detector.media
07.09.2009 11:28
Російський журнал GQ звинувачують у цензурі

Російську версію журналу GQ звинувачують у цензурі. Про це повідомляє Lenta.ru. Видання не републікувало статтю про Володимира Путіна, яка є у американському GQ. У тексті «Владимир Путин - темное восхождение к власти» (Vladimir Putin's Dark Rise to Power) йдеться про серію вибухів житлових будинків у Буйнакську, Москві та Волгодонську, до яких начебто причетна  ФСБ.

 

«За вибухами пішла хвиля страху та паніки, що привела тоді майже невідомого Володимира Путіна на верхівку влади в країні. Але після того з`явились сумніви, а також докази, що свідчать про те, що їх влаштували люди, які ймовірно працювали на уряд», - з такого гострого абзацу розпочинається матеріал.

 

Стаття вийшла у американському GQ, а російська версія журналу її проігнорувала. Після того у західній пресі з`явились публікації, в яких ідеться, що вердикт «не публікувати» прийняв видавничий дім Conde Nast, що випускає GQ. Вказівка стосувалася як журналів, так і он лайн-ресурсів.

 

Зокрема, про черговий жест цензури у російських ЗМІ докладно написала The New York Times. Видання нагадує: правило Conde Nast - публікувати оригінальні матеріали, а не передруковувати їх. Крім того видавничий дім часто не оприлюднює власні статті на сайтах - задля стимулювання продажів паперових версій.

 

А National Public Radio повідомляє: ще 23 червня юрист Conde Nast Джеррі Біренц разіслав редакторам GQ повідомлення про те, що вересневий випуск GQ не можна розповсюджувати в Росії. Про це повідомляє Газета.ру.

 

Головний редактор російської версії журналу GQ Микола Усков усі ці звинувачення відкидає. В інтерв`ю радіостанції «Эхо Москвы» він розповів, що жодних розпоряджень «не публікувати статтю» не отримував.

 

«Якщо мені захочеться, я зможу її надрукувати. Хоча в тому немає жодного сенсу: матеріал не містить нічого такого, про що б раніше не писали російські ЗМІ», - підкреслив він.

 

Представники  Conde Nast коментувати інцидент відмовилися.

 

В основі публікації - інтерв`ю з колишнім офіцером ФСБ та адвокатом Михайлом Трєпашкіним, якого було засуджено за розголошення державної таємниці та зберігання зброї. Саме він охоче коментував ЗМІ обставини терактів 1999 року.

 

Резонансні вибухи у житлових будинках Росії сталися 4-16 вересня 1999 року. Понад 300 людей у Буйнакську, Москві та Волгодонську загинули, близько 1700 отримали поранення. Винними російська влада назвала чеченських бойовиків.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY