Ігор Гужва: Прізвище автора інтерв’ю з Х'ю Ґрантом не вказали через технічну помилку

9 Лютого 2010
16422
9 Лютого 2010
19:39

Ігор Гужва: Прізвище автора інтерв’ю з Х'ю Ґрантом не вказали через технічну помилку

16422
Ігор Гужва: Прізвище автора інтерв’ю з Х'ю Ґрантом не вказали через технічну помилку

У нинішньому числі газети «Сегодня» за 9 лютого ексклюзивне інтерв'ю з актором Х'ю Ґрантом вийшло без зазначенням його автора, колишнього редактора відділу «Новости Украины» Ірини Соломко. Замість її прізвища текст підписано «Алекс Панченко».

 

Як розповіла ТК пані Соломко, в грудні 2009 року вона на завдання редакції побувала в Лондоні, де зустрілася з акторами Сарою Джесікою Паркер та Х'ю Ґрантом. «Перше інтерв'ю надрукували під моїм прізвищем, коли я ще працювала в редакції. Другий текст я надала вже після звільнення. У газеті інтерв'ю з Ґрантом вийшло за підписом журналіста відділу "Культура". У редакції мені пояснили, що моє прізвище не вказали через те, що текст допрацьовували. Але ж відомо що інтерв'ю ні дописати, ні переписати неможливо, його можна лише редагувати. Гадаю, той факт, що редактор виконав свою роботу, жодним чином не применшує мого авторства».

 

З нею згодний юрист Інституту масової інформації Роман Головенко. «Йдеться про службовий твір, написаний на замовлення газети "Сегодня". Очевидно, тут має місце порушення авторських прав. Адже журналістка є, як мінімум, співавтором інтерв'ю, і її прізвище мали зазначити обов'язково. Крім того, згідно 430 статті Цивільного кодексу України, зміни, що вносили в текст, мали узгодити з авторкою, оскільки вона є співвласницею інтерв'ю», - коментує пан Головенко.

 

Головний редактор «Сегодня» Ігор Гужва підтвердив, що інтерв'ю у Х'ю Ґранта брала Ірина Соломко, а появу іншого автора він пояснив «технічною помилкою». 

 

«Просто не те прізвище "вбили" в нашу редакційну систему. І ми в наступному номері поставимо уточнення, що насправді це інтерв'ю брала Ірина Соломко», - сказав він. 

 

За його словами, автор, яким підписано текст - це журналіст відділу культури, «людина, яка обробляла інтерв'ю».

 

Ірина Соломко працювала в штаті газети протягом 3 років. 20 січня 2010 року звільнилася за власним бажанням. Починаючи з 3 лютого займає посаду оглядача журналу «Корреспондент».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16422
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Х'ю Ґрантом
5199 дн. тому
Дарагой Гуджва или, как вас величают многие Товагищ CENSORED. Я очень недовольен тэм шо ахтор кокойта ПАНЧЭНКо, а нэ милый дэвушко Соломко (и явно талантливый журналист -- если сумела со мной связаться) Это есть очень нехарашо... Оччень. Исправтэсь будьласка. И срочно зайдите на архив вашей таблоидохазеты и добавте авторов. Бо будэт суд. Процес под названием Борщаговский или Скоросно трамвайный. Привэд. Или как у вас гаварят до по бачэння. Х"ю
Декстер
5199 дн. тому
Ого, прикольно! А вы знаете, что все архивные статьи, эксклюзивы, обзоры и проч. "Сегодня" выложила без имен авторов? Во всяком случае, они там оставлены или удалены очень избирательно. Думаю, если все авторы, которые за эти годы прошли через "Сегодня" и имели дело с гужвой, полезут проверить, есть ли их имена под статьями, то они страшно удивятся. А некоторые из них и в суд пойдут, если что.
незнайка
5199 дн. тому
А кто такой пингвин?
суперзнающий
5200 дн. тому
жаль шо мое сообщение забанили. но без матюков о пингвине и не скажешь
суперзнающий
5200 дн. тому
100% согласен со знающим. CENSORED
Знающий
5200 дн. тому
Подобное было в хазете "сьодни" было и год назад, и пять лет назад. Поскольку Гужва просто CENSORED. да и в сегодняшнем номере никакого опровержения или уточнения нет. Патомушу игорьку гужве все CENSORED -- трупы, и ушедшие из редакции за последние 3 года человек 300. Текучность кадров по пингвинскому. есть рабы которые тупо "обрабатывают тексты". Рад за Соломку, что нашла достойную работу и ушла из этого гадюшника.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду