«2033 кілометри від Ейфелевої вежі» здобув приз на кінофестивалі в Сербії, але центральні телеканали відмовилися від нього

17 Вересня 2009
18347
17 Вересня 2009
15:16

«2033 кілометри від Ейфелевої вежі» здобув приз на кінофестивалі в Сербії, але центральні телеканали відмовилися від нього

18347
«2033 кілометри від Ейфелевої вежі» здобув приз на кінофестивалі в Сербії, але центральні телеканали відмовилися від нього

Документальний фільм «2033 кілометри від Ейфелевої вежі» здобув приз «за краще художнє втілення ідеї» («за режисуру») на Міжнародному кінофестивалі Silafest, який пройшов у місті Велика Градіца (Сербія). Про це ТК повідомив режисер та продюсер фільму Олександр Балабан.

 

Підзаголовок стрічки  «Село Острівск. Україна. XXI століття». Режисери та сценаристи фільму Олександр Балабан та Олександра Хребтова, продюсери Олександр Балабан та Ольга Данюкова. Хронометраж 34 хвилин. Фільм знятий на власні кошти творчої групи.

 

Стрічка розповідає про життя села Острівськ Рівненської області.  «Ми намагались показати портрет цього села: його побутові, етнографічні, соціальні та духовні проблеми. Це такий узагальнюючий матеріал», - наголосив пан Балабан. Зокрема, стрічка охоплює теми Чорнобилю, незайнятості населення та духовні проблеми. «У цьому селі немає  церкви. І щороку на Пасху в них є звичай прикрашання хреста. Це такий своєрідний ритуал. Вони живуть цим обрядом щороку, у них більше немає ніяких свят. Цей обряд став канвою фільму», - розказав він.

 

 «2033 кілометри від Ейфелевої вежі» був єдиним українським фільмом представленим у конкурсній програмі Silafest'у. Також стрічку запросили взяти участь у Міжнародних кінофестивалях документального кіно в Італії, Хорватії, Боснії та Герцеговини. Окрім цього фільм, включений до конкурсної програми фестивалю «Молодість» та «Покров».

 

Попри вдалу фестивальну долю, українські телеканали відмовляються від показу стрічки:  «2033 кілометри від Ейфелевої вежі» погодилася продемонструвати  лише Київська державна регіональна телерадіокомпанія (КДР ТРК). Хоча, за словами Олександра Балабана, стрічка була надіслана на всі центральні канали, окрім «Інтера».

 

«Тільки на КДР ТРК сказали, що фільм сподобався і вони хочуть його показати. Олександр Ткаченко («1+1») відповів, що фільм не для його глядача. СТБ не відповів, а "5 канал" запропонував скоротити фільм, бо в них хронометраж не має перебільшувати 20 хвилин. А на ТРК "Киї" нам сказали, що фільм не сподобався. Хоча після того, як дізнались про нагороду, то попросили ще раз подивитись», - зазначив Олександр Балабан.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18347
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Koryda
5342 дн. тому
Невже на всю Телекритику немає жодної рамотної людини, яка би знала, що українською кажуть "приз за найкращий фільм" (best film prize) , a не за кращий фільм better film. CENSORED
Гром
5342 дн. тому
Погребинский потратился на кино для своей доци Хребтовой, а админиресурса уже нету. Абидна
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду