Депутати хочуть заборонити рекламу тютюну навіть в інтернеті

25 Вересня 2009
10382
25 Вересня 2009
12:00

Депутати хочуть заборонити рекламу тютюну навіть в інтернеті

10382
Депутати хочуть заборонити рекламу тютюну навіть в інтернеті

24 вересня 2009 року в парламенті зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), № 5164, ініціаторами якого стали 15 народних депутатів з різних фракцій.

 

Головною метою законопроекту є приведення вітчизняного законодавства про рекламу у відповідність з Рамковою конвенцією Всесвітньої Організації з охорони здоров'я і боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала 15 березня 2006 року і яка набула чинності в нашій країні 4 вересня 2006-го. Конвенцією передбачено, що Україна має ввести повну заборону на всі види реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів протягом п'яти років після набуття чинності Конвенцією (тобто для України не пізніше ніж 4 вересня 2011 року).

 

У пояснювальній записці цього законопроекту йдеться, що на сьогодні Закон України «Про рекламу» повністю не забороняє рекламування тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, хоча і передбачає певні обмеження щодо такої реклами. Так, зокрема, реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється: на радіо та телебаченні; на перших і останніх сторінках газет, на обкладинках журналів та інших видань, в усіх виданнях для дітей та юнацтва, на сторінках для дітей та юнацтва усіх друкованих видань; в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань) - з 1 січня 2010 року; засобами внутрішньої реклами; на транспорті; за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів тютюнових виробів); засобами зовнішньої реклами - з 1 січня 2009 року.

 

«Проте, на сьогоднішній день реклама тютюнових виробів дозволена, наприклад, в мережі інтернет, основними користувачами якої є молодь, а також через різноманітні заходи, що проводяться з метою стимулювання продажу тютюнових виробів», - пишуть народні депутати, додаючи що Конституція України не стоїть на перешкоді реалізації положень Рамкової конвенції щодо заборони реклами тютюнових виробів.

 

Ініціатори законопроекту прогнозують, що внаслідок його прийняття буде повністю заборонена реклама тютюнових виробів, встановлено відповідальність за порушення вимог законодавства щодо такої заборони, а також будуть заборонені різноманітні заходи щодо стимулювання продажу тютюнових виробів, так звана «прихована реклама».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10382
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду