Газета «Свіча» заявляє про тиск з боку райради

26 Березня 2010
31338
26 Березня 2010
17:15

Газета «Свіча» заявляє про тиск з боку райради

31338
Газета «Свіча» заявляє про тиск з боку райради

Районна газета «Свіча», місто Долина,  Івано-Франківської області, заявляє про тиск з боку  депутатів районної ради. Про це йдеться в заяві видання.

 

За інформацією, що її газета надіслала на адресу ТК, 25 березня на сесії депутати районної ради  затвердили новий статут редакції,  звільнили редактора Оксану Ровенчак і призначили замість неї Ярослава Савчина без врахування  думки іншого співзасновника - трудового колективу редакції. Відповідно до Установчого договору  між засновниками  газети «Свіча», її статутний фонд становить 9921,26 грн., з яких частка Долинської районної ради  складає 148, 83 грн. (1,5%), частка трудового колективу редакції  - 9772,43 грн. (98,5%).

 

Таким чином колектив газети вважає, що депутати порушили умову, який передбачав те, що засновники можуть вносити зміни в статут за спільним погодженням: «Статут  газети приймається на загальних зборах працівників редакції і затверджується співзасновником на сесії Долинської районної ради».

 

Також, на думку колективу, неправомірним є і звільнення редактора, яке «порушує статтю  23 закону  «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні». «Редактор (головний редактор), обраний на посаду трудовим колективом, не може  бути звільненим з посади без згоди трудового колективу». Редактор Оксана Ровенчак обрана трудовим колективом редакції згідно з протоколом зборів засновників районної газети «Свіча» від 31.12. 2008 року й затверджена на цій посаді рішенням районної ради від 12. 03. 2009 року», - йдеться в заяві колективу. До того ж редактор видання Оксана Ровенчак зараз перебуває на лікарняному.

 

Як ідеться в заяві колективу, після прийняття цих рішень, голова районної ради Василь Романюк, заступник Віктор Макосій, керуючий справами  Іван Данилів та новопризначений Ярослав Савчин побували в редакції і «чинили тиск на працівників редакції, залякуючи  звільнити їх, якщо не підпишуть протокол про призначення  Ярослава Савчина».

 

Як розказала у коментарях ТК Оксана Ровенчак, колектив видання  планує оскаржувати у прокуратурі це рішення районної ради, як тільки з'явиться відповідне розпорядження про призначення редактором Ярослава Савчина.

 

Натомість Іван Данилів наголосив на тому, що газета «Свіча» є передовсім органом районної ради.

 

«Статут редакції затверджений 11 грудня 2002 року. Він приймався у відповідності до Закону про "Про пресу", де зазначено, що не може орган влади мати більше 5%  у засновницькому фонді. І ніхто цей статут не міняв, поки пані Ровенчак перебувала на цій посаді. Але за цей час до нас надійшло дуже багато скарг від депутатів та громадськості щодо порушення статуту редакції», - сказав він.

 

Серед порушень він перелічив такі: газета виходить лише раз на тиждень, замість двох, не затверджений штатний розпис, не погоджена вартість газети тощо.

 

Райрада заслухала звіт редактора і доручила усунути недоліки, але порушення статуту, на думку пана Данилова, виправлено не було. Тому 25 березня рада призначила нового головного редактора. На запитання ТК, чому це призначення не було узгоджено з колективом він відповів: «У законі ніде не написано, коли редактор має бути затверджений колективом. Рада рішення прийняла, тепер його треба погодити з колективом. Тому ми вчора привели нового керівника  і представили. Але районна рада не звільняє редактора, а приймає нормативні акти. На основі цього рішення, новий редактор пише на себе наказ, і звільняє попереднього редактора».

 

«Детектор медіа»

 

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31338
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Rkravchenko
5152 дн. тому
Шановний Влодко, а ви ознайомлені з законами та іншими нормативними актами, які регулюють ринок реклами. Напевне, що ні. За будь-яке оголошення треба платити відповідно до встановлених редакцією, затверджених тарифів. Не знаю, як в Свічі: це може бути за слово чи за символ. Священики не є привілейованою кастою і мають платити як і всі громадяни України за розміщення реклами. Тому не роздувайте скандал там, де його нема. Газета Свіча вперше за 19 років незалежності надрукувала кольоровий церковний календар. Це хіба не свідчить про редакційну політику. До речі, саме коли Оксана Ровенчак стала редактором став можливий кольоровий друк. До того газета була чорно-білою, безграмотною та нецікавою.
Vlodko
5154 дн. тому
Та про що ви говорите, шановний!? Газета "Свіча" споконвіку була газетою Долинської районної ради. Відповідний напис від самого часу заснування газети красується на кожному її номері здоровенними буквами під самим написом "Свіча". Газета була заснована спільно територіальними громадами міста та району спільно з трудовим колективом. Доречі, з самого трудового колективу залишилось аж 2 чоловік окрім самої пані редактора. Решта розбіглись не змігши терпіти схиблений характер останньої. Справа тут дійсно у персоні самої пані Ровенчак, яка перетворила колись цікаву для пересічного мешканця району газету на комерційний проект свого імені. Цинізм дійшов до того, що коли до неї звернулися священики району з просьбою розмістити коротеньке оголошення про хресну ходу вулицями міста, вона їх відшила і затребувала круглої суми грошей. Це і стало останньою краплею. Такі проблеми як бардак в штатному розписі, переформатування газети, порушення тиражу та режиму виходу газети в сумі з цим і вилились у голосування депутатів... І БЮТ тут таки ні до чого, при всій моїй особистій нелюбові до цієї сили
Rkravchenko
5155 дн. тому
Заява журналістів газети "Свіча" свідчить про одне: БЮТ в агонії. Голова Долинської районної ради Василь Романюк є водночас головою районної партійної організації ВО "Батьківщина". Таким чином здійснюється захоплення інформаційного ресурсу для виборів до місцевих рад та можливих парламентських
Rkravchenko
5155 дн. тому
Що має на увазі Іван Данилів, коли каже, що не затверджений штатний розпис. Не затверджений ким? районною радою? А його й не потрібно затверджувати. Штатний розпис затверджує керівник з погодженням профспілки. Щодо скарг на редакцію, то якщо скаржаться ті, кого він організовує для цькування журналістів, то варто йому нагадати, що є наказ №88 від 25 березня 2010 року Міністерства внутрішніх справ "Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із ЗМІ", який зобов'язує керівників міліції забезпечувати безпеку журналістів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду