detector.media
30.11.2009 12:52
Шевченко: Президент мав підстави для звільнення Лясовського з Нацради

Президент Віктор Ющенко мав законні підстави для звільнення члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Владислава Лясовського. Таку точку зору висловив директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.

 

Як пояснив пан Шевченко, Владислав Лясовський був призначений на посаду 3 квітня 2005 року терміном на 4 роки, оскільки саме такий термін визначав закон про Нацраду на той момент. Зміна терміну в законі відбулася 12 квітня 2005 року, коли набула чинності нова редакція закону про Національну раду.

 

«Однак юридично є дуже спірним питання, чи повинна поширюватися дія нового закону на членів Нацради які були призначені на 4 роки. Ми офіційно ставили це питання перед членами Нацради. Владислав Лясовський ухилився від конкретної відповіді у 2006 році, а голова Нацради Віталій Шевченко усно сказав на прес-конференції, що теж вважає, що норма закону про 5 років має поширюватися лише на тих членів Нацради, які призначені після набуття чинності новим законом про Національну раду», - нагадав він.

 

За його словами, Інститут медіа права завжди дотримувався і юридично обґрунтовував позицію, що членів Нацради, призначених 3 квітня 2005 року, не уповноважували працювати 5 років, а лише 4. «Відтак, термін повноважень пана Лясовського закінчився ще у квітні 2009 року, і Президент мав усі повноваження звільнити як його, так і інших (крім Тетяни Мокріді). Ще раз підкреслю: закон можна застосовувати по-різному, а тому це право Президента вирішувати, як він застосує закон про 4 і 5 років. Я вважаю, що він застосував його правильно», - наголосив Тарас Шевченко.

 

Нагадаємо, 3 квітня 2005 року Президент призначив на посаду членів Національної ради Ігоря Куруса, Владислава Лясовського й Андрія Мирошніченка. Тетяну Мокріді Президент призначив 7 лютого 2007 року.

 

Тим часом повноваження члена Нацради Віктора Понеділка закінчилися 12 липня 2007 року, Тетяни Лебедєвої - 21 лютого 2008 року. Однак Верховна Рада навіть у кілька спроб не змогла їх звільнити та призначити інших. Інститут медіа права свого часу вже підкреслював, що члени Нацради, повноваження яких закінчилися, не мають права брати участь у засіданнях.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY