Інтернет-медіа: реєструвати чи ні?

7 Вересня 2009
38611
7 Вересня 2009
10:09

Інтернет-медіа: реєструвати чи ні?

38611
Рада Європи хоче вивчити вплив нових медіа на розвиток демократії у світі. До цього часу експерти не радять Україні впроваджувати закон про реєстрацію інтернет-ЗМІ.
Інтернет-медіа: реєструвати чи ні?

В Інтернеті з'являється дедалі більше нових можливостей для масового поширення інформації через соціальні мережі, живі журнали, блоги та особисті сайти. Рада Європи занепокоєна, наскільки глобальна мережа є безпечною для збереження власних даних інтернет-користувачів, дотримання авторських прав, обмеження доступу для неповнолітніх та щодо законного оподаткування послуг, які надаються в інтернеті.

 

Нові ЗМІ й поширення демократії

 

Виступаючи в Києві на конференції з розвитку нових ЗМІ, член бюро головного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства Гарегін Чугасцян зазначив, що найближчим часом комітет планує провести дослідження, як нові медіа впливають на поширення демократії та здійснить моніторинг, наскільки в Інтернеті дотримуються права людини.

 

Голова Східноєвропейського інституту проблем медіа Ольга Большакова каже, що Україні не варто поспішати з розробкою закону про реєстрацію інтернет-ЗМІ, оскільки  Європа ще не визначилася з пріоритетами регулювання у цій сфері. Експерт вважає, що спершу, ніж реєструвати і контролювати нові медіа, слід чітко визначити новітні способи поширення інформації та розробити для них чітку правову класифікацію.

 

Користувачі за добровільну реєстрацію

 

«Перед тим, як писати закон про реєстрацію інтернет-ЗМІ в Україні, треба зрозуміти, як регулювати відносини між виробниками контенту (медіа) і тими, хто дає доступ до аудиторії (провайдери)», - сказала Большакова. Разом з тим самі українські інтернет-користувачі, які мають власні сайти  виступають за те, щоб реєстрація в інтернеті як засобу масової інформації була тільки добровільною.

 

Як відомо, український уряд доручив СБУ розробити законопроект про державну реєстрацію інтернет-видань. Про це сказано в розпорядженні уряду від 18 лютого 2009 про затвердження орієнтовного плану законопроектних робіт на 2009 рік, розміщеному на сайті Верховної Ради. Строк подання даного законопроекту - вересень 2009 року.

 

Лілія Гришко, радіо «Німецька хвиля»



Ілюстрація - http://www.dw-world.de

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лілія Гришко, радіо «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду