«Довгоносиків» не повторить ніхто

5 Лютого 2009
11362
5 Лютого 2009
10:18

«Довгоносиків» не повторить ніхто

11362
«Довгоносиків» не повторить ніхто
Як не дивно звучить, у новому році український театр сподівається не лише вижити, а й подарувати глядачам кілька цікавих прем’єр. Одна з багатообіцяючих інтриг – поява знаменитого комедійного актора Віктора Андрієнка на драматичній сцені театру на Подолі. Директор і головний режисер цього театру Віталій Малахов гірко зітхає: «Що я можу просити у новому році для своїх акторів, окрім здоров’я і зарплатні?» Однак зізнається, що планує розширити репертуар новими постановками. Малахов згадує, що у 1979 році, коли створювався Театр естради, він став його першим режисером і художнім керівником. В той час із театрального інституту в колектив Малахова прийшли Валерій Чигляєв, Анатолій Дяченко і Віктор Андрієнко.
 
«Вітя тоді жив просто у моєму кабінеті, у нього не було житла. А потім його перша прописка у Києві була в мого батька у Броварах. І взагалі, я його страшенно люблю і вважаю одним з найбільш талановитих акторів України. Я вам чесно скажу, вважаю, що Віктор загубив талант видатного театрального актора. Я бачив деякі уривки з Бертольда Брехта, де грав Андрієнко, і це була справжня драматургія. Оскільки я директор театру, і оскільки я дбаю про те, щоб у мене грали хороші актори (зараз в театрі на Подолі грає і Горянський, і Бенюк, і незабаром буде проект з Хостікоєвим), то я хотів би, щоб Віктор Андрієнко взяв участь у проекті», - розповідає Новинареві Малахов.
 
Режисер говорить, що можливо це буде одна з п’єс знаменитого італійського драматурга, лауреата Нобелівської премії Даріо Фо. «Назву зараз точно я не можу сказати, бо є кілька пропозицій. Одна з них – п’єса З архангелами не грають, цікава соціальна комедія, але не без лірики. Головний герой у цій п’єсі має прізвище Вітер. Його батько був жартівником і дав йому подвійне ім’я, відтак героя звати Вітер Південний-Поривчастий».
 
Останнім часом Віктор Андрієнко бере участь у російському телевізійному проекті Велика різниця - комедійній передачі, яка  пародіює програми Першого каналу Росії. Про Довгоносиків Андрієнко згадує охоче, але стримано: мовляв, що було - того не повернути. До того ж, всі сезони Шоу довгоносиків лежали на арештованому Інфосторі, посиланням на який з читачами власного сайту поділився сам Андрієнко. Тепер знаменитий український комедійний серіал про довгоносиків - трофей справжніх фанатів. Новинар вирішив поцікавитися останніми творчими новинами у самого актора. 
 
- Чи буде Ваша співпраця з Малаховим у театрі на Подолі довготривалою? Розкажіть, будь ласка, про це.
 
- Секрету поки що розкривати не буду. Нехай зараз це буде інтригою, а згодом - сюрпризом. Сподіваюся, для всіх приємним. А взагалі, з Віталієм Малаховим я пропрацював майже три роки. (Було це  двадцять років тому – одразу після того, как я закінчив театральний інститут). Після чого наші творчі шляхи розійшлися і до теперішнього часу не перетиналися.
 
Кожен йшов своєю дорогою. І ось тепер, на прохання Віталія Юхимовича, ми знову вирішили об'єднатися в його  театрі на Подолі. Чи буде наша співпраця тривалою - я, звісно, поки що сказати не можу. Як Бог дасть. Адже справа не в тривалості співпраці, а в якості. Сподіваюся, що ми обидва отримаємо задоволення від спільної роботи, і глядач також. Якось, трохи раніше, Віталій запропонував мені попрацювати на Булгаківських вечорах. Разом з народним артистом Росії Олександром Парою ми зіграли уривок з Театрального роману Булгакова. Я зіграв  Булгакова, а Пара - Станіславського. І знаєте, ми виявилися вельми непоганою парою.
 
- У зв'язку із заявами телевізійних продюсерів про скорочення телевиробництва (скажімо, Олександр Роднянський прогнозує відчутне зменшення закупівель іноземного ТБ-продукту у 2009 році і пріоритет розважальних програм), як Ви гадаєте, чи може виникнути на українському телебаченні щось подібне до «Шоу довгоносиків»?

- Думаю, що ні. Це неможливо. Довгоносики існували на ентузіазмові, а не на мішках з грошами. В місяць я отримував… 100 доларів. Сто! Я не округляю і не перебільшую. Ви знаєте сьогодні акторів, які підуть працювати за такі гроші? Я – не знаю. Час інший, і люди інші. Час довгоносиків пішов у небуття і шкодувати за цим не варто. У кожної епохи свої віхи, свої герої і свої яскраві події. Не буде Довгоносиків – буде щось інше. Обов'язково.
 
Розважальні проекти на телебаченні були і будуть завжди - вони необхідні, як повітря, щоб глядач міг відійти від проблем і повсякденних турбот хоча б на годину чи на тридцять хвилин. Щоб не думати про те, що скільки коштує, по чому нині долар, і який закон сьогодні прийняла Верховна Рада. Головне - історії, сюжети. А в якій декорації робити проекти – не важливо – в одній чи кількох. Якщо це талановито і смішно - це «вистрілює». А закуплені проекти не завжди у нас мають успіх. Там, де їх закуповують, інший менталітет. Чуже можна брати лише за основу і на цій основі створювати своє (наприклад, «Моя прекрасна няня»). Тоді це буде близько і зрозуміло саме нам.

- Чи можна вважати програму «Велика різниця» оздоровленням телебачення від власних хвороб? Чи це просто ще один розважальний продукт такого ж порядку, як і об'єкти його пародій?

- Я вважаю, що можна вважати оздоровленням. Тому що будь-яка пародія - це сатира. Всі люди, которих ми показували, поділилися на два табори. Одні щиро сміялися і раділи, інші нас зненавиділи. Поважаю людей, які, маючи славу, ім'я, заслуги і регалії здатні ставитися до себе з іронією. Після пародії на фільм 12 Микита  Міхалков подзвонив Олександру Цекало і сказав, що дивився всією родиною -  було весело, смішно і йому дуже сподобалося.

- Ви сьогодні доволі зайнятий актор - і комедійні програми, і радіо, і озвучка мультфільмів, і телефільми. Чого Вам як артисту все ж бракує?


- Мені не вистачає і комедійних програм, і радіо, і озвучки мультфільмів, і телефільмів… але головне – театральної сцени.

- Яка робота за останні кілька років принесла Вам найбільше задоволення?
 
- Поїздка в Африку, де я був режисером документального фільму. Це була робота над проектом Команда Еквітес у 2003-му році. Було важко, складно. Але незабутньо.
 
- Ну, і не можу не запитати про «Довгоносиків» і Шерлока Холмса. Є шанс побачити їх знову на наших телеканалах? 
 
- Це не до мене. Я пропонував усім каналам зробити ретроспективу не лише Довгоносиків, а й Повного Мамаду. Поки тільки телеканал НТН показав Комедійний квартет і Повне Мамаду.
 
Фото: www.viktor-andrienko.com
 
Віра Балдинюк, «Новинар»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віра Балдинюк, «Новинар»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11362
Читайте також
12.06.2009 15:07
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
9 874
23.04.2009 11:32
Юрко Космина, «Обком»
18 237
09.04.2009 12:53
Юрій Луканов
16 188
12.11.2008 07:26
Владислав Кравченко, для «Детектор медіа»
15 967
29.10.2008 15:12
Оксана Мерфенко
, для «Детектор медіа»
7 045
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду