detector.media
19.11.2009 15:57
Інтернет Асоціація України переконала НЕК у доцільності добровільної реєстрації ЗМІ (ОНОВЛЕНО)

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) переконала Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі зберегти  принципи добровільної реєстрації інтернет-ЗМІ. Про це повідомила Голова правління ІнАУ Тетяна Попова.

 

Раніше ІнАУ направила листа голові НЕК Василю Костицькому, де йшлося щодо пропозиції «звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією в разі ініціювання законодавчих змін у питаннях правового врегулювання статусу інтернет-ЗМІ сприяти розробці, прийняттю і впровадженню нормативно-правової бази щодо визначення інтернет-ЗМІ на принципах добровільної реєстрації».

 

Апарат НЕК пропонував звернутися до Кабміну «з пропозицією щодо внесення відповідних змін до Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", які передбачатимуть віднесення веб-сайтів до засобів масової інформації, їх державну реєстрацію та відображення на веб-сайті його представницької сторінки». Однак члени комісії проголосували за пункт у редакції ІнАУ. При цьому кілька представників НЕК від голосування утрималися.

 

НЕК ухвалила рішення про створення спільної з ІнАУ робочої групи з підготовки конкретних пропозицій для законодавства.  На засіданні комісії народний депутат Павло Мовчан запропонував, щоб він разом з депутатом Лілією Григорович згодом зареєстрував розроблений законопроект у Верховній Раді (сама НЕК не є суб'єктом законодавчої ініціативи).

 

Як повідомляла «Детектор медіа», сьогодні ІнАУ спрямувала листа до НЕК, у якому виклала кілька пропозицій стосовно регулювання інтернету в Україні.

 

Зокрема, в зверненні йдеться про те, що обмеження доступу до інформації, що порушує законодавство про захист суспільної моралі, необхідно здійснювати виключно на підставі рішення суду згідно з законодавством України. Крім того, ІнАУ пропонує вилучити з проекту рішення Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі позиції про контроль інформаційного простору, або сформулювати їх у чіткій відповідності до Конституції України, ст.ст. 15 та 42.

 

У листі підкреслено: «Інтернет Асоціація України, як член Громадської ради з питань інформаційно-комунікаційних технологій, пропонує забезпечити впровадження в Україні нормативного забезпечення щодо дотримання в суспільстві вимог суспільної моралі при забезпеченні чітких та однозначних формулювань і визначень відповідних порушень, про що зазначено в "Настанови кандидатам у Президенти України "Про невідкладні заходи щодо розвитку інформаційного суспільства в Україні", пункт "Недосконалість законодавчого забезпечення дотримання в суспільстві вимог суспільної моралі"».

 

19 листопада, на засіданні НЕК обговорювали питання про дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі виробниками інтернет-продукту та інтернет-провайдерами при наданні послуг.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY