Інститут медіаправа: Депутати чинять спробу нажитися на журналістах

19 Листопада 2009
19221
19 Листопада 2009
10:52

Інститут медіаправа: Депутати чинять спробу нажитися на журналістах

19221
Інститут медіаправа: Депутати чинять спробу нажитися на журналістах

Інститут Медіа Права закликає  Президента України Віктора Ющенка ветувати закон про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо відшкодування моральної шкоди, розроблений народними депутатами Олександром Лавриновичем та Андрієм Портновим, який Верховна Рада України ухвалила в цілому 17 листопада 2009 року.  Інститут медіаправа стурбований як положеннями закону, так і взагалі метою його ухвалення.

 

«Депутати чинять спробу нажитися на журналістах. За цим законом посадовці зможуть претендувати на більший розмір відшкодування моральної шкоди у справах проти журналістів, посилаючись на свій особливий статус», - говорить директор Інституту Медіаправа Тарас Шевченко.

 

Як ідеться в заяві інституту, стандарти свободи вираження поглядів передбачають, що чиновники не повинні мати жодних привілеїв у справах пов'язаних із захистом честі та гідності. Навпаки до них виставляються більші вимоги, ніж до пересічних  громадян. Ухвалений  Верховною Радою закон ставить під загрозу свободу слова в Україні. 

Натомість народний депутат Андрій Портнов (БЮТ), вважає, що зміни до Цивільного кодексу в частині нових правил відшкодування моральної шкоди не є тиском на журналістів.Про це він заявив «Українській правді».

За словами депутата, відповідна норма закону спрямовується безпосередньо проти першоджерела недостовірної інформації.

«Запропонована нами модель щодо відшкодування моральної шкоди застосовується в абсолютній більшості європейських країн виключно виходячи з матеріального стану особи, яка розповсюджує інформацію, яка не відповідає дійсності», - сказав Портнов, наголошуючи, що жодного слова про журналістів у цьому законі немає.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду