Експерти визнали фільми про Донбас і Луганщину передвиборною агітацією

4 Лютого 2010
10737
4 Лютого 2010
15:20

Експерти визнали фільми про Донбас і Луганщину передвиборною агітацією

10737
Експерти визнали фільми про Донбас і Луганщину передвиборною агітацією

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів визнала відеофільми  «Донбас на краю прірви» та «Луганщина переконань не змінює?» передвиборною агітацією. Про це говориться в експертному рішенні № 6 від 1 лютого.

 

До експертної ради надійшли запити від Громадської організації «Обласний громадський комітет "Філософія правового захисту"» щодо двох документальних фільмів, виготовлених на її замовлення: «Донбасс на краю пропасти» («Донбас на краю прірви») та «Луганщина убеждений не меняет?» («Луганщина переконань не змінює?»), яка просить дати правову оцінку цим відеофільмам та відповісти на питання: за яких умов їх може бути розміщено в ефірі місцевих телерадіоорганізацій у період виборчої кампанії?

 

Члени ради вирішили, що розглянуті відеофільми розміщатимуться з метою спонукати виборців голосувати проти Віктора Януковича, висунутого Партією регіонів кандидатом у Президенти України, отже фільми є передвиборною агітацією

 

Розміщення матеріалів передвиборної агітації в ефірі ТРК, відповідно здійснюються виключно за рахунок коштів Держбюджету та коштів виборчих фондів кандидатів на посаду Президента України.

 

На підставі цього Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів рекомендує телерадіоорганізаціям розміщувати фільми «Донбасс на краю пропасти» («Донбас на краю прірви») та «Луганщина убеждений не меняет?» («Луганщина переконань не змінює?») виключно як передвиборну агітацію на підставі угоди з розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата в Президенти України або угоди з відповідною виборчою комісією.  

 

«За» це рішення проголосували 14 експертів з 21. 

 

Повний текст висновку Експертної ради подано нижче:

 

Експертний висновок № 6

 

«Про фільми "Донбасс на краю пропасти",

"Луганщина убеждений не меняет?"»

 

До Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів надійшли запити від Громадської організації «Обласний громадський комітет "Філософія правового захисту"» щодо двох документальних фільмів, виготовлених на її замовлення: «Донбасс на краю пропасти» («Донбас на краю прірви») та «Луганщина убеждений не меняет?» («Луганщина переконань не змінює?»).

 

Громадська організація просить дати правову оцінку цим відеофільмам та відповісти на питання: за яких умов їх може бути розміщено в ефірі місцевих телерадіоорганізацій у період виборчої кампанії?

 

Обидва фільми, хронометражем 9 хв. 33 с. та 9 хв. 17 с., присвячені становищу на шахтах Донбасу, його впливу на ситуацію в регіоні. Проблеми галузі та регіону пов'язано з політикою Партії регіонів та соратників В. Ф. Януковича. В обох фільмах міститься символіка Партії регіонів, зображення та синхрони В. Ф. Януковича.

 

Ці відеофільми не можна вважати журналістськими матеріалами, призначеними для інформування глядачів телерадіоорганізацій. У фільмах не представлено збалансовану інформацію - автори не звернулися до представників органів місцевого самоврядування від Партії регіонів, яких критиковано у фільмах, за коментарями щодо проблем вуглевидобувних підприємств Донбасу, відсутні коментарі незалежних експертів.

 

Крім того, автори фільмів не аналізують діяльності центральних органів виконавчої влади та її вплив на ситуацію на Донбасі. Без такого аналізу інформація, подана у фільмах, є неповною, адже деякі вугледобувні підприємства перебувають у підпорядкуванні центральних органів виконавчої влади, очолюваних політичними опонентами Партії регіонів.

 

Закон України «Про вибори Президента України» не містить визначення терміну «передвиборна агітація», але виходячи з аналогії закону, до передвиборної агітації можна віднести «здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або проти певного суб'єкта виборчого процесу» (ч. 1 ст. 66 Закону України «Про вибори народних депутатів України»). Виходячи з практики застосування законодавства про вибори Центральною виборчою комісією, до передвиборної агітації відносяться заклики голосувати за чи проти певного кандидата, партії (блоку).

 

Зважаючи на викладені вище зауваження, враховуючи критичну спрямованість фільмів саме щодо Партії регіонів та кандидата В. Ф. Януковича, беручи до уваги наявність у фільмах закликів голосувати проти Партії регіонів, В. Ф. Януковича, а також закликів голосувати за іншого кандидата, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів дійшла наступного висновку.

 

Розглянуті відеофільми розміщатимуться з метою спонукати виборців голосувати проти В. Ф. Януковича, висунутого Партією регіонів кандидатом у Президенти України (відповідно до ст. 12 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат, партія, які висунули кандидата, є суб'єктами виборчого процесу), отже фільми є передвиборною агітацією.

 

Розміщення матеріалів передвиборної агітації в ефірі ТРК, відповідно до статті 61 Закону України «Про вибори Президента України», здійснюються виключно за рахунок коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на посаду Президента України.

 

На підставі цього Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів може рекомендувати телерадіоорганізаціям розміщувати фільми «Донбасс на краю пропасти» («Донбас на краю прірви») та «Луганщина убеждений не меняет?» («Луганщина переконань не змінює?») виключно як передвиборну агітацію на підставі угоди з розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата в Президенти України або угоди з відповідною виборчою комісією (чч. 8, 9 ст. 61 Закону України «Про вибори Президента України»).

 

Голова Незалежної експертної ради

з питань діяльності мас-медіа під час виборів

 

Котюжинська Тетяна

Секретар Незалежної експертної ради

з питань діяльності мас-медіа під час виборів

 

Котенко Катерина

 

Члени ради, які підтримали рішення:

Баландін Федір

Большакова Ольга

Головенко Роман

Дорошенко Костянтин

Іванов Валерій

Квурт Костянтин

Ковтиха Віра

Лигачова Наталія

Моїсеєв Павло

М'ясникова Катерина

Погорєлов Олексій

Хоменок Олег

Шевченко Тарас

 

 

 

Нагадаємо, що раніше Експерти рекомендували телеканалам утриматися від показу агітфільму «Не обирай ганьбу! Обирай Україну!».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10737
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
партиец
5197 дн. тому
Фильм можно посмотреть здесь: http://www.youtube.com/watch?v=0fWbTiDHVmI
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду