Фестиваль соціальної реклами підтримає соціальну журналістику

14 Жовтня 2009
3064
14 Жовтня 2009
17:43

Фестиваль соціальної реклами підтримає соціальну журналістику

3064
Фестиваль соціальної реклами підтримає соціальну журналістику

Основним нововведенням  IV Національного фестивалю соціальної реклами будуть нові номінації: державна соціальна реклама, соціальна реклама фондів та громадських організацій та соціальна журналістика. Про це 14 жовтня на прес-конференції повідомили організатори.

 

Фестиваль, організований Державним центром зайнятості, Лігою соціальних працівників, Спілкою рекламістів та міжнародним журналом «Маркетинг та реклама», відбудеться 10-11 грудня у столичному Будинку кіно.

 

Основною темою фестивалю має бути зміст та якість соціальної реклами, зауважила заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова.

 

«Якою має бути соціальна реклама? Жорстокою, шокуючою? Чи вона має пробуджувати глибоко сховані людські почуття і розвивати їх? Це основні питання. І я думаю, що журі оцінюватиме роботи не з точки зору яскравої та красивої ідеї, а з точки зору того, як ця ідея відображається на стані людини. Тому що місія соціальної реклами - формувати нові цінності», - заявила голова журі фестивалю Ірина Кузнєцова.

 

За словами голови журі в номінації друкована реклама Михайла Старощука, більшість робіт, що подані цього року, належать молодим спеціалістам, які піднімають теми  наркоманії, боротьби зі СНІДом, тютюнопаління, корупції та екології. «Також у нас були теми, які ми не чекали. Це діти без батьків, безпритульні діти. А найбільше мене зачепила боротьба за здоров'я ще ненародженої дитини», - додав він.

 

За словами Світлани Толстоухової, нині головною проблемою в цій сфері є невизначеність критеріїв соціальної реклами та відсутність законодавчого регулювання цього поняття. «В базовому законі про рекламу є поняття - соціально значуща, соціального спрямування. Зараз проект закону про соціальну рекламу розроблений, і ми його обговорюємо», - повідомила вона.

 

Відсутність чітких критерії соціальної  реклами призводить до її неоднозначної оцінки з боку різних структур. Зокрема, пані Толстоухова пригадала прецедент з висновком Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі щодо кампанії «Живи», а саме  зовнішньої реклами «Зупини ВІЛ/СНІД - використай презерватив».  Тоді НЕК винесла рішення, де вказано, що ця реклама не суперечить законодавству, але вона є неетичною. «І автор, який звернувся до цієї комісії, вимагає притягнути до кримінальної відповідальності нашу громадську організацію, яка знайшла 8 мільйонів гривень на соціальну кампанію, що закликає до здорового способу життя. І комісія навіть не дає висновку, чи можна далі це розміщувати, чи ні», - розповіла вона.

 

Також Світлана Толстоухова відзначила нову тенденцію у розвитку політичної реклами, яка набуває ознак соціальної. Тому, за її словами, зараз актуальним є питання розмежування політичної та соціальної реклами. «Політики використовують соціальний чинник у своїй рекламі, але вона залишається політичною. Тому що спрямована не на те, щоб інформувати, пропагувати, показувати приклади - вона ставить своєю метою прихід до влади», - пояснила вона.

 

На  запитання журналістів, чи є рекламна кампанія «Вона» соціальною рекламою, Ірина Кузнєцова відповіла: «Фактично - так. Але ми все розуміємо, хоча зачепити складно. Тому важливо, щоб люди, які займаються соціальною рекламою були чесними. Тому що викрутитись і придумати можна таке, що не зачепите ніколи».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду