detector.media
26.03.2010 17:15
Газета «Свіча» заявляє про тиск з боку райради

Районна газета «Свіча», місто Долина,  Івано-Франківської області, заявляє про тиск з боку  депутатів районної ради. Про це йдеться в заяві видання.

 

За інформацією, що її газета надіслала на адресу ТК, 25 березня на сесії депутати районної ради  затвердили новий статут редакції,  звільнили редактора Оксану Ровенчак і призначили замість неї Ярослава Савчина без врахування  думки іншого співзасновника - трудового колективу редакції. Відповідно до Установчого договору  між засновниками  газети «Свіча», її статутний фонд становить 9921,26 грн., з яких частка Долинської районної ради  складає 148, 83 грн. (1,5%), частка трудового колективу редакції  - 9772,43 грн. (98,5%).

 

Таким чином колектив газети вважає, що депутати порушили умову, який передбачав те, що засновники можуть вносити зміни в статут за спільним погодженням: «Статут  газети приймається на загальних зборах працівників редакції і затверджується співзасновником на сесії Долинської районної ради».

 

Також, на думку колективу, неправомірним є і звільнення редактора, яке «порушує статтю  23 закону  «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні». «Редактор (головний редактор), обраний на посаду трудовим колективом, не може  бути звільненим з посади без згоди трудового колективу». Редактор Оксана Ровенчак обрана трудовим колективом редакції згідно з протоколом зборів засновників районної газети «Свіча» від 31.12. 2008 року й затверджена на цій посаді рішенням районної ради від 12. 03. 2009 року», - йдеться в заяві колективу. До того ж редактор видання Оксана Ровенчак зараз перебуває на лікарняному.

 

Як ідеться в заяві колективу, після прийняття цих рішень, голова районної ради Василь Романюк, заступник Віктор Макосій, керуючий справами  Іван Данилів та новопризначений Ярослав Савчин побували в редакції і «чинили тиск на працівників редакції, залякуючи  звільнити їх, якщо не підпишуть протокол про призначення  Ярослава Савчина».

 

Як розказала у коментарях ТК Оксана Ровенчак, колектив видання  планує оскаржувати у прокуратурі це рішення районної ради, як тільки з'явиться відповідне розпорядження про призначення редактором Ярослава Савчина.

 

Натомість Іван Данилів наголосив на тому, що газета «Свіча» є передовсім органом районної ради.

 

«Статут редакції затверджений 11 грудня 2002 року. Він приймався у відповідності до Закону про "Про пресу", де зазначено, що не може орган влади мати більше 5%  у засновницькому фонді. І ніхто цей статут не міняв, поки пані Ровенчак перебувала на цій посаді. Але за цей час до нас надійшло дуже багато скарг від депутатів та громадськості щодо порушення статуту редакції», - сказав він.

 

Серед порушень він перелічив такі: газета виходить лише раз на тиждень, замість двох, не затверджений штатний розпис, не погоджена вартість газети тощо.

 

Райрада заслухала звіт редактора і доручила усунути недоліки, але порушення статуту, на думку пана Данилова, виправлено не було. Тому 25 березня рада призначила нового головного редактора. На запитання ТК, чому це призначення не було узгоджено з колективом він відповів: «У законі ніде не написано, коли редактор має бути затверджений колективом. Рада рішення прийняла, тепер його треба погодити з колективом. Тому ми вчора привели нового керівника  і представили. Але районна рада не звільняє редактора, а приймає нормативні акти. На основі цього рішення, новий редактор пише на себе наказ, і звільняє попереднього редактора».

 

«Детектор медіа»

 

 

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY