Шевченко: Президент мав підстави для звільнення Лясовського з Нацради

30 Листопада 2009
18500
30 Листопада 2009
12:52

Шевченко: Президент мав підстави для звільнення Лясовського з Нацради

18500
Шевченко: Президент мав підстави для звільнення Лясовського з Нацради

Президент Віктор Ющенко мав законні підстави для звільнення члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Владислава Лясовського. Таку точку зору висловив директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.

 

Як пояснив пан Шевченко, Владислав Лясовський був призначений на посаду 3 квітня 2005 року терміном на 4 роки, оскільки саме такий термін визначав закон про Нацраду на той момент. Зміна терміну в законі відбулася 12 квітня 2005 року, коли набула чинності нова редакція закону про Національну раду.

 

«Однак юридично є дуже спірним питання, чи повинна поширюватися дія нового закону на членів Нацради які були призначені на 4 роки. Ми офіційно ставили це питання перед членами Нацради. Владислав Лясовський ухилився від конкретної відповіді у 2006 році, а голова Нацради Віталій Шевченко усно сказав на прес-конференції, що теж вважає, що норма закону про 5 років має поширюватися лише на тих членів Нацради, які призначені після набуття чинності новим законом про Національну раду», - нагадав він.

 

За його словами, Інститут медіа права завжди дотримувався і юридично обґрунтовував позицію, що членів Нацради, призначених 3 квітня 2005 року, не уповноважували працювати 5 років, а лише 4. «Відтак, термін повноважень пана Лясовського закінчився ще у квітні 2009 року, і Президент мав усі повноваження звільнити як його, так і інших (крім Тетяни Мокріді). Ще раз підкреслю: закон можна застосовувати по-різному, а тому це право Президента вирішувати, як він застосує закон про 4 і 5 років. Я вважаю, що він застосував його правильно», - наголосив Тарас Шевченко.

 

Нагадаємо, 3 квітня 2005 року Президент призначив на посаду членів Національної ради Ігоря Куруса, Владислава Лясовського й Андрія Мирошніченка. Тетяну Мокріді Президент призначив 7 лютого 2007 року.

 

Тим часом повноваження члена Нацради Віктора Понеділка закінчилися 12 липня 2007 року, Тетяни Лебедєвої - 21 лютого 2008 року. Однак Верховна Рада навіть у кілька спроб не змогла їх звільнити та призначити інших. Інститут медіа права свого часу вже підкреслював, що члени Нацради, повноваження яких закінчилися, не мають права брати участь у засіданнях.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18500
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вепря
5264 дн. тому
О каком праве мы говорим, если речь идет о негодяе? таких нужно не просто отправлять в отставку а по статье и с привлечением к ответственности.
тарас
5264 дн. тому
дуже цікаво, кого ж ми обслуговуємо. ось мій телефон 281 6164 - телефонуйте, розкажу "какого права и за чьи деньги", якщо вас це дійсно цікавить. тарас
йцукен
5264 дн. тому
комментарии шЕвченко (наголос на перше "Е") лишний раз доказывают, что закон у нас "что дышло": как хотим , так и вертим в свою личную угоду. Зато из комментариев становится очевидным: кого обслуживает Институт медиаправа и как он эти права отстаивает и соблюдает. Увы, в Украине все институции права такие вот, а в судах прав не тот, кто прав по закону, а тот, кто первее и больше денег завез...Интересно бы проверить: какого права и за чьи деньги этот самый Институт медиаправа существует и заодно: нужен ли он вообще?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду