Журналісти вимагають від президента проконтролювати розслідування справ щодо обстрілів редакцій

30 Жовтня 2009
18662
30 Жовтня 2009
18:17

Журналісти вимагають від президента проконтролювати розслідування справ щодо обстрілів редакцій

18662
Журналісти вимагають від президента проконтролювати розслідування справ щодо обстрілів редакцій

Журналісти видань «Нова зоря» (Івано-Франківськ), «Експрес» (Львів)  і «Віче» (Луцьк) вимагають від президента проконтролювати розслідування справ щодо обстрілів редакцій. Таке ж прохання вони спрямували до міністра внутрішніх справ, прем'єр-міністра та генерального прокурора. Про це повідомляє Інститут масової інформації із посиланням на агентство УНІАН.

 

Журналісти переконані: всі інциденти розгорталися за однією схемою.

 

На  прес-конференції в Києві сьогодні, 30 вересня, заступник стратегічного редактора газети «Експрес» Світлана Мартинець та заступник головного редактора цього ж видання Богдан Куфрик заявили: «Ми звертаємося до Президента України, до міністра Луценка, до прем'єра Тимошенко, звертаємося до генерального прокурора розслідувати не лише справу по "Експресу", але і по Луцьку, Івано-Франківську, оскільки ніде справи порушені не були. Ми вимагаємо від керманичів держави покарати тих правоохоронців, які так вчиняють... Ми не вимагаємо нічого захмарного! Ми вимагаємо просто розслідувати справи. Чи будуть вони розкриті, або далі будуть таким посміховиськом?».

 

Представники «Експресу»  підкреслили: «Сьогодні йдеться не лише про ці газети, сьогодні йдеться про всю журналістику. Хто буде наступний? Нам хочеться вірити, що часи відстрілу журналістів не повернуться!».

 

На прес-конференції журналісти також повідомили: через декілька днів після того, як Юлія Тимошенко заявила, що бере цю справу під свій контроль, було затримано підозрюваного - 21-річного чоловіка, який проживає в будинку напроти редакції. У нього, як стверджують правоохоронці, вилучено пневматичну гвинтівку ІЖ-38ц.

 

Втім, як зазначила Світлана Мартинець, незалежні експерти наголосили, що з відстані 64,75 м (така відстань від вікна редакції до вікна помешкання затриманого) скло, а тим більше подвійне, прострілити неможливо. Крім того, куля просто не долетить до цілі. У свою чергу, на заводі в Іжевську (Росія) журналістам сказали, що за своїми характеристиками куля з цієї гвинтівки влучає в ціль з відстані 10 метрів, а розбити скло може з п'яти.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 22 жовтня представники газети «Експрес» заявили, що вікна редакції вже втретє обстрілюють «бойовими патронами». Редакція звернулася до представників правоохоронних органів, і після перевірки факту інциденту справу закрили.

 

24 жовтня стратегічний редактор «Експресу» Ігор Починок розповів «Детектор медіа», що дізнався про скоєння ще двох подібних обстрілів - редакцій газет «Нова зоря» та «Віче» у Західній Україні. Він підкреслив: «Нападники діяли за однією схемою».

 

За інформацією УНІАН, 24 жовтня у Львові затримали підозрюваного у стрільбі по вікнах редакції газети «Експрес». Чоловік  зізнався, що має пневматичну гвинтівку і час від часу полюбляє стріляти по птахах заради розваг. Оскільки він мешкає в будинку навпроти газети, то припускає, що випадково міг поцілити й у редакційне вікно. «Чоловік запевнив, що до редакції газети не має жодних ворожих настроїв і тим паче не мав намірів стріляти по редакції», - поінформували правоохоронці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду