Томенко пропонує президенту скасувати указ про звільнення Лясовського

30 Листопада 2009
17036
30 Листопада 2009
18:45

Томенко пропонує президенту скасувати указ про звільнення Лясовського

17036
Томенко пропонує президенту скасувати указ про звільнення Лясовського

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко запропонував президенту України скасувати указ «Про звільнення В.Лясовського з посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» від 24 листопада №961/2009 як такий, що не відповідає чинному законодавству. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.

 

Незаконний характер звільнення члена Національної ради Владислава Лясовського, особливо в період президентської виборчої кампанії, може створити небезпечний прецедент, коли такими указами можуть бути звільненні низка членів Нацради, що перетворить її в недієздатний орган, попереджає віце-спікер.

 

Микола Томенко нагадав, що правові засади призначення та звільнення членів Національної ради визначаються Конституцією України та Законом України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

 

Зокрема, відповідно до ст. 4, п. 3 закону про Нацраду, повноваження члена Національної ради починаються з дня його призначення і тривають п'ять років, за виключенням визначених законом випадків. А статті 8 і 16 визначають, що індивідуальне дострокове припинення повноважень членів Нацради здійснюється у чітко визначених випадках:

 

- рішенням Нацради (звільнення за власним бажанням, відставка, смерть);

- рішенням Нацради за поданням її голови або трьох членів (припинення громадянства, обвинувальний вирок суду, визнання недієздатним);

- рішенням суду за поданням голови або трьох членів Нацради (порушення обмежень щодо заборони сумісництва, участі у засновниках та власності часток у майні ТРО; стан здоров´я, неучасть у засіданнях Нацради без поважних причин).

 

«Тобто закон не передбачає можливості індивідуального дострокового припинення повноважень  членів Нацради Верховною Радою або президентом України. Цим двом суб'єктам надано лише право колективного дострокового припинення повноважень всього складу Нацради - шляхом відправлення його у відставку через висловлення недовіри Нацраді парламентом і президентом за результатами її звіту», - зазначив пан Томенко.

 

Заступник голови Верховної Ради також звернув увагу на те, що в указі президента не вказано жодних підстав для звільнення. «Цим самим порушено не лише положення закону щодо суб'єктів права дострокового припинення повноважень, а й положення щодо вичерпного переліку підстав такого припинення. Отже, на підставі такого указу Нацраді буде практично неможливо оформити звільнення Лясовського з посади на законних підставах відповідно до законодавства про працю», - резюмував він.

 

На думку Миколи Томенка, указ президента не відповідає вимогам закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» і його правомочність може бути оскаржена у суді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17036
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вепря
5264 дн. тому
Коля Томенко приехал. Спасибо ему за важную новость, что президент опять не прав. А Томенко опять прав. Надо же так деградировать чтобы защищать подлеца и эгоиста.
Ukrainian
5264 дн. тому
Пане Миколо! А це часом не ви боролися проти "бєспрєдєла" в Нацраді, коли частоти з форматного конкурсу під укр. мовлення Ваш підзахисний Лясовський продавав під конкретний рос. формат?
//
5264 дн. тому
Помнится, Томенко уже требовал вернуть Мегаспорту его эфирные частоты...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду