Російський журнал GQ звинувачують у цензурі

7 Вересня 2009
13397
7 Вересня 2009
11:28

Російський журнал GQ звинувачують у цензурі

13397
Російський журнал GQ звинувачують у цензурі

Російську версію журналу GQ звинувачують у цензурі. Про це повідомляє Lenta.ru. Видання не републікувало статтю про Володимира Путіна, яка є у американському GQ. У тексті «Владимир Путин - темное восхождение к власти» (Vladimir Putin's Dark Rise to Power) йдеться про серію вибухів житлових будинків у Буйнакську, Москві та Волгодонську, до яких начебто причетна  ФСБ.

 

«За вибухами пішла хвиля страху та паніки, що привела тоді майже невідомого Володимира Путіна на верхівку влади в країні. Але після того з`явились сумніви, а також докази, що свідчать про те, що їх влаштували люди, які ймовірно працювали на уряд», - з такого гострого абзацу розпочинається матеріал.

 

Стаття вийшла у американському GQ, а російська версія журналу її проігнорувала. Після того у західній пресі з`явились публікації, в яких ідеться, що вердикт «не публікувати» прийняв видавничий дім Conde Nast, що випускає GQ. Вказівка стосувалася як журналів, так і он лайн-ресурсів.

 

Зокрема, про черговий жест цензури у російських ЗМІ докладно написала The New York Times. Видання нагадує: правило Conde Nast - публікувати оригінальні матеріали, а не передруковувати їх. Крім того видавничий дім часто не оприлюднює власні статті на сайтах - задля стимулювання продажів паперових версій.

 

А National Public Radio повідомляє: ще 23 червня юрист Conde Nast Джеррі Біренц разіслав редакторам GQ повідомлення про те, що вересневий випуск GQ не можна розповсюджувати в Росії. Про це повідомляє Газета.ру.

 

Головний редактор російської версії журналу GQ Микола Усков усі ці звинувачення відкидає. В інтерв`ю радіостанції «Эхо Москвы» він розповів, що жодних розпоряджень «не публікувати статтю» не отримував.

 

«Якщо мені захочеться, я зможу її надрукувати. Хоча в тому немає жодного сенсу: матеріал не містить нічого такого, про що б раніше не писали російські ЗМІ», - підкреслив він.

 

Представники  Conde Nast коментувати інцидент відмовилися.

 

В основі публікації - інтерв`ю з колишнім офіцером ФСБ та адвокатом Михайлом Трєпашкіним, якого було засуджено за розголошення державної таємниці та зберігання зброї. Саме він охоче коментував ЗМІ обставини терактів 1999 року.

 

Резонансні вибухи у житлових будинках Росії сталися 4-16 вересня 1999 року. Понад 300 людей у Буйнакську, Москві та Волгодонську загинули, близько 1700 отримали поранення. Винними російська влада назвала чеченських бойовиків.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13397
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алегарф
5348 дн. тому
А вот как готовился приход к власти на Украине "демократии". Уже на второй(!) день после появления информации об исчезновении Георгия Гонгадзе на УП выходит заметка, подписанная следующим образом: "Україна не може вважатися демократичною, якщо журналіст повинен боятися виходити на вулицю" (Заява Кримськой Асоціації вільних журналістів) http://pravda.com.ua/news/2000/9/18/358.htm
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду