ІТК і НАМ просять ЦВК відмовитись від «середньозваженого показника» і дозволити ЗМІ самим визначати ціни на політрекламу

8 Жовтня 2009
10963
8 Жовтня 2009
11:15

ІТК і НАМ просять ЦВК відмовитись від «середньозваженого показника» і дозволити ЗМІ самим визначати ціни на політрекламу

10963
ІТК і НАМ просять ЦВК відмовитись від «середньозваженого показника» і дозволити ЗМІ самим визначати ціни на політрекламу

Індустріальний телевізійний комітет і Національна асоціація телерадіомовників просить ЦВК, Нацраду та Держкомтелерадіо утриматись від перевищення повноважень і обмежитись наданням офіційних роз'яснень щодо порядку виконання положень закону про публікацію розцінок вартості одиниці  друкованої  площі  та  одиниці ефірного часу в засобах масової інформації для проведення передвиборної агітації та їх застосування протягом виборчої кампанії. Про це йдеться в заяві ІТК. На думку індустріальних громадських організацій, ЗМІ мають самі визначати розцінки на політрекламу.

 

Нагадаємо, 2 жовтня Центральна виборча комісія затвердила положення  про середньозважений показник вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу в ЗМІ для проведення передвиборної агітації. Тоді як Нацрада на засіданні 23 вересня не підтримала проект ЦВК. На думку Національної ради, ця пропозиція ЦВК є вільним потрактуванням закону «Про вибори Президента України» і суперечить статті 60 цього закону, що може дати привід кандидатам оскаржувати результати виборів, посилаючись на порушення процедури підготовки до виборів.

 

У свої заяві ІТК і НАМ звертають увагу  на те, що середньозважений показник вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу розраховується з урахуванням останнього кварталу 2008 року, а не останнього  кварталу  року,  що передує року проведення виборів Президента України, тобто 2009 року. Також, на думку індустрії, положення затверджене ЦВК, тоді як законом «Про вибори Президента України» передбачено, що воно затверджується нею разом з Нацрадою та  Держкомтелерадіо.

 

«У разі, якщо органи держави  не можуть виконати покладені на них законом обов'язки через недосконалість самого закону,  вони мають зробити офіційну заяву з викладенням причин, через які виконання вимог закону є неможливим та рекомендаціями щодо порядку виконання суміжних вимог закону», - йдеться з заяві ІТК і НАМ. Саме тому з огляду на неможливість розрахунку середньозваженого показника вартості одиниці  друкованої  площі  та  одиниці ефірного часу, на думку комітету, ЗМІ   можуть дотримуватись принципу рівності самостійно визначивши розцінки перед початком виборчої кампанії, опублікувавши ці розцінки відповідно до вимог закону та застосовуючи їх однаково щодо усіх кандидатів у президенти протягом всієї виборчої кампанії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10963
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду