Ступка замирився з поляками… після «Бульби»

11 Квітня 2009
25361
11 Квітня 2009
11:16

Ступка замирився з поляками… після «Бульби»

25361
Ступка замирився з поляками… після «Бульби»

Кшиштоф Зануссі представив українським VIPам свій новий фільм - «Серце на долоні» (з Богданом Ступкою в головній ролі). Цим допрем'єрним показом відкрився фестиваль «Дні польського кіно в Україні». Пересічний глядач картини поки що не побачить: наразі її активно дублюють.

 

«Серце на долоні» вже удостоїлося статуетки імператора Марка Аврелія - традиційного призу Міжнародного римського кінофестивалю. Її отримав і Ступка за «найкращу чоловічу роль». На київській допрем'єрі наш видатний актор захоплювався безпосередністю італійців - мовляв, під час показу в Римі зал постійно вибухав оваціями, тому знімальній групі доводилося раз у раз підводитися з місць і розкланюватися.

 

Деякі критики вже порівняли роботу Зануссі з його ж недавнім фільмом «Персона нон ґрата»: там теж є елементи іронії й сатири, але адресовані російському дипломатичному функціонерові, якого грав Михалков.

 

У «Серці...» Ступка грає польського олігарха Костянтина, що «перебуває у стані морального і фізичного розкладання». Серце відмовляється перекачувати кров у його пересиченому принадами життя організмі. Цей олігарх - старий нігіліст. Він проповідує принцип заперечення всіх цінностей. Мовляв, добро і зло - це одне й те ж саме. З такою філософією в перерві між випивками, зустрічами з повіями та бізнесовими справами він і потрапляє на лікарняне ліжко. Вердикт лікарів невтішний: потрібна термінова трансплантація серця. Невдовзі знаходиться й донор. Це суїцидальний романтик Стефан (молодий актор Марек Куделко), який після розриву з подругою хоче накласти на себе руки. У фільмі грає також Дорота Рабчевська - польська естрадна поп-співачка і секс-бомба.

 

Деякі поціновувачі знайшли багато спільного в манері гри Ступки і в польському фільмі, і в образі багатія з картини Муратової «Два в одному».

 

- Я вдячний польському режисерові за те, що мені довелося працювати з ним, - зізнається Богдан Сильвестрович. - У нас не було конфліктів. Я не чув, щоб він підвищував на знімальному майданчику голос. А ви ж знаєте, якими бувають режисери. Дехто з них може навіть закатати істерику. Кшиштоф тільки постійно радив мені швидше говорити польською мовою: «Швидше! Швидше!» Але я його заспокоїв, сказав, що олігархи швидко не розмовляють. А куди їм поспішати? Моєму персонажеві треба спішити операцію зробити... Я раніше грав і генералів, і гетьманів, і духівників. А тут на тобі - олігарх! Такі люди не часто світяться на телебачені. Цією картиною я ніби примирився з поляками. Не хочу більше з ними «воювати», як у «Бульбі», краще творити культуру!

 

Кшиштоф Зануссі каже, що Ступка в цій картині зіграв «неосвіченого олігарха». «Серцем...» режисер хотів затіяти полеміку з певним контингентом людей. Адже й сьогодні існують нігілізм, релятивізм, ставиться знак рівності між поняттями «добро» і «зло». К.Зануссі у своїй картині кепкує з цих новомодних течій. І багато хто був дуже здивований хепі-ендом стрічки - християнською ідеєю каяття олігарха...

 

Тим часом шанований кінометр на пенсію не лаштується. Каже, ще багато треба зробити.

 

- Митці на пенсію не ходять! Вони помирають на роботі, - каже режисер. - Тому зараз у мене багато проектів. Незабаром, може, поїду на Сицилію, працюватиму там над постановкою в театрі. Зараз я часто гостюю в Києві. В часи СРСР бував переважно в Росії, а ось Прибалтику, Білорусь та Україну не відвідував. Уперше ми з дружиною побували в Києві 1986-го... Що стосується українського кінематографа, то у вас є чудове поетичне кіно, і вам треба рухатися в цьому напрямі. Зрозуміло, що все впирається у фінансування. Ось ми в Польщі домоглися ухвалення дуже хорошого закону про кіно - 1,5% грошей із кожного проданого квитка в нас іде на розвиток кінематографа. Тому наше кіновиробництво не залежить від урядовців, і чимало проектів фінансуються, незважаючи на кризу.

 

***

У рамках Днів польського кіно - ретроспектива фільмів Зануссі: «Ілюмінація» (1973), Constans (1980), «Галоп» (1990), «Душа співає» (1979), «Розпутна принадність» (1996), «Персона нон ґрата» (2005).

 

У рамках польських кіноднів (8-14 квітня) також демонструються: останній фільм Анджея Вайди «Татарське зілля» (світова прем'єра на Берлінале-2009 і приз Альфреда Баера за інновацію в кіномистецтві); «Дрімота» (реж. Магдалена Пекорж); «Подряпина» (реж. Міхал Роза); найкращий фільм Польщі 2008 р. «33 сцени з життя» (реж. Малгожата Шумовська); «Чотири ночі з Анною» (реж. Єжи Сколимовський); «Стадіон безпритульних» (реж. Кася Адамик).

 

«Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25361
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду