:13

Польща у жалобі. Сумує Україна

32324
Російські ЗМІ змінили тон, розповідаючи про жах, скоєний із тисячами поляків у Катині
Польща у жалобі. Сумує Україна

Сьогодні в низці країн світу, зокрема, й Україні, оголошений день жалоби за загиблою у Смоленську польською елітою. Сумують і у Львові. Тут не лише мешкає найбільша польська громада - багато з загиблих бували в Галичині.

 

Польща без Президента. Польща у жалобі. Польща плаче. Польща втратила еліту. Це слова, якими починають свої ефіри уже третій день поспіль польські журналісти.

 

Із екранів усміхається президентське подружжя - на фотографії Марія Качинська схилила голову на плече чоловіка, який обняв її ніжно і тепло дивиться на неї. Він завжди ніжно дивився на свою дружину, не задля телекамер. Це я зауважувала не один раз у Львові. Показують кадр з костелу, де Президент до першої леді мило каже «кохана», безпосередньо, так, як звик спілкуватись зі своєю дружиною.

 

«Чому раніше ми не показували цих фотографій?» - риторично запитують один одного або ж гостей журналісти. За ці дні жалоби поляки дізнаються нове, щось дуже тепле і людське, без політичних домислів, про своє президентське подружжя. Так є у житті, коли втрачаєш, то починаєш цінити.

 

У студії постійно приходять гості, і вони дуже щиро, від серця розповідають про тих, хто загинув, про своїх колег по роботі і про друзів, із якими більше ніколи не спілкуватимуться. Вони плачуть - чоловіки і жінки. Не приховують своїх емоцій і польські журналісти.

 

Патріотизм об'єднує поляків

 

Громадянське суспільство у Польщі дуже розвинене, і неодноразово доводилось зауважувати, що польські колеги - передусім поляки, а потім журналісти. У них це гармонійно поєднано. І цьому варто вчитись.

 

Поляки не соромляться своїх сліз. Вони плачуть із теле- та радіоефірів, засмучені і заплакані обличчя дивляться з фотографій. Поляки не лише глибоко і болісно переживають свою трагедію, але й водночас вчать патріотизмові світ. Адже загиблі були люди різних фахів - відомі політики, громадські діячі, науковці, військові - але усіх їх об'єднував патріотизм. І цьому треба вчитись.

 

Україна втратила свого вірного друга в особі Леха Качинського, про це говорять відомі українські діячі. Це був останній адвокат України перед Європейським Союзом щодо вступу України у європейську спільноту.

 

Серед померлих і Анджей Пшевозняк, секретар Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва. Він сотні разів бував у Львові, на усіх теренах Західної України, де гинули польські громадяни. Цей енергійний і впертий чоловік доводив до шалу українських чиновників і громадськість, бо дуже твердо і чітко відстоював польські інтереси, які стосувались відкриття чи то цвинтаря Орлят на Личакові, чи Гути-Пеняцької, чи Павлокоми.

 

Але він просто своїми заявами і позицією змусив українців подивитись на власну історію, переосмислити її і захищати правду. Якби Україна мала Анджея Пшевозняка, то усі питання, які стосуються минулої історії, були б вирішені. Для Львова це велика втрата людини, яка змушувала мислити і діяти.

 

Жертовність відкрила правду

 

На початку Другої Світової війни Польща втратила понад 21 тисячу представників своєї інтелігенції в Катині. Чимало експертів перекидають місток від цієї трагедії до сучасної. Чимало відкидають цю думку і просять не порівнювати непорівнюваних речей.

 

Загибель польської еліти у російському літаку, на російській землі врешті змусила російську владу відкрити правду своїм громадянам про трагедію у 1940 році у Катинському лісі.

 

У неділю російський телеканал показав донедавна заборонений у Росії фільм Анджея Вайди «Катинь». Таке рішення було ухвалене, звісно, Кремлем, у зв'язку з авіакатастрофою літака президента Польщі Леха Качинського. Російські ЗМІ змінили тон, розповідаючи про жах, скоєний із тисячами поляків у Катині.

 

Невже потрібна була така велика жертовність, щоб розповісти правду 70-річної давнини про понад 21 тисячу людей?..

 

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.

 

Галина Терещук, «Радіо Свобода»

 

Фото - www.radiosvoboda.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Терещук, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32324
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду