Василь Ілащук змінює склад редакційної ради Першого. Четвірка від колективу зникла. (+ коментар юриста)

20 Серпня 2009
15859
20 Серпня 2009
12:01

Василь Ілащук змінює склад редакційної ради Першого. Четвірка від колективу зникла. (+ коментар юриста)

15859
Василь Ілащук змінює склад редакційної ради Першого. Четвірка від колективу зникла. (+ коментар юриста)

Президент Національної телекомпанії України Василь Ілащук має намір змінити склад редакційної ради, яка була обрана в листопаді 2008 року. Про це ТК повідомило джерело на каналі, яке надало копію наказу керівника Першого національного.

 

Торік до складу ради ввійшли Василь Ілащук (на той час ще в.о. президента телеканалу), два перших віце-президенти Михайло Кобля та Роман Недзельський та віце-президент Андрій Чернюк. Також було обрано 22 жовтня 2008 року четвірку від колективу: директора ТО музичних і розважальних програм Олену Загороднюк,  директора Дирекції програм Олександра Зорку, ведучу програми «Знайдемо вихід» Наталію Розинську та автора проекту «Бізнес-чемпіонат» Катерину Кацан.

 

Згідно з копією наказу № 253 від 19 серпня 2009 року «Про введення в дію редакційного статуту НТКУ та затвердження редакційної ради НТКУ», пан Ілащук пропонує затвердити редраду в складі: «Курдинович Олександр В'ячеславович, заступник голови Держкомтелерадіо України, голова ради від Держкомтелерадіо України, Ілащук Василь Степанович, президент НТКУ, заступник голови від Держкомтелерадіо України. Члени редакційної ради: Кобля Михайло Михайлович, перший віце-президент НТКУ від Держкомтелерадіо України, Кравченко Дмитро Володимирович, директор фінансово-економічного департаменту Держкомтелерадіо України від Держкомтелерадіо України, Ткаченко Руслан Юрійович, головний продюсер НТКУ від НТКУ, Ткаченко Тарас Анатолійович, радник президента НТКУ від НТКУ, Чернюк Андрій Ігорович, віце-президент НТКУ від НТКУ, Федорів Ігор Володимирович, директор ТВО «Новини» від НТКУ».

 

У положенні про редакційну раду йдеться, що до неї має входити восьмеро членів: чотири представники від керівного складу і чотири від творчого колективу компанії. Відповідно нових пропозицій тепер від керівного складу входять крім Ілащука та Коблі, ще й представники Держтелерадіо Курдинович та Кравченко. А від творчого трудового колективу - головний продюсер Руслан Ткаченко, віце-президент Андрій Чернюк, радник президента Тарас Ткаченко та директор ТВО «Новини» Ігор Федорів. Фактично четвірка, обрана на зборах колективу, зникла.

 

Президент НТКУ Василь Ілащук у коментарі ТК повідомив, що наказ ще не підписаний. «Зміна складу редакційної ради пов'язана з тим, що рада обирається на рік. Оскільки вона була обрана 2008 року, то прийшов час змінити її склад», - сказав пан Ілащук.

 

Натомість ведуча Наталя Розинська говорить, що наказ №253 підписано, але, вона припускає, що це прикра помилка.

 

«Я була здивована і обурена наказом  №253, під яким стоїть підпис Василя Степановича. Тут нічого не сказано представників творчого колективу, які були обрані на зборах 22 жовтня 2008 року.  За цих людей, серед яких і я, віддали свої голоси півтори тисячі людей трудового колективу. Я чесна, принципова і занадто відповідальна людина. На мене поклали відповідальність мої колеги. Я маю її з честю нести. Я щиро сподіваюся, що президент НТКУ виправить цю прикру помилку», - сказала пані Наталя. Вона впевнена, що наказ треба якнайшвидше скасувати, інакше буде повністю проігноровано думку колективу.

 

На думку Наталі Розинської, серед нових членів редакційної ради немає жодного легітимно обраного представника творчого трудового колективу. Як повідомила пані Розинська, їм не повідомили про призначення четвірки від керівного складу, і редакційна рада жодного разу не збиралася. «Редакційна рада має дуже великі повноваження і серйозні важелі впливу. Редрада навіть може створювати тимчасові слідчі комісії, які розслідуватимуть тиск на журналістів, факти цензури тощо. Це особливо актуально під час виборів», - зазначила пані Розинська.

 

Наказом № 53 президент НТКУ також наказує «ввести в дію редакційний статут НТКУ, затверджений засновником  Державним комітетом телебачення та радіомовлення України».

 

Нагадаємо, що відсутність редакційної ради ускладнила реєстрацію нового логотипу Першого каналу в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа» попросила прокоментувати ситуацію медіаюриста, адвоката, партнера

адвокатської компанія «Наталія Субота і партнери» Андрія Нечипоренка.

 

- Відповідно до редакційного статуту, розміщеного на сайті НТКУ, редакційна рада НТКУ обирається строком на 2 роки (пункт 3.1). На підставі чого керівництвом НТКУ стверджується про річний термін повноважень членів редради - невідомо.

 

Редакційна рада складається з 8-ми членів, половина з яких обирається творчим колективом НТКУ на його зборах. Повноваження члена редакційної ради, обраного творчим колективом, припиняються у двох випадках:

зі спливом 2-річного терміну, на який його було обрано;

у разі його відкликання творчим колективом (пункт 3.13 редакційного статуту).

 

Таким чином, обрані 22.10.2008 року на зборах творчого колективу НТКУ члени редакційної ради, є повноважними членами редакційної ради відповідно до редакційного статуту, розміщеного на сайті НКТУ. Ні президент НТКУ, ні Держкомтелерадіо не мають повноважень ні припиняти повноваження обраних творчим колективом членів редакційної ради НТКУ, ні призначати нову половину редакційної ради за творчий колектив.

 

Такі висновки можна зробити на підставі аналізу норм Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і редакційного статуту, який зараз знаходиться на сайті НТКУ.

 

Разом із тим не виключено, що на днях в НТКУ було затверджено нову редакцію редакційного статуту (або планується затвердити), який і містить нововведення, про які говорить президент НТКУ. Однак затвердження нової редакції редакційного статуту у будь-якому випадку не надає повноважень керівництву НТКУ чи Держкомтелерадіо припиняти і призначати членів редакційної ради за творчий колектив.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15859
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глядач
5355 дн. тому
Щось я нічого вже нерозумію ... почитав редакційний статут, потім ще раз почитав що написав тут компетентний юрись і знаєте що? мені здається треба було йти вчитись на юридичне ... я б зміг краще!) Люди про яку редакційну раду йдеться, коли були затверджені лише 4тири з 8сьми членів? чи половини ради вже легітимна? а як же ж тоді 4тири представника, що обираються за поданням президента НТКУ? чи пан компетентний юрист забув про це згадати? Про яку взагалі раду йдеться коли половина ради незатверджена? який підпис люди? про що ви взагалі??? все це просто бруд...
Глядач
5368 дн. тому
Пан Курдінович досі є членом редакційної ради КДРТРК. Коли його призначать членом редакційної ради НТКУ, буде сидіти на "двох стільцях"...
Саша
5369 дн. тому
Там ше необхідно почистити адміністративну команду.. дуже багато там непотрібних людей...
відділ кадрів
5369 дн. тому
руслан юрійович.. гыгы
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду