Юлія Мостова: «Журналістика в Україні вмирає»

18 Вересня 2009
34020
18 Вересня 2009
12:53

Юлія Мостова: «Журналістика в Україні вмирає»

34020
Юлія Мостова: «Журналістика в Україні вмирає»

Своїми тривогами за долю журналістської професії в Україні заступник головного редактора видання «Дзеркало тижня» поділилася з дніпропетровськими колегами на прес-клубі в обласній філії НСЖУ. Ю. Мостова поремствувала з приводу того, що останнім часом журналіст дедалі більше перетворюється на піарника, який стоїть на службі у конкретного замовника. Журналістика в Україні вмирає - вважає Юлія Володимирівна і пояснює:

 

- Існує дуже велика різниця між розвідником і контррозвідником. Така само різняться журналіст і піарник. Журналіст - це шпигун від суспільства у владі. Він не має права приховувати інформацію, яку там видобуває. Журналіст повинен озброювати суспільство інформацією, здатною допомогти людям зробити вибір, жити, розвиватися. Піарник - це зовсім інша річ, адже в нього абсолютно протилежні завдання - закрити об'єктивну інформацію від громадськості, якої б сфери вона не торкалася. Так от, на жаль, саме піар і замінив в Україні журналістику.

 


Це відбулося якраз на тлі радісних реляцій з приводу перемоги в Україні свободи слова - зауважує Ю. Мостова.

 

На її думку, адміністративна цензура, розквіт якої в країні прийшовся на 1998-2004 рр. (темники, чіткі установки щодо визначення тем та людей, про яких можна говорити, а про яких - ні, і як саме це слід робити) - вже пішла у небуття. Та замість неї прийшла інша цензура - доларова. Отже спочатку, як висловилась Мостова, було рівняння на Леніна, потім - на Кучму, а зараз - на Франкліна, який зображений на стодоларовій купюрі.



Такий стан речей Мостова вважає найбезчеснішим, адже при адмінцензурі журналісти ще могли виправдовуватися страхом втратити роботу, зараз же голвним мотиваційним чинником у багатьох співробітників ЗМІ стала їхня ненажерливість і тільки. І криза тут - ні до чого.



Через те, що нині до керівництва країни прийшли представники бізнесу першої хвилі, тобто надзвичайно заможні люди, відбулася певна попсалізація суспільства, і знизився рівень вимог до засобів масової інформації, а це спричинило їхню професійну декваліфікацію - ділиться своїми міркуваннями Мостова.

 


На думку замредактора газети, журналісти, які бажають шукати ексклюзивну інформацію, зараз є рідкістю, а журналістське розслідування - вимираючим жанром, що можна розцінити як трагедію.

 

При цьому вона порівнює численні ток-шоу на політичну тематику з «нагієвськими вікнами»: якщо раніше не було прямих ефірів, то нині це стало модою, але в таких дебатах суспільству ніхто не допомагає розбиратися, де звучить правда, а де - брехня. Журналісти, за Мостовою, як «санітари лісу», повинні нести за це відповідальність і надавати інформацію, яка б сприяла глядачеві розпізнавати зерна від полови. Нині ж журналісти справляють враження звичайних спостерігачів за тим, хто кого «перегавкає».



Журналісти, втративши свою відповідальну місію, пішли на повідку у політиків - робить висновок Мостова.



Якщо раніше політики старого гарту розпочинали свій день з читання серйозної преси, якісних мас-медій, то нині ті, які називаються представниками нової школи, починають і закінчують переглядом «Таблоїду» на «УП» - навіть не самою «Українською правдою» - констатує журналіст «Дзеркала тижня».



Ще однією важливою проблемою сучасної журналістики Юлія Мостова вважає невиконання функції приходу в політику нових облич.



- Навколо лише ті, яких прийнято вважати найрейтинговішими, що функціонують за принципом «чем темнее ночь, тем ярче звезды», - говорить Мостова. - В той же час всі кажуть про необхідність появи нових облич. Але що ж для цього робимо ми, журналісти? Мені здається, що насправді дуже мало. Тому що не виявляємо тих перлин, самородків, які вижили і залишилися в нашій країні.

 

Це завдання видається Мостовій особливо актуальним в світлі тих серйозних поранень, яких, за її словами, зазнала українська нація: з розстріляним поколінням у 20-х роках минулого століття був ушкоджений ген совісті; вбивство людей, які чогось досягли працею на землі, завдало руйнації гену працелюбства; з загибеллю в Другій світовій війні воїнів-сміливців (незалежно від того, хто в якій армії воював), що не ховаючись за чиїсь спини йшли на кулі - в українцях захитався ген відваги; потім були зіпсовані гени мови та самоідентифікації - радянська система витравлювала їх концтаборами, тюрмами та божевільнями. А далі - тих, хто був на 5 см. вище за інших у своїх інтелектуальних чи управлінських якостях - висмикували до Москви. Чергову хвилю втрат Україна зазнала з відкриттям кордонів.



- От наскільки важливо, щоб в нинішній Україні могли прокладати собі дорогу і вибиратися на поверхню ті самородки, хто живе не категоріями грошової винагороди і лояльності, а мають свої принципи, переконання, розум, стратегічне бачення, відповідальність, професійність. Але дуже мало хто в цьому зацікавлений. На мій погляд, ми, журналісти, повинні вміти знаходити таких людей, бо вони ж таки є і зараз пербувають десь на другому, третьому, четвертому чи якихось ще рівнях. Ці люди так потрібні країні.

 

З іншого боку, продовжує Мостова, люди, які займаються рейтингами, сигналізують: якщо з екранів зникають старі обличчя, то в каналів падає популярність. Так от журналісти мають знайти форму, за якою нові обличчя були б цікавими для тієї публіки, якій вони їх відкривають.



- А як взагалі цим людям пробитися в медіа, де секунда реклами коштує 1000$? - задається питанням Юлія Мостова. - Це величезна рідкість, коли на телебаченні трапляються непроплачені сюжети. В мене питання: як людині, яка не розікрала країну і не продалася олігархам, достукатися до суспільства через наші медіа? Такої можливості не існує. Всі кажуть: «криза - потрібно заробляти»...


 

«Спецкор»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Спецкор»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34020
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
polkovnik
5328 дн. тому
А де ті журналісти, які називають розслідуванням не дайджест копіпасту з підходом до якихось закритих дверей - і "на це питання нам ніхто не відповів"? Продукт такого типу пропонує одне київське т.з агентство розслідувань. В мене з цим справляються стажери через півмісяця роботи... А Мостова й ДТ...Вона як і Юра Шевчук давно і заслужено може почивати на лаврах, бо давно все довела й зробила. А де ж нове покоління, у якого горіли б очі й хотілось посунути "академіків"?((
media
5332 дн. тому
Але ж "ДТ" теж не гребує заказушками. Ще й якими! Лікарю, зцілися сам...
Ылащук
5333 дн. тому
А шо мішає пані Мостовій самій шукати нові обличчя в політиці, робити якісні розслідування (замовляти їх професійним журналістам) та публікувати це в Дзеркалі тижня? Воно зрозуміло - з теплого кабінетного крісла чи в кондиціонованому Лексусі чи Мерсі краще думається. А хто примушував передплачувати військові частини Дзеркало тижня (це за часів, коли міністром оборони був Гриценко - чоловік Мостової)? Якщо Гриценка без грошей на канали не просять - так йому й треба. Що нового і яскравого він запропонує країні? А Мостова багато відкрила нових імен у політиці ПРОСТО ТАК? Бридка парочка, як і вся інша українська свинота в кабміні, парламенті, бізнесі, ЗМІ! А Кокотюсі - респект!
Тарас
5336 дн. тому
да...все это очень грустно... может Киселёв на Интере что-то сможет сделать...
кокотюха
5336 дн. тому
Яка редакція і який канал в Україні готові тримати журналіста на зарплаті хоча б $ 900 на місяць, та ще й оплачувати відрядження, представницькі та оперативні витрати, потрібні для проведення якісного розслідуання, та ще й погоджуватися, аби журналіст, отримуючи зарплату щомісяця і маючи в своєму розпорядженні певний бюджет, видавав одне готове розслідування на місяць, а то й два? При цьому погоджуватися: люди, котрі дають інформацію, мають право не називати себе і вимагати цього від журналіста... Таким чином, за сказане буде відповідати ЛИШЕ журналіст. Назвіть це місце - і розслідування перетане бути вимираючим жанром.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду