detector.media
23.04.2009 16:31
«Вчи мову, падло»: за що конкретно Нацрада винесла попередження «Європі Плюс Київ»

У розпорядженні «Детектор медіа» опинився висновок Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі щодо ефіру радіо «Європа Плюс Київ» 30 вересня 2008 року, на підставі якого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення винесла радіостанції попередження.

 

Нагадаємо, представник радіостанції пояснив, що справді в ефірі 30 вересня стався неприємний випадок: додзвонився слухач, який вжив під час інтерактивного спілкування з діджеями ненормативні слова. За словами представника, дисциплінарні заходи впливу були вжиті щодо діджея та програмного директора станції: їх було усунуто з посади на 6 місяців.

 

З огляду на те, що отриманий нами документ є офіційним, публікуємо його повністю без змін. Попереджаємо, що наведений нижче пасаж містить непристойні вислови.

 

Пункту 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

Не   допускається   використання   телерадіоорганізацій   для   трансляції програм або їх сюжетів які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків

Пункту 1 статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

При створенні, підготовці та розповсюдженні телерадіопрограм та передач телерадіоорганізацій     і     провайдери         програмної     послуги    зобов'язані дотримуватися вимог законодавства України про захист суспільної моралі

Пункту 2 статті 62 Закону України «Про телебачення І радіомовлення» Телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати    програми    та   передачі    які    можуть   зашкодити   фізичному, Інтелектуальному і  духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірною часу в лобовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом.

Великого тлумачного словника сучасної української мови

Блазень - людина, яка на потіху Іншим удає з себе дурника, штукаря

Вульгарний - який відрізняється від Інших грубістю, непристойністю

Непристойний - який виходить за межі загальноприйнятих моральних норм

Непристойне - все, що виходить за межі правил пристойності

Шепелявий - той (та), хто має таку ваду мови Нездатний відтворювати

точні для свистячих звуків мовні рухи

В досліджуваному аудіоматеріалі ведучий радіопередачі Олександр та його помічник Дядя Жора в ролі шепелявого блазня, вульгарно жартують, висловлюються українською s російською мовами, вживаючи непристойні вислови та ненормативну лексику

- «помидори завяли - любов прошла»

- «мне похер» «Гейне нам не треба, нам вистачить того, що ми гей-словяне і гей-будьмо

- репетируют труси, по телки знают реальные парни жгут й (жгутм -?) втыкают, репетируют трусы, но телки чуют - реальные парни реально рискуют»

- «одним словом - подонок»

- «покидьок»    

- «пидарасты... блин»

-   «Вчи   мову,   Вчи   мову   падло'«-  ви   прослухали   курс  примусової українізації за методом гестапо. В ефірі   «Складнощі прекладу», вивчаємо, паллюка   о  бач    нормально.  Бидло... скотина зараз... слово українське депутат»

- «Может вы подверглись, в своє время, дефлорации со сторони отца'« - запитання до начеб то слухача Семена, який зателефонував в радіостудію На що той відповів Олексанчр - вы пидараст»

- «твоє життя 6уло такою довжелезною стрічкою туалетного паперу, на якому ти залишив свій слід

- «последний      вылевок     рок-н-рола      Илья     Лагутенко»    

- «для нас хахлов зто близко, а русские этого не понимают»

- «казалось бы это песня про экстрементн, про говно»

- «не    хрен    больше    звонить»   

 

Досліджуваний аудіоматеріал містить ознаки пропаганди національної ворожнечі принижує та ображає українську націю, принижує особистість, ображає та принижує жіночу стать шкодить Інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва негативно впливає на стан суспільної моралі в державі.

 

ЗАКЛЮЧНИЙ ВИСНОВОК

Відповідно до статей 1, 2 Закону України «Про захист суспільної моралі», згідно з пунктом 2 статті б, пунктами 1, 2 статті 62 Закону України «Про телебачення І радіомовлення» аудіоматеріал, який записано Національною радою під час моніторингу ефіру компанії ТОВ «ТРК «Європа Плюс Київ» 30092008 р у м Києві на частоті 107,0 МГц в період з 08 00 до 1000, не відповідає чинному законодавству України у сфері захисту суспільної моралі, а саме містить ознаки пропаганди національної ворожнечі, принижує та ображає націю, принижує особистість, шкодить Інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва.

 

Документ наведено в оригіналі без змін, доповнень, із збереженням орфографії та пунктуації.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY