Кінематографісти кличуть на круглий стіл Ющенка, Тимошенко і Литвина

3 Вересня 2009
14659
3 Вересня 2009
13:42

Кінематографісти кличуть на круглий стіл Ющенка, Тимошенко і Литвина

14659
Кінематографісти кличуть на круглий стіл Ющенка, Тимошенко і Литвина

Національна спілка кінематографістів України запросила Віктора Ющенка, Юлію Тимошенко і Володимира Литвина на круглий стіл для спільного пошуку шляхів порятунку національного кінематографа і виведення його на рейки сталого динамічного розвитку.

 

Круглий стіл відбудеться 11 вересня о 16:00 у Будинку кіно. За повідомленням НСКУ, нове керівництво спілки готове запропонувати кілька варіантів створення самоокупної системи кіновиробництва, сучасного жанрового кінематографа, здатного повернути  глядачів до  кінотеатрів і викликати в них інтерес до українських фільмів.

 

Спілка збентежена мізерним фінансуванням кінематографа. «Фінансування кінематографа в Україні у 10 разів менше, ніж у Казахстані, і в 446 разів менше, аніж у Росії», – йдеться у зверненні НСКУ до керівництва держави. У 2009 році бюджет кіно у Франції становить 535 млн євро і 240 фільмів у виробництві, у Росії – 283 млн доларів і 70 кінострічок у виробництві, у Польщі – 45 млн євро і 30 кінокартин у виробництві, у Словаччині – 10 млн євро й 11 фільмів у виробництві. В Україні – 5 мільйонів бюджетних гривень і практично нульовий показник цьогорічного виробництва повнометражних ігрових фільмів для кінотеатральної мережі.

 

«У підсумку національний екран здано без бою кінопродукції інших країн», – наголошують кінодіячі, називаючи такий стан речей принизливою ганьбою. При цьому вони кажуть, що не просять державу стати спонсором, оскільки розуміють, що під час кризи фінансування потребують соціальні програми.

 

За даними спілки, нині в Україні сотні безробітних кінематографістів, 60% із них – молоді фахівці. «Якщо ситуація не зміниться упродовж найближчого року, українське кіно може зникнути назавжди», – застерігає правління НСКУ.

 

26 вересня відбудеться акція «Оновлена Спілка кінематографістів. Перезавантаження», де оголосять про підсумки круглого столу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14659
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Pipec
5369 дн. тому
Полностью цитата звучит так: "Важнейшим из искусств для нас является кино и цирк, пока народ безграмотен"
Свідомий Українець
5369 дн. тому
Из всех искусств - самое главное искусство это кино. Говаривал как-то лет 100 назад один плешивый дедуган с фамилией Ульянов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду