Андрій Мірошниченко: Якщо «Інтер» порушить законодавство, відреагуємо

23 Квітня 2009
4443
23 Квітня 2009
22:01

Андрій Мірошниченко: Якщо «Інтер» порушить законодавство, відреагуємо

4443
Після добровільної відставки Віталія Шевченка вся ноша адміністративної роботи лягла на плечі першого заступника голови Нацради Андрія Мірошниченка. Сказати, що він від цього в захваті, було б неправдою. «За той тиждень, що я виконую обов'язки голови Нацради, дуже добре зрозумів бажання Віталія Федоровича написати заяву про звільнення за власним бажанням», - сказав Андрій Анатолійович в інтерв'ю ІМК.
Андрій Мірошниченко: Якщо «Інтер» порушить законодавство, відреагуємо

Проте нікого іншого члени регуляторного колегіального органу, що відповідає за всі ЗМІ в країні, біля свого керма найближчим часом не бачать.

 

- Андрію Анатолійовичу, що зміниться в політиці Нацради із телебачення і радіомовлення після відставки попереднього керівництва?

 

- Я думаю, нічого не зміниться. Нацрада - орган колегіальний, виконуючий свої функції шляхом проведення засідань. Робота колегіального органу не можлива без урахування думки кожного з восьми членів ради. Склад Нацради не змінився. Відставка ж голови і його заступника істотно нічого не міняє - вони виконували адміністративну роботу, а не формували політику.

 

- Підтвердьте або спростуйте інформацію про те, що пан Шевченко, очолюючи Нацраду, присилав непланові перевірки на «неугодні» телеканали або радіостанції.

 

- Я не можу констатувати того факту, що були якісь улюбленці чи  неулюбленці серед каналів. Але у будь-якому разі для того, щоб зняти напругу у стосунках Нацради і галузі, щоб зробити роботу Нацради максимально публічною і об'єктивною, ми внесли певні зміни до нашої роботи. Вони стосуються, зокрема, і порядку проведення перевірок. На сьогоднішній день позапланова перевірка ЗМІ може здійснюватися тільки за рішенням всієї Нацради.

 

- А раніше як було?

 

- Могла бути за наказом голови.

 

- Ви особисто хочете очолити Нацраду?

 

- Чесно кажучи, ніякого бажання що-небудь очолити у мене немає - ніколи до цього не прагнув. Я про це чесно сказав на засіданні, коли ухвалювалося рішення про призначення мене першим замом голови Нацради. І слова мої занесені в протокол.

 

Але якщо члени Нацради ухвалили рішення про те, що я повинен стати першим замом і вести адміністративну роботу, то я повинен її вести. Тверезо оцінюючи свої права і обов'язки, розумію, що фактичне виконання обов'язків голови накладає на мене додаткову відповідальність у забезпеченні діяльності Нацради.

 

Що стосується якихось важелів впливу, то закон не передбачає ніяких додаткових повноважень ні для голови Нацради, ні для його зама. Є важка рутинна робота.

 

- Хто з восьми членів Нацради має найбільші шанси її очолити?

 

- Згідно з законом, будь-який із членів Нацради може стати її головою. Процедура дуже проста - має бути подання  трьох членів ради на цю людину. Після цього шляхом таємного голосування відбувається обрання.

 

- На кого з членів ради подання вже внесені?

 

- Ні на кого. Місце залишається вакантним.

 

- Як скоро у Нацради із телебачення і радіомовлення з'явиться новий керівник?

 

- У нас немає таких питань, які б ми не вирішили в робочому порядку. І це теж вирішимо в робочому режимі.

 

- Ви особисто кого рекомендуватимете на цю посаду?

 

- Я був і залишаюся прихильником того, щоб головою Нацради залишався Віталій Шевченко.

 

- Але ж Ви голосували за його відставку...

 

- Я проголосував за те, щоб підтримати заяву Віталія Шевченка про відставку з поста голови Нацради, оскільки вважаю, що це його право. Не хотів би вдаватися до подробиць і аналізу причин, що спонукали Віталія Федоровича це зробити. Думаю, про це може говорити тільки він сам, якщо визнає потрібним. Скажу лише, що всі ми люди. І якщо людина пише заяву про відставку або звільнення за власним бажанням, то вона  це чимось мотивує. Причини такому рішенню можуть бути різні - об'єктивні, суб'єктивні або прийняті з урахуванням зовнішніх чинників.

 

Скажу відверто, що за той тиждень, що я виконую обов'язки голови Нацради, дуже добре зрозумів його бажання написати заяву про звільнення за власним бажанням.

 

- Хто тисне?

 

- Справа не в тиску.

 

- А в чому?

 

- Складно як психологічно, так і з урахуванням «паперового» навантаження. Адже у нас сотні телерадіоорганізацій. Всі вони пишуть свої звернення, і у кожного своя правда, коли мова заходить про відстоювання власних інтересів.

 

Не треба забувати про те, що галузь-то достатньо складна. І відноситися до неї потрібно дуже дбайливо і трепетно. Можна, звичайно, вийняти шашечку і рубонути з плеча, тільки ні до чого хорошого це не призведе.

 

З іншого боку, мій обов'язок як члена Нацради полягає в тому, щоб вимагати неухильного виконання норм національного законодавства. Це досить складний процес. А пазл треба скласти так, щоб не постраждав глядач.

 

- Яка позиція Нацради у конфлікті, що склався навколо телеканалу «Інтер»?

 

- На сьогодні в Нацраді немає матеріалів щодо того, що діяльність телеканалу «Інтер» має бути переглянута або його ліцензія має бути переглянута. Суперечка про власність взагалі не входить у компетенцію Нацради.

 

Що стосується зміни ліцензії по власності, ми в даному випадку виконуємо тільки технічну функцію - будуть документи нового власника, подивимося, наскільки вони відповідають дійсності, і після розгляду внесемо необхідні зміни. Я не думаю, що це взагалі повинно бути об'єктом суспільних розбирань.

 

Ми повинні розуміти, що є медійна складова, де ЗМІ виконують свою суспільну функцію, а є господарюючі суб'єкти. І неважливо, що вони виробляють - взуття чи інформацію. Є закон про власність, Конституція і певний порядок.

 

Ні я, ні члени Нацради не хочуть ставати одним із суб'єктів розбирань, що стосуються власності. Це не наша сфера. Якщо телеканал «Інтер» або будь-який інший телеканал порушуватимуть законодавство в тій частині, в якій ми є регуляторним органом, ми реагуватимемо. Але займатися розглядами з приводу власності - ні.

 

- Яке телебачення цікаве особисто Вам?

 

- Я люблю інтелектуальне телебачення. Мені це цікаво. Мені здається, що багато в чому наше телебачення женеться за масовим споживачем, забуваючи, що ТБ само може формувати запит суспільства.

 

- Проти рейтингу немає прийому?

 

- Я дуже багато спілкувався з керівниками каналів із цього приводу. Так, всі ми вивчаємо рейтинги і частки, але іноді хочеться сказати: «Давайте обговорювати не те, що дивляться, а те, що хотіли б дивитися». Сьогодні багато глядачів не вмикають телевізор, тому що не знаходять там того, що хотіли б побачити. Ця ніша дуже важлива. Її складно вивчати і піплметром не зміряти, але все одно ми йдемо до розвитку нішевих каналів. Тоді кожен зможе дивитися те, що вибрав і що йому до душі - інтелектуальне або емоційне.


Фото: ИнтерМедиаКонсалтинг

 

Наталья Ярцева, ИнтерМедиаКонсалтинг

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталья Ярцева, ИнтерМедиаКонсалтинг
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду