Делегація ПАРЄ: «Українські політики не повинні визначати редакційну політику ЗМІ»

26 Листопада 2009
8120
26 Листопада 2009
18:21

Делегація ПАРЄ: «Українські політики не повинні визначати редакційну політику ЗМІ»

8120
Делегація ПАРЄ: «Українські політики не повинні визначати редакційну політику ЗМІ»

Як мінімум, Україна має досягти того, щоб політики не визначали редакційну політику ЗМІ, зазначили представники делегації ПАРЄ, які відвідали нашу країну з передвиборчою місією, на прес-конференції 26 листопада. Голова комісії Матяш Єорші (Угорщина) зауважив, що після виборів 2004 року суттєво покращилася ситуація зі свободою ЗМІ. Він високо оцінив роботу багатьох журналістів, які намагаються дати громадянам України найповнішу інформацію про всіх кандидатів у президенти і про перебіг виборів. «Але журналісти в Україні працюють у складних умовах - під сильним фінансовим тиском, який часто йде від кандидатів у президенти», - сказав голова делегації ПАРЄ.

 

Він також зауважив, що на щастя залякування і погрози журналістам вже відійшли в минуле. Але делегація помітила, що деякі ЗМІ використовують мову ворожнечі. «Це те, чого ми не чули вже давно, - сказав Матяш Єорші. - Сподіваємося, що центристські  кандидати у президенти засудять мову ворожнечі».

 

Також делегація висловила занепокоєння зменшенням суспільної довіри електорату, чиї великі сподівання на швидкі зміни залишились невиправданими. Як наслідок, зростає політичний цинізм.

 

«Незважаючи на неодноразові рекомендації Ради Європи щодо змін виборчого законодавства, закон про вибори президента, хоча й зазнав певних змін, але не в повній мірі відповідає стандартам Ради Європи», - зазначив голова делегації.

 

Члени делегації провели низку зустрічей, зокрема і з представниками ЗМІ, але їм не вдалося зустрітися ні з головою ЦВК, ні з головою парламенту, які не знайшли для цього часу. «Це безпрецедентна ситуація, коли нас запрошує голова парламенту і не знаходить часу з нами зустрітися», - сказав Матяш Єорші.

 

Делегація з представників 9-ти країн (Угорщина, Нідерланди, Швеція, Ліхтенштейн, Польща, Чехія, Естонія, Вірменія, Туреччина) перебувала у Києві з 24 по 26 листопада. Наступного разу передвиборча місія ПАРЄ завітає до Києва напередодні 17 січня 2010 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8120
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду