Творці «Оперов» сплатять «Ментам» рекордну компенсацію −1,72 мільярди рублів

26 Вересня 2009
22793
26 Вересня 2009
10:49

Творці «Оперов» сплатять «Ментам» рекордну компенсацію −1,72 мільярди рублів

22793
Творці «Оперов» сплатять «Ментам» рекордну компенсацію −1,72 мільярди рублів

Творці серіалу «Опера» сплатять продюсерам «Ментов» 1,72 мільярди рублів. Про це з посиланням на російські видання повідомляє «Новинар.ua».

 

Продюсер телесеріалу «Вулиці розбитих ліхтарів ("Менты")», ТОВ «Новый российский сериал» виграв позов про порушення авторських прав проти компаній ТОВ «Феникс-фильм» і ТОВ «Люксфильм», яким належать права на серіали «Опера», «Хроники убойного отдела» и «Опера-2».

 

Як зазначає Коммерсантъ, «Новому русскому сериалу» вдалося добитися рекордної компенсації завдяки одному з правил, що містяться в статті 1301 Цивільного кодексу Російської Федерації. Згідно з цим пунктом, позивач має право вимагати компенсацію «у двократному розмірі вартості права використання твору». У більшості випадків, зазначає газета, розмір компенсації за подібною справою про захист авторських прав не перевищував п'яти мільйонів рублів.

 

Судова тяганина тривала п`ять років. У 2004 році «Новый русский сериал» подав позов до суду на компанію «Феникс-фильм», звинувативши її у виробництві контрафакту. Тоді «Опера» офіційно визнали контрафактною продукцією.

 

У лютому 2009 року «Новый русский сериал» ініціював новий розгляд проти виробників «Оперов», подавши позов до Арбітражного суду Москви.



«Новый русский сериал» у свою чергу також виступав відповідачем у справі про захист авторських прав у зв'язку з показом «Ментов». Зокрема, до суду на компанію подав письменник Андрій Піменов (Ківін), який вимагав визнати виключні права на його інтелектуальну власність за кінокомпанією «Феникс-фильм».



Однак у серпні 2009 року Мосміськсуд залишив без задоволення касаційну скаргу Піменова, ставши таким чином на бік творців «Ментов».

 


Прем`єра «Улиц разбитых фонарей» відбулася 1997 року на каналі ТНТ. Пізніше права на показ серіалу викупив «Первый канал», а повтор серіалу на інших телеканалах триває і зараз.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22793
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду