Найбільше негативних заголовків публікують «КоммерсантЪ», «Экономические известия», «Дело»

14 Грудня 2009
5420
14 Грудня 2009
17:27

Найбільше негативних заголовків публікують «КоммерсантЪ», «Экономические известия», «Дело»

5420
Найбільше негативних заголовків публікують «КоммерсантЪ», «Экономические известия», «Дело»

Лідерами за кількістю негативних заголовків стали видання «КоммерсантЪ» та «Экономические известия» (по 13),  а також «Дело» (12) і «Деловая столица» (9). Десяток найуживаніших слів у негативних заголовках поповнило слово «депутати». Найчастіше в негативних заголовках фігурують слова «Україна» і «банк». Про це свідчать дані моніторингу та аналізу заголовків провідних ділових і суспільно-політичних видань України інформаційно-аналітичного центру Publicity.

 

Дослідження охопило період з з 31 серпня по 29 листопада 2009 року. Загальна кількість проаналізованих заголовків за вказаний період склала 7214 назви.

 

В ході контент-аналізу заголовків за тональністю, експерти ІАЦ виявили наступне співвідношення: позитивні - 1629 (23%), негативні 2719 (38%), нейтральні - 2866 (39 %).

 

 

 

Перший пік «негативності» в заголовках проявився в кінці вересня. Експерти пов'язують його з рядом чинників: початком бізнес-сезону,  підведенням підсумків 2009 і прогнозами на 2010 рік, зі скандалом довкола Артека і з першими акордами передвиборної кампанії.

 

 

Другий пік негативних заголовків - «заслуга» епідемії грипу. У листопаді кількість негативних заголовків значно зросла і складала максимальну різницю в 13% у порівнянні з кількістю нейтральних заголовків.

 

 

 

 

Та в цілому, прогнози про домінування негативних заголовків не виправдалися - за підсумками осені, заголовки з нейтральною тональністю все ж лідирують, хоч і з мінімальною перевагою.  

 

Найчастіше в негативних заголовках згадуються ті ж слова, що й за підсумками літа:  «Україна» та «банк». Особливостями негативних заголовків осені порівняно з літом стали:

 

  • Значне зниження згадуваності слова «Президент». При цьому в десятку найзгадуваніших в в негативних заголовках з'явилися «депутати»
  • Актуалізація проблем «бюджету», «цін» і «землі» в негативному ключі, ще більше загострення «страхового» питання.

 

    

Восени серед негативних слів, що найбільш вживаються в заголовках, з'явилися такі новачки: «суди», «епідемія грипу», «смерть», «дефіцит». Економічна ситуація через «борги» і «кризу» лишилася найбільш негативним аспектом.

 

З-поміж політиків найчастіше в заголовках зазначали прізвище В.Ющенка, в той час як влітку лідирувала Ю.Тимошенко. Втім, першість прем'єр-міністра в позитивних заголовках, в яких, традиційно, практично не згадуються прізвища політиків.

 

До трійки лідерів за згадуваністю в заголовках увійшов також В.Янукович (третє місце в негативних і друге в позитивних заголовках), про якого абсолютно не згадували влітку.

 

Поряд з прізвищами чиновників і бізнесменів, які згадувалися в негативних заголовках влітку (К. Жеваго, М. Стельмах, Л. Черновецький і Д.Фірташ), восени з'явився новий фігурант - П. Лазаренко. Виключно у нейтральних контекстах згадуються в заголовках кандидати в президенти С.Тігіпко, П.Симоненко, А. Яценюк і Л.Супрун. В. Литвин згадується як в нейтральному, так і в позитивному ключі.

 

З-поміж іноземних політиків порції негативу дісталося Б. Обамі та С. Берлусконі.

 

Найчастіше лідерами тижнів за кількость позитивних заголовків були «КоммерсантЪ» (9), «Дело» (7) и «Экономические известия» (8).

 

Найбільшу кількість найяскравіших заголовків було відмічено у виданнях «Бизнес» (5), «Деловая столица» и «Фокус» (4), «Кореспондент», «Инвестгазета» и «Зеркало недели» (по 3).

 

Лідерами за кількістю негативних заголовків стали «КоммерсантЪ» та «Экономические известия» (по 13),  а також «Дело» (12) і «Деловая столица» (9).

 

З критеріями моніторингу ІАЦ Publicity можна ознайомитися тут.

 

Про підсумки рейтингу «Заголовок тижня» за літо 2009 можна дізнатися тут.

 

Текст та ілюстрації надано ІАЦ Publicity.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5420
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Харитина
5229 дн. тому
До речі, на сайті "ИАЦ «Publicity»" критерії далеко не однозначні. Скажімо, до яких заголовків віднести, наприклад, такий "Політик NN - не ублюдок" (resp. не наволоч і под.)? Слова негативні, твердження позитивне. Або навпаки, "Політик NN не належить до порядних людей"... Цитата: Заголовки, содержащие слова с заведомо негативным смыслом, а также содержание которых негативнок в целом– в ходе анализа будут относить к негативным или к «скорее негативным». Заголовки, которые по содержанию являются позитивными, и содержат слова с заведомо позитивным смыслом – соответственно будут относить к позитивным или «скорее позитивным».
Nora
5255 дн. тому
а Вы на сайте их видно - завсегдатай? обычная опечатка , это у каждого бывает, может, обкатывают какого нового контент манагера. исследование тут ни причем - и кажется вобще впервые такое в украине сделано? мне кажется позитив и негатив в сми это очень важно. особенно если независимая структура отследила. потому что медиа "не до того"...
For Nora
5255 дн. тому
И снова - красота: сейчас на сайте висит "новость" за 16 декабря )))) http://publicity.kiev.ua/catalog/Novosti/Mi_re_pe_ti_piti_rovali___.html Пусть научатся азбуке работы в СМИ, а потом берутся кого-то оценивать... Красавцы )))
For Nora
5255 дн. тому
Если то, что нарисовано по этому адресу, критерии, то я - папа римский... Одни общие фразы без конкретизации. Публикация в "ЗН" - еще не критерий качества. Данные представлены неряшливо, валидность их весьма сомнительна. А то, что на сайте работают дилетанты - однозначно: "завтрашние" новости в ленте - это просто финиш.
Nora
5255 дн. тому
Специально для "незнаек" - критерии "позитива /негатива " есть: http://publicity.kiev.ua/catalog/Nashe/IATs__Publicity_zapuskaet_proekt_Zagolovok_nedeli.html само исследование представлено абсолютно коректно, и кстати итоги за лето были опубликованы в Зеркале недели.
Знающий
5256 дн. тому
Кстати, сам сайт вот этого Publicity - просто ужас господень... У них в ленте сейчас, в 20:20 понедельника, 14 декабря, стоит четыре новости, датированные 15 декабря, а одна - 18-го. Круто.. Молодцы, гвардейцы... А туда же: оценивать ту работу серьезных изданий, которую они сами делать не умеют. Дилетанты.
Знающий
5256 дн. тому
Само по себе исследование любопытное, но бестолково представленное: нигде не указано главное - на основании каких критериев заголовок относится к "негативным" или "позитивным". А без понимания и внятного представления таких критериев все это, простите, Publicity-чный бред.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду