Комісія з журналістської етики відкинула звинувачення НЕК у непрофесійності журналістів СТБ

20 Січня 2010
18600
20 Січня 2010
17:53

Комісія з журналістської етики відкинула звинувачення НЕК у непрофесійності журналістів СТБ

18600
Комісія з журналістської етики відкинула звинувачення НЕК у непрофесійності журналістів СТБ

Комісія з журналістської етики не побачила в діях журналістів каналу СТБ ознак непрофесійності, про які йшлося в заяві голови Національної комісії з питань захисту суспільної моралі Василя Костицького на адресу комісії.

 

Члени Комісії з журналістської етики під час засідання 19 січня вислухали заявника, а також юриста і представника НЕК в судах. Пан Костицький просив дати оцінку діяльності каналу СТБ, який нібито у викривленому вигляді подає інформацію про діяльність НЕК. А саме, взявши у нього коментарі на 40 хвилин, подають у сюжетах всього декілька речень, до того ж виривають їх з контексту.

 

Члени комісії переглянули низку сюжетів, у яких йшлося про діяльність НЕК і які оскаржувалися Костицьким. Вони встановили, що журналісти подали різні точки зору на діяльність НЕК, і вважають, що звинувачення Василя Костицького щодо того, що його коментарі були висмикнуті журналістами з контексту, безпідставні. Формат телевізійних новин не передбачає дослівного викладу повного і тривалого запису інтерв'ю з тим чи іншим діячем. Аналіз матеріалів інтерв'ю дає можливість зробити висновок, що журналісти не спотворили зміст викладених Костицьким відомостей, а скорочення бліц-інтерв'ю не містить порушення професійних стандартів.

 

У рішенні Комісії з журналістської етики з цього питання йдеться, що вона не вбачає в діях журналістів каналу СТБ ознак непрофесійності. «Комісія вважає, що журналісти вправно виконували свою роботу і діяли за стандартами професії. Журналіст має право скорочувати текст бліц-інтерв'ю, не спотворюючи його зміст. Разом з тим, журналісти не зобов'язані надавати майданчик для багатослівних висловлювань чиновників, навіть якщо ті вважають, що зміст їх висловлювань вкрай цінний для суспільства. Журналісти мають право самостійно визначати, яка інформація цікава та потрібна для їх аудиторії», - зазначають члени комісії.

 

Повний текст рішення можна прочитати тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18600
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5212 дн. тому
копнули моралістів під - спеціально для них пишу наступне слово - жопу
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду