Політика розваги та розвага політикою

18 Вересня 2009
26296
18 Вересня 2009
11:27

Політика розваги та розвага політикою

26296
У перших числах вересня на українському ТБ стартував новий сезон. Глядач уже встиг оцінити деякі нові (а інколи добре або навіть не дуже добре забуті старі) телепродукти. А ми спробуємо поговорити про те, що нам ще належить побачити.
Політика розваги та розвага політикою

Звісно ж, не обійшлося без чергових «тележуйок», усіляких розважальних, гумористичних та інформаційних програм. Плюс - програми-розслідування, які телевізійники люблять називати соціально орієнтованими, хоча, як правило, вони доволі далекі від соціуму, проте наближені до кримінальної хроніки, і, як не парадоксально, їх варто радше зараховувати до розважальних, ніж до соціально орієнтованих жанрів. Перерахована продукція - константа українського ефіру. Втім, так само, як і вже добре знайомий нашому телеглядачеві формат політичних баталій, який вважає за потрібне додати до своєї програмної сітки кожний канал, що себе поважає. Особливо напередодні виборів.

 

Саме до розваг і політики зводиться абсолютна більшість новинок осіннього телесезону. Шкода, що серед них знову не знайшлося місця для серйозніших програм. Судячи з усього, такого штибу продукцію український телеглядач побачить у ефірі не раніше 2015 року. Саме з цією датою представники РНБО, Нацради, Держтелерадіо, медіаринку та громадських організацій пов'язують можливу появу в Україні суспільного віщання. Про це нещодавно заявив Степан Гавриш, заступник секретаря РНБО, підводячи підсумки засідання РНБО, присвяченого впровадженню суспільного і цифрового віщання, передає «Детектор медіа». Тож варто бути готовим до того, що протягом наступних шести років нам усе ще доведеться задовольнятися Букіними разом із пустослівними промовами політиків. Якщо, звичайно, політика власників телекомпаній і телеменеджерів не зміниться. Що, на превеликий жаль, малоймовірно.

 

Отже, кілька слів про новинки на українському ТБ.

 

Телеканали традиційно не оминули увагою любителів «мильних бульок», запустивши в ефір продовження серіалів і низку прем'єр. Пальма першості в прокрутці серіалів належить телеканалу «Інтер», перелік прем'єр якого складається з шести найменувань.

 

Своєму курсу на загальні веселощі не зраджують і «Плюси». Гумором на каналі в цьому сезоні завідують Сергій Чекалкін, Дядя Жора, Бурим-Бурим і Юрій Горбунов і програма «Говорить і показує Україна». Ім'я нашої країни фігурує у ще одному проекті «1+1» «Я люблю Україну». Якщо ви подумали про просвітницьку програму - забудьте! У цій так званій патріотичній програмі її учасники розважатимуть і розважатимуться, перевіряючи свої знання про Україну під наглядом Лідії Таран і визнаних патріотів Потапа і Насті Каменських.

 

Але подібні програми є радше другорозрядними порівняно з великими талант-проектами, в які канали вкладають дуже значні кошти. У цьому сезоні на екранах з'являться «Танцюю для тебе-3» («1+1»), музичний проект ТРК «України» «Народна зірка» (головним критерієм відбору в якому, за словами організаторів, буде вміння співати, а не зовнішні дані). «СТБ» заявляє одночасно про два великі проекти: «Танцюють всі-2» й «Україна має талант-2!», що з'явиться навесні наступного року. А «Фабрика зірок-3» стане головною статтею витрат для «Нового каналу».

 

Ледве не єдиною пізнавальною програмою стане «Фактор безпеки» на «5 каналі», створений спільними зусиллями Державного комітету телебачення та радіомовлення України й Державною митною службою за підтримки Центру інформування та документування НАТО в Україні. Телепрограма транслюватиметься щонеділі на «5 каналі». Як повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо, мета проекту - показати, чим живе НАТО, які завдання ставить перед собою, якими нормами й стандартами керується, а також підвищити рівень знань суспільства відносно НАТО.

 

Жанр журналістського розслідування пробують приручити канали «1+1» і ICTV. У ефір уже вийшов новий проект Телевізійної Служби Новин і Сергія Швеця «ТСН-варта», який можна зарахувати до вищезгаданої категорії програм, де серйозний жанр журналістського розслідування нівелюється до рівня розважальності. У свою чергу, щотижневу програму подібного формату «Країна має знання!» запустила продакшн-студія Костянтина Стогнія «Жара».

 

Що стосується державного телебачення, то тут головною сенсацією стане поява в ефірі футбольного шоу з Савіком Шустером, який, утім, не зникне і з політичного ефіру ТРК «Україна».

 

Савік Шустер і його нова студія, на думку керівництва ТРК «Україна», не задовольняє політичний голод глядача. Тому 24 вересня о 22.20 відбудеться прем'єра щотижневого суспільно-політичного ток-шоу «Готовий відповідати», створеного за оригінальним форматом, розробленим спільно з BBC. Канал повідомляє, що зйомки проходитимуть у великих містах України: запис першої програми відбудеться в Одесі, далі будуть також введені в дію Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Львів, Ужгород і Харків. Ведучою програми стане Оксана Зінов'єва. «Готовий відповідати» створюватиметься за активної участі аудиторії, представники якої зможуть особисто ставити питання, які їх хвилюють, гостям студії - політикам і громадським діячам.

 

Цього тижня стало відомо про новий проект Євгенія Кисельова, який, крім телеканалу ТВі, з'явиться на «Інтері» та з 25 вересня щоп'ятниці о 21:30 розмірковуватиме про велику політику в однойменній програмі «Велика політика з Євгенієм Кисельовим» - замість «Свободи на «Інтері».

 

ICTV також працює над створенням нової політичної програми у форматі теледебатів, подробиці якої поки що не розголошуються. «Перший Національний канал» також мовчить про нове праймове політичне шоу. Чи з'явиться на «Плюсах» політика - також невідомо.

 

Напередодні виборів у ефірі «5 каналу» продовжуватимуть роботу три політичні ток-шоу: «Я так думаю» з Анною Безулик», «Майдан. Лідер нації» і «5 копійок». Крім цього, канал уже запустив інформаційний марафон «Час виборів». «СТБ» і «Новий» від політики вважали за краще абстрагуватися взагалі.

 

«День» поцікавився думкою експертів щодо зміни інформаційного простору в умовах виборів президента, що насуваються, та їхніми враженнями про новий сезон телеефіру?

 

Коментарі

 

Михайлина СКОРИК, член комітету Київської незалежної медіа-профспілки:

- Програми та серіали, які глядачам показують із початком нового сезону, мають усі ознаки телебачення періоду кризи, ускладненого передвиборним часом. Це пора «реміксів» на заїжджені теми, кадрових ротацій, обмежених виробничих бюджетів, великого тиску політичних грошей. Поки що керівники телеканалів зробили ставки на перевірені ефіром формати, запускаючи продовження зоряних шоу, програм, журналістських розслідувань, розважальних, гумористичних, кулінарних проектів. «Студія 1+1» розкручує третій сезон «Танцюю для тебе», СТБ продовжує «Танцюють всі-2» і другий етап шоу «Україна має талант», «Новий» запускає чергову «Фабрику зірок». ТРК «Україна» прикрашає ефір ще однією - четвертою - програмою зі словом «зірка» у назві. Проект звучить банально - «Народна зірка», хоча саме шоу обіцяє бути грандіозно всенародним, конкуруючи зі схожими дітищами каналів-конкурентів.

 

Враховуючи наближення виборів, продовжено ефір «Свобод» - на ТРК «Україна» та ICTV. Кожна з команд працює над «освіженням» змісту й форми телевізійних «клонів». Час покаже, чи оцінять їхні знахідки глядачі. Зрештою, вдалий початок «Я так думаю» з Анною Безулик на «5 каналі» показало, що за літо українці скучили за багатослівними дебатами своїх політиків у прямому ефірі.

 

Оскільки сезон ледве розпочався, не всі продукти, які збираються закупити телеканали, потрапили до програми телепередач. Наприклад, іще немає щоденного медичного шоу «Справжні лікарі», пілотні випуски якого зняв продакшн «Фільм.UA» для «1+1». Немає нових політичних проектів, які, вочевидь, з'являться ближче до виборів, оскільки кожен із каналів розраховує поживитися за рахунок партійних бюджетів. Наскільки яскравими вони будуть? Практика показує, що великі гроші дістануться не всім. Штаби кандидатів у президенти вважають за краще йти шляхом прямих домовленостей із власниками або через «пакетне» придбання лояльності каналу до того чи іншого претендента. За рахунок цього хвалебні сюжети витісняють з ефірів критику, зменшується пильність журналістів, що в результаті позбавляє глядачів критичних дискусій, повних і об'єктивних новин і справжніх дебатів між головними кандидатами на президентське крісло.

 

Іларіон ПАВЛЮК, продюсер студії «07 продакшн» («Інтер»):

 

- Попри кризу, в ефірі телеканалів багато чого нового. Можливо, навіть не нового, а, так би мовити, гарно забутого старого, однак на новий лад. Що до політичної ситуації у країні, то вона на руку і в інтересах політичних ток-шоу. Зрозуміло, що у цього формату будуть великі рейтинги, порівняно з іншими програмами.

 

Микола МАЛУХА, журналіст:

- В умовах фінансової кризи, певної заангажованості та неперебірливості телеканалів, високої політичної конкуренції збільшиться кількість другосортного політичного продукту. Я дуже сумніваюся, що автори цих продуктів ставитимуть собі за мету пошук істини. Це буде політична трибуна, радше навіть зона абсурду для оголошення часто неадекватних ідей наших політиків.

 

Маша Томак, Олена Рябець, газета «День»

 

Фото - http://www.day.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Томак, Олена Рябець, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26296
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду