Венеція, поворот ліворуч. Зірки Мостри: Берлусконі, Обама і присталий до них Уго Чавес

19 Вересня 2009
31071
19 Вересня 2009
09:37

Венеція, поворот ліворуч. Зірки Мостри: Берлусконі, Обама і присталий до них Уго Чавес

31071
Венеція, поворот ліворуч. Зірки Мостри: Берлусконі, Обама і присталий до них Уго Чавес

На одному з найвідоміших кінофестивалів планети шматочок тріумфального пирога дістався й нашим... У створенні картини «Жінки без чоловіків» («Срібний лев»), яку зняла іранка Ширін Нешат, брала участь українська сторона, представлена компанією Sota Cinema Group (продюсер Олег Кохан). А Ксенію Раппопорт із Росії визнано найкращою актрисою за роль в італійській стрічці «Подвійна година». Фільм-переможець - «Ліван» (Ізраїль).

 

Неодноразово буваючи у Венеції, переконуюся, що про Комуністичну партію в останнє десятиліття тут із тугою згадує не один італієць. На «втіху» публіці і як фільм-відкриття Венеція цього року виставила національний колос Джузеппе Торнаторе «Баарія». Це історія важкого шляху сицилійського комуніста, яку розказано в гламурних картинках під пафосні акорди Енніо Морріконе.

 

Попри карамельність, кращий фільм для відкриття фестивалю важко знайти. Тут і високий стиль, і національний розмах, і коронна італійська чуттєвість. Але все це потьмарює дивовижний абсурд ситуації: фільм про комуніста продюсує кіностудія клану Берлусконі із промовистою назвою «Медуза». Проте марку демократичності фестиваль тримає.

 

Другого дня немислима черга вишикувалася на «антиберлусконіївський» памфлет молодого шведа-документаліста - «Відеократія». Малоталановитою режисурою, але переконливим фактажем Ерік Гандіні змалював імперію Берлусконі - телемагната і розбещувача. Розпочав із вечірок мільйонерів на його віллі, закінчив новою модою і новітніми ідеалами молодого покоління. Серед останніх - «інститут» телевізійних «велін» - юних напівоголених красунь кордебалету, міфологія успіху яких будується на пружних формах, гіперсексуальності та вигідному заміжжі.

 

Сьогодні цей міф зміцнився як ніколи завдяки улюбленцеві фестивальної Венеції Джорджу Клуні, нова герлфренд якого - викапана «веліна». Втім, із Клуні багато не візьмеш - подивіться лишень, як він жартує в сатиричному мілітарі-муві «Люди, які витріщилися на козлів». А торнаторівську «Баарію» дружно розкритикували в пресі і залишили без будь-яких призових заохочень.

 

Але все ж таки в особі Торнаторе Мостра-2009 дістала барвисте обрамлення історії «червоного фестивалю»: так було названо цього року Венеціанський кіноогляд за часте згадування соціалізму.

 

***

Найгучнішим голосом у цій співанці виявився черговий викривальний памфлет Майкла Мура «Капіталізм: історія любові». Гірка й саркастична правда не без домішки американського простацтва порушила хвилюючі запитання: звідки криза і хто вкрав гроші?

 

У документально-провокаційній стилістиці Майкл Мур штурмував банки, вливався з кінокамерою в страйки робітників, обвинувачував корпорації в руйнуванні того «ідеального капіталізму», який він колись так любив. А потім відкрито пропагував нового президента США, пов'язуючи з Обамою сподівання на відродження нації.

 

Мур - справжній американець. Добродушну і наївну інтонацію його, здавалося б, гострих документальних фільмів запозичено з рідної голлівудської класики - в «народного утішника», казкаря Френка Капри. Хай там що, але він вірить в американський характер і любить співвітчизників.

 

Водночас Олівер Стоун у пошуках надій на новий соціум вирушив інтерв'ювати президентів Латинської Америки. У центрі його уваги президент Венесуели Уго Чавес, головна зірка червоної доріжки цьогорічного фестивалю.

 

Що таке соціалізм «по-чавеськи» і чи підтримують його лідери інших країн південного континенту?

 

Втім, які дива іміджмейкерства можуть творити медіа в Італії, розуміємо дуже добре. А от навіщо Стоуну знадобилося дружити з Чавесом і взагалі робити цей агітплакат латиноамериканського соціаліста - не дуже.

 

Взагалі, про свою лівизну на цьому фестивалі не заявляв тільки лінивий. Скандал вибухнув на прес-конференції Мікеле Плачидо. Він брав участь у конкурсі зі своєю режисерською спробою «Велика мрія». Крик правдолюба комісара Катані спричинили не скромно оцінені художні здобутки фільму (про заворушення 1968-го, які вже набили оскому), а образи з уст міністра Брунетта, який назвав актора-режисера найслизькішим явищем цього фестивалю. У Плачидо знайшлося горде пояснення: «Усе тому, що я ніколи не голосував за Берлусконі!». Віртуальну присутність італійського прем'єра фестиваль зберігав до кінця. А збуреного Плачидо, можливо, розрадила нагорода молодій актрисі його фільму.

 

***

Хай там як, але Венеціанський фестиваль завершився дуже делікатним і паритетним вердиктом журі: політика окремо, мистецтво - понад усе. Під роздачу «Левів» цього року потрапили здебільшого дебютанти. «Срібного лева» присудили іранському оператору Ширін Нешат, яка екранізувала національний бестселер «Жінки без чоловіків» - про проблеми іранської держави в поетичному викладі.

 

Не обійшлося без гей-теми. Її презентував борець за гомосексуальні права - актор Колін Ферт, який зіграв «Самотнього чоловіка». Неймовірно якісно знята й чудово зіграна зворушлива історія 50-річного англійця, який втратив близьку людину, - дебют успішного американського дизайнера моди Тома Форда.

 

Взагалі з людяністю в різних жанрових площинах цьогорічного фестивалю щастило. Наприклад - єдину комедію конкурсу «Душа кухні» зняв турецький німець Фатех Якім, який зазвичай оспівував прикрощі іммігрантів. Улюблениця італійських режисерів - російська актриса Ксенія Раппопорт здобула приз за найкраще виконання жіночої ролі. Торік вона вела церемонію відкриття Мостри, а цьогоріч стримувала сльози, пригортаючи статуетку, яка дісталася їй за роль у драмі Джузеппе Капотонді «Подвійна година».

 

І «Золотого лева» присуджено ізраїльській картині про ліванську війну саме «під дуду» людяності. Гідний фільм «Ліван», жорсткий і нещадний. І, як будь-яке талановите кіно, - позачасовий. Автобіографічна історія режисера - 20-річного підлітка, втягнутого у війну, на якій йому відкрилися жахливі протиріччя між реальністю та ілюзіями, розумом та інстинктами. «Шостого червня 1982 року я вперше убив людину. Мені було 20 років. Написання сценарію та реалізація «Лівану» - моє справжнє повернення додому» - підсумував Самуель Маоз.

 

Цей вибір журі з головуючим Енгом Лі можна було б прийняти як єдино правильне рішення... З одним «але» - відсутність актуальності. Для фестивальної історії та нинішнього кіноспектра Венеціанського форуму це, швидше, компроміс, ніж виклик.

 

Ольга Клінгенберг, тижневик «Дзеркало тижня» (Венеція-Київ)

 

 Фото - http://www.dt.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31071
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду