Мін`юст роз`яснив, що за «законом 404» дані про інтернет-користувачів можуть вимагати слідчий, прокурор і суддя

5 Березня 2010
16550
5 Березня 2010
11:08

Мін`юст роз`яснив, що за «законом 404» дані про інтернет-користувачів можуть вимагати слідчий, прокурор і суддя

16550
Мін`юст роз`яснив, що за «законом 404» дані про інтернет-користувачів можуть  вимагати слідчий, прокурор і суддя

Інформацію про інтернет-користувачів та сайти, які вони відвідали, провайдери мають надавати лише у випадках розслідування кримінальних справ або здійснення оперативно-розшукової діяльності. Таке роз'яснення надало Міністерство юстиції України  щодо змін, внесених до ч. 2 ст. 39 Закону України «Про телекомунікації» у зв'язку з прийняттям так званого «закону 404» «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії», повідомляє Інститут медіа права.

 

 

Нагадаємо, що зазначені зміни у законодавстві передбачають, що оператори, провайдери телекомунікацій зобов'язані зберігати та надавати інформацію про з'єднання свого абонента у порядку, встановленому законом. Коментуючи цю законодавчу новацію, окремі засоби масової інформації висловили стурбованість можливими загрозами щодо встановлення стеження за інтернет-користувачами. Для запобігання неправильному розумінню зазначеної правової норми Міністерство юстиції надало свої роз'яснення.

 

Інформація про споживача та про телекомунікаційні послуги, що він отримав, може надаватись лише у випадках і в порядку, визначених законом. Мін'юст наголошує, що надання такої інформації без згоди особи можливе виключно у випадках розслідування кримінальних справ або здійснення оперативно-розшукової діяльності.

 

«Отже, законодавством передбачено право особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора і суду вимагати від підприємств, установ, посадових осіб і громадян пред'явлення предметів і документів лише у випадку наявності кримінальної справи або оперативно-розшукової справи, що перебуває в їх провадженні і якщо ці предмети і документи можуть встановити необхідні в справі фактичні дані. В інших випадках зазначена інформація може поширюватися лише за наявності письмової згоди споживача», - так сформульовано висновок у роз'ясненні Мін'юсту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16550
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду