Які фільми забороняють у Німеччині

30 Липня 2009
16145
30 Липня 2009
17:06

Які фільми забороняють у Німеччині

16145
Після того, як в Україні було заборонено до показу популярну на Заході кінокомедію «Бруно», ми зацікавилися питанням, чи можливою була б така заборона в Німеччині. І при цьому дізналися про ювілей цікавої організації.
Які фільми забороняють у Німеччині

Freiwillige Selbstkontrolle der Filmwirtschaft (Добровільний самоконтроль кіноіндустрії, скорочено - ДСК), яка перевіряє фільми, призначені для показу в Німеччині, саме цього літа святкує своє 60-річчя.  «Бруно» вона дозволила для прокату в Німеччині для глядачів віком від 18 років. 

 

Від смерті тварин до жорсткої порнографії

 

Про основні принципи, яким керується Добровільний самоконтроль кіноіндустрії при визначенні вікових обмежень і допускаючи фільм у прокат, розповіла «Німецькій хвилі»  генеральний директор ДСК Крістіана фон Валіат: «У законодавстві Німеччини визначено, що фільми, зміст яких може негативно вплинути на розвиток дітей, мають транслюватись з віковими обмеженнями». Всього таких обмежень існує 5: фільми для будь-якої вікової категорії, фільми з обмеженням до 6 років, з обмеженням до 12 років, до16 років і до 18 років.

 

«Для кожного віку існують окремі параметри, наприклад, до 6 років слід уникати сцен смерті тварин чи смерті батьків, а також гучних саундтреків. До 16 і 18 років значна увага приділяється моральним цінностям і ставленням до життя у фільмі. Наприклад, не допускаються прояви дискримінації прав меншин, жінок тощо», - розповідає фон Валіат.

 

Як і в Україні, в Німеччині теж можуть зовсім заборонити фільм до показу, проте цього майже ніколи не трапляється. Забороненою є відверта порнографія, а також пропаганда расизму, нацизму тощо. Як правило, через дороге виробництво фільмів і конституційне право на свободу мистецтва фільми майже завжди виходять в прокат.

 

Коментуючи ситуацію щодо заборони кінострічки «Бруно» в Україні, директор ДСК зазначила, що в Німеччині таку комедію ніколи б не заборонили, оскільки на це немає жодних законодавчих підстав. Існуючі правила ДСК переглядаються з року в рік, зважаючи на можливі зміни у розвитку молодого покоління. Так, приміром, фільм «Міський мисливець» (City Hunter), який у 1993 році був дозволений для перегляду всім, кому за 18, сьогодні має знижену межу до 12 років.

 

Незалежна комісія

 

ДСК називають добровільним органом, бо що кіностудії не змушені представляти свої стрічки для перевірки. Однак якщо вони цього не зроблять, то фільм автоматично буде заборонений для перегляду молоді.

 

Іншим аспектом незалежності оцінювання і незаангажованості є склад комісії. Система призначення експертів полягає в тому, аби забезпечити присутність соціальних верств населення з різних професійних сфер. Фолькер Хьонге є одним з постійних представників Вищого національного органу у справах молоді і разом з шістьма іншими незалежними експертами визначає долю багатьох фільмів. П'ять з семи експертів тут добровільно. У реальному житті вони мають різну роботу, але в ДСК всіх їх об'єднує любов до кіно.

 

ДСК - дочірня компанія SPIO (Вищий орган кіноіндустрії). Вона є фінансово самостійною і отримує кошти за рахунок плати за кожну перевірку. Від півтори до двох тисяч євро коштує перевірка одного фільму. Але організація перевіряє не лише кінострічки, а ще DVD, трейлери і рекламні ролики.

 

Фото: Dw-world.de

 

Зінаїда Петриченко, Леся Юрченко, Dw-world.de

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Зінаїда Петриченко, Леся Юрченко, Dw-world.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16145
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду