Несподіване обличчя телебачення Чечні: модель із Канади

14 Січня 2010
12923
14 Січня 2010
12:52

Несподіване обличчя телебачення Чечні: модель із Канади

12923
Крістал Каллаган змінила доріжку модних шоу на телекар’єру в зруйнованій війною республіці
Несподіване обличчя телебачення Чечні: модель із Канади

Офіційний телеканал Чечні вже деякий час має нове несподіване обличчя: модель із Канади Крістал Каллаган змінила доріжку модних шоу на телевізійну кар'єру в цій зруйнованій війною республіці на Північному Кавказі в Росії. Дехто вдячний їй за привернення уваги за кордоном до мало відомого там чеченського народу, інші звинувачують її в участі в пропагандистській машині президента Чечні Рамзана Кадирова.

 

Крістал Каллаган кохається на дорогих крамницях, дизайнерському одязі й добрій кухні. І більша частина її щотижневого телешоу теж присвячена красі й моді, а ще іскриться чеченською народною культурою й музикою.

 

У телефонному інтерв'ю Радіо Свобода з Грозного Крістал Каллаган каже, що в головному місті республіки, в якій війна закінчилася лише офіційно, вона почувається цілком безпечно.

 

«Гадаю, в багатьох, хто може боятися приїхати до Чечні, проблема з'являється через негативні повідомлення. Звичайно з Чечні не подають жодних добрих повідомлень у засобах інформації - ось у цьому, думаю, й проблема», - каже вона.

 

Крістал Каллаган каже, що її передача, призначена спершу головно для закордонної авдиторії, стала популярною і в самій Чечні, що її теперішня робота стала для неї просто втіленою мрією і що вона зовсім не шкодує, що залишила задля цього світ модних шоу в Канаді.

 

У шоу тільки позитив

 

Із червня минулого року колишня канадська модель веде на державному телеканалі Чечні телешоу, в якому життя цієї республіки висвітлюється тільки позитивними новинами.

 

20-хвилинна передача, що виходить недільними вечорами англійською мовою з субтитрами російською, як каже її авторка, свідомо уникає складних чи негативних тем.

 

«Я показую привабливий бік, як люди намагаються зберегти свою культуру і традиції. Я розповідаю історії про людей, які роблять позитивні зміни в цій республіці. Коли я востаннє зазирала до словника, слово «позитив» іще не означало «пропаганда», - заявляє вона.

 

Крістал Каллаган уперше потрапила до Чечні 2007 року, коли пробувала себе як кінорежисер, знімаючи документальний фільм про групу чеченських підлітків, які займаються боротьбою і борються також і з наслідками війни.

 

Там вона так захопилася чеченською традиційною музикою й танцями, що запропонувала себе як телеведучу місцевому телебаченню. Тепер вона стала обличчям офіційної кампанії влади президента Чечні Рамзана Кадирова, яка має на меті поліпшити образ цієї республіки й самого її керівника з сумнівною репутацією.

 

Багато хто з чеченців вдячний Крістал Каллаган, що вона так висвітлює щоденне життя регіону, відомого в світі самою лише війною.

 

Але критики звертають увагу, що її погляд на Чечню упереджений. Канадку звинувачують у тому, що вона добровільно стала ґвинтиком пропагандистської машини Рамзана Кадирова, який агресивно розвиває власний культ особи й якого і владу якого правозахисники звинувачують у масових порушеннях прав людини, викраденнях, тортурах чи й убивствах.

 

Рамзан Кадиров, герой і джентльмен

 

Тиждень за тижнем Кадиров з'являється в передачах Каллаган, відкриваючи школи, лікарні чи пам'ятники і роблячи лише суцільне добро. На сайті передачі одна за одною з'являються статті з заголовками на кшталт «Президент Чеченської Республіки - її найбільша надія» чи «Діяльність президента Чечні Рамзана Кадирова порівнюють із політикою Петра Великого».

 

Та Крістал Каллаган відкидає всі звинувачення і каже, що поділяє позитивний погляд на Рамзана Кадирова. За її словами, в особистих зустрічах той виявив себе як дотепний, розумний, надзвичайно люб'язний, справжній джентльмен, який дуже пишається своєю батьківщиною й її культурою.

 

І навіть попри те, що Рамзан Кадиров свого часу сам визнав, що фізично ліквідував кількох своїх супротивників, попри вбивства в Чечні минулого року кількох правозахисників, включно з відомим критиком чеченського президента Наталією Естеміровою, Крістал Каллаган не змінює свою думку.

 

«Тому я й захотіла працювати ще краще над усім, що я роблю відтоді, - бо побачила, як ця людина віддає всього себе на величезний поступ у збереженні культури, відкритті шкіл і лікарень», - переконує вона.

 

А всі звинувачення проти Кадирова в порушенні прав людини Каллаган просто називає «спекуляціями й чутками».

 

І колишня модель не квапиться їхати з Чечні - навпаки, вона щойно підписала новий річний контракт на телебаченні. А ще Крістал Каллаган недавно видала книжку, «Щоденник моделі в Чечні», і, як виглядає, готує собі в цій республіці й нову кар'єру: недавно вона видала ще й пісню в традиційному чеченському стилі, яку намагалася проспівати чеченською мовою.

 

Сергій Драчук, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Драчук, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12923
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду