Інтернет Асоціація України переконала НЕК у доцільності добровільної реєстрації ЗМІ (ОНОВЛЕНО)

19 Листопада 2009
20393
19 Листопада 2009
15:57

Інтернет Асоціація України переконала НЕК у доцільності добровільної реєстрації ЗМІ (ОНОВЛЕНО)

20393
Інтернет Асоціація України переконала НЕК у доцільності добровільної реєстрації ЗМІ (ОНОВЛЕНО)

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) переконала Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі зберегти  принципи добровільної реєстрації інтернет-ЗМІ. Про це повідомила Голова правління ІнАУ Тетяна Попова.

 

Раніше ІнАУ направила листа голові НЕК Василю Костицькому, де йшлося щодо пропозиції «звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією в разі ініціювання законодавчих змін у питаннях правового врегулювання статусу інтернет-ЗМІ сприяти розробці, прийняттю і впровадженню нормативно-правової бази щодо визначення інтернет-ЗМІ на принципах добровільної реєстрації».

 

Апарат НЕК пропонував звернутися до Кабміну «з пропозицією щодо внесення відповідних змін до Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", які передбачатимуть віднесення веб-сайтів до засобів масової інформації, їх державну реєстрацію та відображення на веб-сайті його представницької сторінки». Однак члени комісії проголосували за пункт у редакції ІнАУ. При цьому кілька представників НЕК від голосування утрималися.

 

НЕК ухвалила рішення про створення спільної з ІнАУ робочої групи з підготовки конкретних пропозицій для законодавства.  На засіданні комісії народний депутат Павло Мовчан запропонував, щоб він разом з депутатом Лілією Григорович згодом зареєстрував розроблений законопроект у Верховній Раді (сама НЕК не є суб'єктом законодавчої ініціативи).

 

Як повідомляла «Детектор медіа», сьогодні ІнАУ спрямувала листа до НЕК, у якому виклала кілька пропозицій стосовно регулювання інтернету в Україні.

 

Зокрема, в зверненні йдеться про те, що обмеження доступу до інформації, що порушує законодавство про захист суспільної моралі, необхідно здійснювати виключно на підставі рішення суду згідно з законодавством України. Крім того, ІнАУ пропонує вилучити з проекту рішення Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі позиції про контроль інформаційного простору, або сформулювати їх у чіткій відповідності до Конституції України, ст.ст. 15 та 42.

 

У листі підкреслено: «Інтернет Асоціація України, як член Громадської ради з питань інформаційно-комунікаційних технологій, пропонує забезпечити впровадження в Україні нормативного забезпечення щодо дотримання в суспільстві вимог суспільної моралі при забезпеченні чітких та однозначних формулювань і визначень відповідних порушень, про що зазначено в "Настанови кандидатам у Президенти України "Про невідкладні заходи щодо розвитку інформаційного суспільства в Україні", пункт "Недосконалість законодавчого забезпечення дотримання в суспільстві вимог суспільної моралі"».

 

19 листопада, на засіданні НЕК обговорювали питання про дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі виробниками інтернет-продукту та інтернет-провайдерами при наданні послуг.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20393
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду