Прем’єр-міністр Італії та замовлені ЗМІ - L’espresso

17 Серпня 2009
39631
17 Серпня 2009
13:46

Прем’єр-міністр Італії та замовлені ЗМІ - L’espresso

39631
Прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі створює собі безпечну владу через призначення людей зі свого оточення для керівництва на впливових італійських каналах та редакціях відомих газет. Змінилося керівництво на Tg2 та мережі Rаі,в редакціях «Giornale» та «Libero», а також в інших відомих італійських ЗМІ, пише Денис Бардо 12 серпня в L’espresso.
Прем’єр-міністр Італії та замовлені ЗМІ - L’espresso

За столом у римському ресторані біля палацу Moнтечіторіо нові посадові особи італійського телебачення: Маріо Орфео, директор Tg2, за якого проголосували одноголосно на сda-Rаі, та Бокіно, відомий серед прихильників Rai як "Чоловік за телефоном" або «Біловолосий».

Протягом багаторічної владної структури RaiUno, яка недавно розширилася до RaiDue, в тому числі Forza Іtalia (ліберально-консервативна партія Італії, лідером якої до прем'єрства був Берлусконі), Мікеле Санторо брав участь у діяльності банди Maльяна (італійська кримінальна організація): свою вину за «купівлю автомобіля» він пояснив так: «Перехопив, оскільки Антоніо Ніколетті, син касира відомої групи, зарекомендував йому свою красиву дочку». Вони обох уважно прислухалися до слів третього чоловіка. І який чоловік! Антоніо Верро, радник Rai, обраний (чи варто говорити?) серед відомих голубих. Обід в колі друзів? Чи зустріч трійки на високому рівні? Іншими словами, про те, що могли б обговорювати на зустрічі, говорити було б недоречно. Те, що не тільки цього разу пишуть  у ЗМІ про Берлусконі, немає меж. Інколи для цього немає вагомих причин.



Новий етап. Не по суті, але це добре відомо. Проте відомо тільки у владі. Це видно вже з погроз Tg3. З вулиці Maціні до Колоньйо Монцезе, від озера Сеграте до вулиці Негрі (видавництво «Giornale»), до вул. Азіаго (історичний адрес державного радіо) на інформаційній імперії Берлусконі, ймовірно, не сходитиме сонце. Таким чином, об'єднані кольори Берлусконі на засоби масової інформації -  більша частина жереба кинута через нові провінції та через напрями діяльності друкованих засобів масової інформації.

Незабаром осінь. І патріарху знадобиться весна в засобах масової інформації. Його чекають тривалі місяці. Підсумки союзників. Питання етичні, єретичні та еротичні.  Майбутні вибори 2010 року. А на фоні бій боїв, мрія мрій, гора гір. Неможливо стикнутися з усім цим без радісної машини інформаційної війни, в якій стільці та крісла не були б затверджені, якби не були б вибрані ним особисто. Так він хотів. Тому так сталося.  

 

По-перше, прощання з диктором 5 каналу Енріком Meнтаною. Після того, контракт на проведення «Матриці» на Алессіо Вінчі, який за нових умов, не авторитетний як засновник Tg5, перебуває під постійною загрозою медійної війни ("Ставка на Віто Чанчіміно? Фантастично: чекаємо, однак,   що в ефірі з'явиться фікція на мафію ", - обговорюють керівники телебачення  та маркетингу). Потім Августо Мінцоліні, щирий журналіст, який просунувся в ефір Tg1 з допомогою кавалера.

 

Та нові призначені: заступники директора - Сюзанна Петруні, розумна журналістка, що віддає перевагу провести один вечір з кавалером, іншу - з  Джорджом Клуні, та Дженнаро Сангвільяно, лоббі Джанфранко Фіні. На Tg2 сходження зірки Маріо Орфео, неорганічної особистості, дуже високо оцінили в неаполітанському рейді прем'єра, а потім надпис між директорами "від дверей до дверей", ці білі стільці Бруно Веспи, коли гостем є Берлусконі. Результат: замість Орфео у керівництві «Mattino» («Ранку») на чолі з редактором Кальтаджіроне Франко, був призначений заступник Вірман Кузенца, професіонал у стилі Берлусконі, виходець з його ж оточення, що понад 10 років працював в «Giornale» («Журналі»), перш ніж перейти до «Messaggero» ("Вісника").



Такий Неаполь, його турботи та майбутні вибори: все організовано. Як і інша мета осінньої кампанії. Щасливе повернення Вітторіо Фельтрі до редакції "Журналу" (антураж колишнього «Libero» («Вільного»): екс-відповідальний директор Алессандро Салустрі, екс-генеральний директор Джанні Ді Джор, можливо, Ренато Фаріна, а також Антоніо Сочі з метою зробити його щоденну газету з ліцензією для важкої артилерії та ядерної зброї, готовий поставити чотирьох фотографів під будинком Антоніо Ді П'єтро та здатний відбивати атаки ворогуючої преси.

 

А також для підтримки подруги «Foglio» («Листа») Джуліано Феррара. Після охоплення довгий час друкованих засобів масової інформації ( "В Італії газети читають всього лише 5 тис. людей", було утримання, через що збожеволів Джанні Летта), наразі прем'єр хоче подати знак, що, наприклад, міжнародні ЗМІ не вимикають Tg5 вірного довіреного Клемента Дж.Мінума або Tg4 ще дорожчого та більш довіреного Еміліо Феде через висловлення думок. А замість цього перекладають газети.

 

Після невдалої спроби отримати в свої руки Сольферіно (хоча проект 'Від дверей до дверей' заслуговує на комплімент завдяки балансу та справедливості директора  «Corriere» Ферруччо де Бортолі),не залишався на одному шляху. Той факт, що номери"Вільного" та його кращі копії монтується в суфле, на відміну від аналогічних Giornale ("Журналу"). Без попередження його брата Павла, редактора обложки «Вірного» (Confalonieri) він став прем'єром , щоб відповісти на відкриту пропозицію (3 млн. євро, в залежності від сайту Dagospia, 15 млн. акордних).

 

Фельтрі став першим чи наступним, кого він чекав. Маріо Джордано було сказано «ні». По-різному можна інтерпретувати прибуття засновника "Вільного" як охрещення нового напрямку редакції ("Яка радість, мій майстер", - був він представлений перш, ніж стало зрозуміло, що його просунули на посаду). Але через деякий час його газеті зазнала невдачі. В одній з статей японці інтерпретувались як "жовті музи", що викликало дипломатичну ноту обурення з боку японців. Він зробив дотепний крок на снобізм Карли Бруні-Саркозі, що спровокувало один телефонний дзвінок (ніяк офіційно не підтверджений) між Сарко та Сільвіо по темі «Що вони можуть зробити з першими леді, коли вони вирують» - чутлива мотузка для кавалера. По суті, в «Журналі» слідувала реституційна сторінка. Суть у тому, що в кінці серпня Джордано повинен був би повернутися вдруге у керівництво  телепрограми «Відкрита студія» на місце Джорджіо Муле.
Джордано повертається. Але не лише самий. Повертається також з Муле, який обраний для керівництва "Панорамою", де він раніше був заступником директора. Пресинг з метою його переконання перейти у редакцію Segrate в «складні часи» для видавництва був чудовий, з огляду на поспішність Марини Берлусконі закрити цю справу: "Я не хочу троянд ні від кандидатів, ні від керуючих.

 

«Не є необхідним втручання дядька Феделе», -  сказала директор цієї групи Ніні Брілья (постійний спонсор Mуле), повноважний представник ЗМІ, представниця від Берлусконі, яка може бути екс-керівником  правопорядку «Боротьба триває», так само, як  ще один важливий директор групи Бішоне, Паоло Лiгурі, керівник Tgcom - одного з найбільших інформаційних порталів.

 

Нарешті загальні стержні влади. Соколи та Фалькон Люцифер зі справжнього оточення, або найбільш потужний в Мондадорі чоловік, один з небагатьох, що мають доступ до холодильника Марини: Альфонсо Сіньоріні, директор "Хто" (термометр із придворних) та навіть " Телевізійні посмішки та пісні "(його заступником є Росанна Мані, яку бачили під час звітування біля входу в Палаццо Граціолі).



Серед юнаків клану, раса є ритуалом. На "Відкритій студії" все сталося таким чином: Джордано-Mуле-Джордано (в даний час). У «Журналі»: Фельтрі-Бельпієтро-Джордано-Фельтрі (зараз). Та ж ситуація для Мауріціо Бельпієтро, що з " Panorama " йде до " Libero " (разом тісно Маріо Секі, Джанлуіджі та Філіппо Фачі), виходець з сімї Aнжелучі з метою зробити газету не анти-кавалерською  (Фельтрі та Бельпієтро охоче б пішли попити Мартіні). Тільки Джанлуїджі Парагоне, колишній керівник «Паданьї», колишній заступник директора «Libero» обрав інший шлях. Це шлях Мацціні, де він був призначений в ході полемік заступником директора Мауро Maцци, керівника RaiUno, тому не мав значної підримки від кавалера. Слава Богу, що біля нього був Парагоне,який знає, що робити. Можливо, один з останніх редакторів "Libero" (який буде продовжувати писати). Заголовок: «Мама мені присилає  супротив проти інтерв'ю занадто незалежної Барбари Берлусконі» з "Ярмарка марнославства».

 

Чоловіки, на яких можна покластися. Як Ріккардо Берті, новий директор Gr Parlamento, колишній прес-радник Берлусконі, екс-директор програми " Nazione" («Нація), Isoradio та музичних програм, «Batti e ribatti», смуга за Tg1 , яку створював Енцо Бьяджі. Можна навести питання американки до прем'єра: "Що подаруєте на Різдво своєму кухару Мікеле?". То ж наразі  Берті заслужив керівництвов на GR3, відмінне місце для спостереження за анклавом опозиції.

 

Вражаюча булемія Берлусконі. Перебільшена мілітаризації навіть декого з його оточення. Люди дивуються, чому той, що продовжує вигравати, поводить себе так, щоб втратити свій шанс? Істина полягає в тому, що на цей раз в грі тільки Сільвіо. Не політична  сила або коаліція. В цьому не можливо помилитися.

 

Так, хоче інші крісла. Як за фантастичним напрямом фікції на Rаі (300 млн. євро з бюджету). І безпека La 7 Телеком не спричиняє турбот: на це працює союзник Тарак Бен Аммар. На жаль, є Sky, що загрожує. Але на щастя програма Papi&dintorni стає все ближчою, католицька преса діє розсудливо, так, ніби вона знаходиться під його контролем. 'L'Osservatore romano' як і раніше продовжує мовчати. «Avvenire» опублікувало три думки на його користь та лише одна проти. Fulgida fra tutte, Radio Maria: в своєму прес-релізі «Бос  є засновником Лівіо Фанцаги» не торкалися цієї теми. А більша частина аудиторії «Радіо Марія» - не тільки святі жінки. А й жінки водіїв вантажівок, які знають, що діється у світі.

Денис Пардо, L'espresso

Переклад з італійської Альони Процюк, ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Денис Пардо, L'espresso
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39631
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду