Як боротися з фальшивими інтерв’ю?

23 Листопада 2009
40102
23 Листопада 2009
13:26

Як боротися з фальшивими інтерв’ю?

40102
Прес-секретар Авакова: «Чим далі – тим більше журналіст, що дотримується моральних норм, виглядає ідіотом»
Як боротися з фальшивими інтерв’ю?

Як уже повідомляла ТК, Харківська облдержадміністрація (ХОДА) звинуватила інтернет-видання «Версии»  у фальсифікації інтерв'ю з головою ХОДА Арсеном Аваковим. Згідно з повідомленням облдержадміністрації, «Версии» опублікували текст «повністю сфальсифікованого» інтерв'ю керівника Харківщини з «нападками» на адресу Президента України Віктора Ющенка. Фрагменти з цього інтерв`ю процитувала низка інтернет-ЗМІ.

 

Представники облдержадміністрації зазначають, що юридична служба ХОДА вже скерувала претензії «Версиям». Втім, як повідомив «Детектор медіа» головний редактор «Версий» Олександр Сергій, він їх ще не отримав. «Інтерв`ю з Аваковим на сайті ми, можливо, й публікували. Що ж до звинувачень Харківської облдержадміністрації, нам про це нічого не відомо», - підкреслив він.

 

Редакція нашого ТК отримала лист від Наталії Стативко, прес-секретаря пана Авакова, в якому вона звертає увагу медіаспільноти на проблему публікації сфальсифікованих інтерв'ю і закликає до дискусії на тему «що робити?». Сподіваємося передовсім на реакцію «Версій».

 

Уважаемые коллеги!

 

Хочу подтвердить информацию, опубликованную на вашем сайте о том, что фальсифицированного интервью главы Харьковской облгосадминистрации Арсена Авакова больше нет на сайте «Версии», а так же согласиться с главным редактором интернет-издания «Версии», что он не получал со стороны ХОГА официальных претензий по поводу публикации неправдивой информации.

 

Интернет-издание с точки зрения закона не является средством массовой информации и не является юридическим лицом, официальная претензия направляется нами Издательскому дому «Телеграф», как владельцу данного сайта.

 

Редакции же интернет-издания «Версии» мы направили письмо, с просьбой убрать с сайта неправдивую информацию и проинформировать своих посетителей, что данная информация снята именно как неправдивая.

 

Тот факт, что немедленно после отправки письма и опубликования на официальном сайте ХОГА заявления пресс-службы, фальшивое интервью с Арсеном Аваковым было удалено с сайта, вполне подтверждает получение нашего письма и признание того, что информация была неправдивой.

 

Я хорошо понимаю полную бесперспективность попыток защититься от фальсифицированных публикаций на интернет-ресурсах в правовом поле и полную безнаказанность как заказчиков, так и исполнителей таких акций. Поэтому я обращаюсь к редакции «Детектор медіа», как самого уважаемого в Украине медиа-эксперта, поднять на своем сайте дискуссию о ситуации с публикацией неправдивой информации.

 

Публикация на сайте «Версии» стала третьим фальшивым интервью главы Харьковской области Арсена Авакова. Первые две размещены на сайте «Украина криминальная» (1, 2).

 

Причем, в первом случае публикация оформлена как статья за авторством Арсена Авакова, во втором - содержит прямые цитаты от его имени. Оставим в стороне заказчиков. Это дело политическое и малоинтересное в данном контексте. Вопрос к журналистам, юристам и медиа-экспертам - что делать?

 

Интернет-ресурс не является средством массовой информации и не подпадает под действие законов?

 

Информация, «подхваченная» иными, более уважаемыми сайтами со ссылкой на источник в виде «темного» сайта - легализована?

 

Когда публикация «снята» с сайта - можно заявить, что ее не было и уже ничего не докажешь?

 

Тогда как потребителю продукта интернет-медиа оценить качество?

 

Мне кажется, что настало время обществу задуматься над этим. Потому что чем дальше - тем безрадостнее выглядит журналистская профессия. И тем больше журналист, который придерживается этических и моральных норм, выглядит идиотом.

 

С уважением,

Пресс-секретарь председателя Харьковской областной государственной администрации

Наталья Стативко

 

Иллюстрация - ukr.dozor.kharkov.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталья Стативко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40102
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
знайка
5289 дн. тому
1. Належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник веб-сайта. 2. В зазначених випадках засоби масової інформації звільняються лише від обов'язку щодо відшкодування збитків та моральної шкоди. Оскільки спростування поширеної недостовірної інформації не є способом цивільно-правової відповідальності, бо не має компенсаційного та майнового характеру, то на засоби масової інформації може бути покладено обов'язок опублікувати спростування. 3. В таких випадках робиться скріншот сторінки, який є доказом розповсюдження інформації
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду