detector.media
14.10.2009 17:43
Фестиваль соціальної реклами підтримає соціальну журналістику

Основним нововведенням  IV Національного фестивалю соціальної реклами будуть нові номінації: державна соціальна реклама, соціальна реклама фондів та громадських організацій та соціальна журналістика. Про це 14 жовтня на прес-конференції повідомили організатори.

 

Фестиваль, організований Державним центром зайнятості, Лігою соціальних працівників, Спілкою рекламістів та міжнародним журналом «Маркетинг та реклама», відбудеться 10-11 грудня у столичному Будинку кіно.

 

Основною темою фестивалю має бути зміст та якість соціальної реклами, зауважила заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова.

 

«Якою має бути соціальна реклама? Жорстокою, шокуючою? Чи вона має пробуджувати глибоко сховані людські почуття і розвивати їх? Це основні питання. І я думаю, що журі оцінюватиме роботи не з точки зору яскравої та красивої ідеї, а з точки зору того, як ця ідея відображається на стані людини. Тому що місія соціальної реклами - формувати нові цінності», - заявила голова журі фестивалю Ірина Кузнєцова.

 

За словами голови журі в номінації друкована реклама Михайла Старощука, більшість робіт, що подані цього року, належать молодим спеціалістам, які піднімають теми  наркоманії, боротьби зі СНІДом, тютюнопаління, корупції та екології. «Також у нас були теми, які ми не чекали. Це діти без батьків, безпритульні діти. А найбільше мене зачепила боротьба за здоров'я ще ненародженої дитини», - додав він.

 

За словами Світлани Толстоухової, нині головною проблемою в цій сфері є невизначеність критеріїв соціальної реклами та відсутність законодавчого регулювання цього поняття. «В базовому законі про рекламу є поняття - соціально значуща, соціального спрямування. Зараз проект закону про соціальну рекламу розроблений, і ми його обговорюємо», - повідомила вона.

 

Відсутність чітких критерії соціальної  реклами призводить до її неоднозначної оцінки з боку різних структур. Зокрема, пані Толстоухова пригадала прецедент з висновком Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі щодо кампанії «Живи», а саме  зовнішньої реклами «Зупини ВІЛ/СНІД - використай презерватив».  Тоді НЕК винесла рішення, де вказано, що ця реклама не суперечить законодавству, але вона є неетичною. «І автор, який звернувся до цієї комісії, вимагає притягнути до кримінальної відповідальності нашу громадську організацію, яка знайшла 8 мільйонів гривень на соціальну кампанію, що закликає до здорового способу життя. І комісія навіть не дає висновку, чи можна далі це розміщувати, чи ні», - розповіла вона.

 

Також Світлана Толстоухова відзначила нову тенденцію у розвитку політичної реклами, яка набуває ознак соціальної. Тому, за її словами, зараз актуальним є питання розмежування політичної та соціальної реклами. «Політики використовують соціальний чинник у своїй рекламі, але вона залишається політичною. Тому що спрямована не на те, щоб інформувати, пропагувати, показувати приклади - вона ставить своєю метою прихід до влади», - пояснила вона.

 

На  запитання журналістів, чи є рекламна кампанія «Вона» соціальною рекламою, Ірина Кузнєцова відповіла: «Фактично - так. Але ми все розуміємо, хоча зачепити складно. Тому важливо, щоб люди, які займаються соціальною рекламою були чесними. Тому що викрутитись і придумати можна таке, що не зачепите ніколи».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY