Вірити чи сміятися?

9 Квітня 2009
16181
9 Квітня 2009
12:53

Вірити чи сміятися?

16181
Ви скажете, що я ревную. Ні, не до жінки, а до жартів. До першоквітневих жартиків у засобах масової інформації. А чому ви подумаєте, що я ревную? Ну бо ви ж знаєте: сам себе я вважаю видатним дотепником, яких світ ще не бачив, – а тут хтось набрався нахабства і прагне мене передотепити. Але ж, крім мене, ніхто так мій вишуканий гумор не оцінює. Бо всі про самих себе думають так само, як і я про власну персону. Тому мій заклик не жартувати в газетах на День дурня сприймуть критично.
Вірити чи сміятися?

І на перший погляд скептики ніби матимуть рацію. Бо мені й правда за всіх моїх потуг не вистачило б гумору вигадати, що російський боксер Ніколай Валуєв вирішив піти зі спорту, та й не просто піти, а спрямувати свої стопи до монастиря. Певне, спокутувати свої гріхи у вигляді розбитих носів та потрощених щелеп. Про це повідомив один зі спортивних сайтів. Може, редактори цього сайту й прагнули, щоби черева наших співгромадян луснули від сміху після прочитання такого дотепу. Але я, прискіпливий, думаю, що нічого в них не вийшло.

 

А он ще один жарт з'явився на одному дуже рідному і знайомому нам сайті. Ми прочитали, що колишній сірий кардинал Кучминої адміністрації й видатний кризовий менеджер Віктор Медведчук вирішив узяти участь у конкурсі «Україна має талант», який на телебаченні веде його ж власна дружина Оксана Марченко. Він нібито дуже добре імітує духові інструменти, і це його вміння свого часу зіграло вирішальну роль у завоюванні серця неприступної Оксани. Знову хотілося сміху, який плавно переходить у регіт? Знову було прагнення, щоби хтось із читачів помер від надмірного напруження черевних м'язів?

 

Таких жартиків було ще кілька. Наприклад, повідомили, що збірну України з футболу разом із національними командами ще кількох країн було дискваліфіковано ФІФА за договірні матчі.

 

Тільки-от мені, доскіпливому, здається. що сидить наш читач і проблеми має не з черевом, яке від сміху мало б розриватися, а з головою. Він чухає потилицю, бо його гризуть сумніви: вірити чи сміятися? І справді! Наші публічні діячі такі витівки нам демонструють, що насміялися ми до знемоги. І реготали ми тоді, коли вони були цілком серйозні - з розумним виглядом верзли дурниці. Зважаючи на це, чому б Медведчукові й справді не взяти участі в конкурсі на найкращий талант? Він же проголосив, що збирається на президентських виборах балотуватися. І ви впевнені, що йому для підвищення рейтингу ніколи не спадало на думку стати ближчим до народу, продемонструвати свою єдність із ним? Хто впевнений, що така ідея не могла прийти в можновладні мізки - хай кине в мене каменюку.

 

А чому знаменитий боксер і справді не може піти в монастир? Ну он же, наприклад, російський багатій Герман Стерлігов плюнув на свою Рубльовку, де він жив, купив у селі хату без газо- і водогону й оселився там на тривалий час, виховуючи своїх п'ятьох дітей. Правда, недавно з'явилася новина, що він начебто повертається до попереднього життя. Хвалити Бога, вона поширилася не першого квітня, а то б читачі й над нею ламали голови.

 

Пригадується, вперше аналогічний прикол на День дурня дозволила собі газета «Известия» в часи горбачовської перебудови. Вона надрукували добірку новин. В одній із них було сказано, що молоді авіаційні пілоти ставитимуть на літаки спеціальні знаки, як на автомобілях із літерою «У». Інших повідомлень із тієї добірки не пригадую. Але всі вони були аналогічні й характеризувалися тим, що такого не може бути, бо це однозначний маразм. Але до всього під добіркою стояло пояснення, мовляв, наступну порцію таких новин читайте рівно через рік. І читач таки справді сміявся, бо йому дали зрозуміти - ці новинні маразмики є жартом.

 

Отож, якщо вже й жартувати, то так, щоби читач міг відрізнити жарт від правди. А межа ця дуже тонка. Тому й закликаю колег: не жартуйте першого квітня в засобах масової інформації! А ще здогадайтеся - я серйозно закликаю чи жартую?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16181
Читайте також
29.03.2010 09:00
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
10 005
12.06.2009 15:07
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
9 867
23.04.2009 11:32
Юрко Космина, «Обком»
18 234
26.03.2009 17:33
Юрко Космина, «Обком»
14 070
26.03.2009 12:47
«Эхо Москвы»
30 067
05.02.2009 10:18
Віра Балдинюк, «Новинар»
11 357
02.02.2009 06:56
Марьян Беленький
, для «Детектор медіа»
19 429
23.01.2009 18:36
Олег Вергеліс
, для журналу «Главред»
9 751
16.01.2009 12:12
Сергій Притула, для «Детектор медіа»
21 995
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телекритик
5496 дн. тому
А друге повідомлення в тих Ізвестіях звучало так: "Марадона буде грати у "Спартаку". Це я пам'ятаю точно. Це точна копія повідомлень, які так не подобаються пану Луканову. Тож не все так кльово було у світлому минулому.
Луканов
5497 дн. тому
Шановний пане Вікторе! Ой, Орден Ярослава Мудрого - це ж так добре. Звісно, він треба. Мені. Скільки у вас там ступенів? Три? ото всі три мені і вручіть. Якщо спитають за який подвиг, то скажіть, що все моє життя - це подвиг. І заслуженого журналіста - теж надайте Хіба я не заслужив за стілки років служіння професії? А журналістів захищати? То ви серйозно чи що? Хто ж за таке ордени дає і заслужених журналістів? Нєєєє, то не до мене А мудрачка з Ванниковою хароші женщіни. Добрі Поцілуйте їх від мене при нагоді
Балога
5497 дн. тому
Юра, для тебе все що хочеш, але крім майна і землі. Заходь, чайку поп"ємо, коньячку наллю! Якщо треба журналістам допомогти, так я зараз Мудрачку з Ванниковою викличу - вони все зроблять! Скільки тобі треба Заслужених журналістів? Може орден Ярослава Мудрого комусь? Ти ж розумієш, майно і гроші я тобі не можу дати - коррупція! Все нажите тяжкою працею на Закарпатті: вбивствами, криміналом, контрабандою. А це так було нелегко! Ти ж, мабуть, пам"ятаєш, що мене недавно в Альпах хотіли живцем спалити в хатинці? От бачиш, як нелегко бути в Україні главою Секретаріату Президента! Тут не до жартів!
Луканов
5497 дн. тому
Шановний пане Вікторе! Згадаю, неодмінно згадаую Але ж і ви не забувайте. надайте мені часточку акцій від ужгородськго замку. Або трохи земельник виділіть
Балога
5497 дн. тому
Юра, а що ж ти не згадав про наш жарт? Як Катя Ющенко сказала Віктору 1 квітня, що вона знову вагітна? Чи не прикол? По-моєму, прикольно.
Луканов
5497 дн. тому
Ось іще одне продовження першоквітневого жарту на "Кореспонденті" http://korrespondent.net/kyiv/799765
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду