Президент схвалив Концепцію державної мовної політики і доручив її реалізацію уряду

22 Лютого 2010
11143
22 Лютого 2010
14:54

Президент схвалив Концепцію державної мовної політики і доручив її реалізацію уряду

11143
Президент схвалив Концепцію державної мовної політики і доручив її реалізацію уряду

Президент Віктор Ющенко підписав указ, яким схвалив Концепцію державної мовної політики. Документ був підписаний 15 лютого, однак на офіційному сайті президента оприлюднений тільки сьогодні, 22 лютого.

 

Концепція, зокрема, констатує, що на ринку друкованих видань виявляються негативні тенденції. «Національний мовно-культурний і мовно-інформаційний простір заполонила іноземна продукція, а в деяких регіонах застосування української мови в телерадіоефірі залишається мінімальним», - зазначено в документі. Незадовільною є й ситуація на книжковому ринку та у видавничій справі.

 

Пріоритетом державної мовної політики має бути утвердження і розвиток української мови. Документ передбачає різні шляхи досягнення цієї мети, зокрема й такі, що стосуються сфери медіа:

- створення належної законодавчої бази щодо державної підтримки книговидання, ЗМІ, пісенної продукції українською мовою та мовами національних меншин;

- забезпечення права громадян на одержання інформації українською мовою, в тому числі через друковані ЗМІ (пресу), рекламу, а також на перегляд іноземних фільмів, дубльованих або озвучених чи субтитрованих українською мовою;

- розвиток українського сегмента інтернету та комп'ютерного забезпечення українською мовою;

- поліпшення якості українського мовлення на вітчизняних теле- і радіоканалах;

моніторинг мовної ситуації в Україні, висвітлення актуальних проблем державної мовної політики в засобах масової інформації.

 

Відтак, президент зобов'язав Кабмін розробити та затвердити у тримісячний строк план заходів, спрямованих на забезпечення реалізації Концепції державної мовної політики. У тому числі уряд має передбачити вдосконалення законодавства про мови і розширення застосування української мови в ЗМІ, сфері культури, освіти і науки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11143
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лев'яче Серце
5183 дн. тому
Це називається "в свинячий голос". П'ять років думав чортзна про що. А тепер видав указ. Ніби хтось його укази збирається виконувати. Зобов'язав уряд! Раніше треба було зобов'язувати, замість того, щоб зобов'язувати Тимошенко проводжати його, махаючи хусточкою, і зустрічати в аеропорту, коли повертається.
ДимОК
5183 дн. тому
Бла-бла-бла. Поздно, батенька, пить боржоми (с)
OBI-Consulting.eu
5183 дн. тому
Треба було передбачити створення ДЕРЖМОВНАГЯДУ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду