detector.media
14.12.2009 17:27
Найбільше негативних заголовків публікують «КоммерсантЪ», «Экономические известия», «Дело»

Лідерами за кількістю негативних заголовків стали видання «КоммерсантЪ» та «Экономические известия» (по 13),  а також «Дело» (12) і «Деловая столица» (9). Десяток найуживаніших слів у негативних заголовках поповнило слово «депутати». Найчастіше в негативних заголовках фігурують слова «Україна» і «банк». Про це свідчать дані моніторингу та аналізу заголовків провідних ділових і суспільно-політичних видань України інформаційно-аналітичного центру Publicity.

 

Дослідження охопило період з з 31 серпня по 29 листопада 2009 року. Загальна кількість проаналізованих заголовків за вказаний період склала 7214 назви.

 

В ході контент-аналізу заголовків за тональністю, експерти ІАЦ виявили наступне співвідношення: позитивні - 1629 (23%), негативні 2719 (38%), нейтральні - 2866 (39 %).

 

 

 

Перший пік «негативності» в заголовках проявився в кінці вересня. Експерти пов'язують його з рядом чинників: початком бізнес-сезону,  підведенням підсумків 2009 і прогнозами на 2010 рік, зі скандалом довкола Артека і з першими акордами передвиборної кампанії.

 

 

Другий пік негативних заголовків - «заслуга» епідемії грипу. У листопаді кількість негативних заголовків значно зросла і складала максимальну різницю в 13% у порівнянні з кількістю нейтральних заголовків.

 

 

 

 

Та в цілому, прогнози про домінування негативних заголовків не виправдалися - за підсумками осені, заголовки з нейтральною тональністю все ж лідирують, хоч і з мінімальною перевагою.  

 

Найчастіше в негативних заголовках згадуються ті ж слова, що й за підсумками літа:  «Україна» та «банк». Особливостями негативних заголовків осені порівняно з літом стали:

 

 

    

Восени серед негативних слів, що найбільш вживаються в заголовках, з'явилися такі новачки: «суди», «епідемія грипу», «смерть», «дефіцит». Економічна ситуація через «борги» і «кризу» лишилася найбільш негативним аспектом.

 

З-поміж політиків найчастіше в заголовках зазначали прізвище В.Ющенка, в той час як влітку лідирувала Ю.Тимошенко. Втім, першість прем'єр-міністра в позитивних заголовках, в яких, традиційно, практично не згадуються прізвища політиків.

 

До трійки лідерів за згадуваністю в заголовках увійшов також В.Янукович (третє місце в негативних і друге в позитивних заголовках), про якого абсолютно не згадували влітку.

 

Поряд з прізвищами чиновників і бізнесменів, які згадувалися в негативних заголовках влітку (К. Жеваго, М. Стельмах, Л. Черновецький і Д.Фірташ), восени з'явився новий фігурант - П. Лазаренко. Виключно у нейтральних контекстах згадуються в заголовках кандидати в президенти С.Тігіпко, П.Симоненко, А. Яценюк і Л.Супрун. В. Литвин згадується як в нейтральному, так і в позитивному ключі.

 

З-поміж іноземних політиків порції негативу дісталося Б. Обамі та С. Берлусконі.

 

Найчастіше лідерами тижнів за кількость позитивних заголовків були «КоммерсантЪ» (9), «Дело» (7) и «Экономические известия» (8).

 

Найбільшу кількість найяскравіших заголовків було відмічено у виданнях «Бизнес» (5), «Деловая столица» и «Фокус» (4), «Кореспондент», «Инвестгазета» и «Зеркало недели» (по 3).

 

Лідерами за кількістю негативних заголовків стали «КоммерсантЪ» та «Экономические известия» (по 13),  а також «Дело» (12) і «Деловая столица» (9).

 

З критеріями моніторингу ІАЦ Publicity можна ознайомитися тут.

 

Про підсумки рейтингу «Заголовок тижня» за літо 2009 можна дізнатися тут.

 

Текст та ілюстрації надано ІАЦ Publicity.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY