«Эксперт» визнано найбільш соціально відповідальним медіа

26 Березня 2009
3646
26 Березня 2009
18:31

«Эксперт» визнано найбільш соціально відповідальним медіа

3646
«Эксперт» визнано найбільш соціально відповідальним медіа

26 березня під час круглого столу «Корпоративна соціальна відповідальність (КСВ) через призму ЗМІ» центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» презентував результати експертного опитування щодо тенденцій висвітлення корпоративної соціальної відповідальності в українських медіа.

 

До переліку соціально відповідальних ЗМІ експерти зарахували 24 медіа. Найбільшу соціальну відповідальність демонструє журнал «Эксперт» (8 згадок експертів). Також експерти назвали «Коммерсантъ-Украина» (4), холдинг «Едіпрес Україна» (3), «Единственная» (3), «Компаньон» (3), «Корреспондент» (3), «Інвестгазета» (3), «Контракти» (3), «Дзеркало тижня» (2), Новий канал (2) «Дело», «День», «20 минут», «Високий замок», «Ведомости» (Росія), холдинг KP Media, телеканали ICTV і «1+1», радіостанція «Гала радіо», інформагенція «Лігабізнесінформ», інтернет-видання «Детектор медіа», «Медіабізнес», «Медиа Маркетинг Ревью» і «Состав» (усі - по 1 згадці).

 

До переліку бізнес-компаній, які демонструють найбільшу соціальну відповідальність, експерти зарахували 33 компанії, з них 4 - благодійні фонди. Найбільш соціально відповідальною компанією визнано «Київстар» (18 згадок експертів). Також експерти назвали СКМ (15), Фонд Віктора Пінчука (6), благодійний фонд «Розвиток України» (5), група компаній «НІКО» (4), «Кока-Кола Беверіджиз Україна» (4), «Крафт Фудз Україна» (3), «ТНК-ВР» (2), «МТС-Україна» (2), «Метро Кеш енд Кері Україна», GTI, Intel, «Mайкрософт Україна», Nokia, Siemens, Samsung, Аvon, група компаній «Воля», група компаній «Фокстрот», ДТЕК, «Еска Фуд Солюшнс», «Інтерпайп», «Іст Болт», «Астеліт», Львівська пивоварня, «МакДональдз» в Україні, «Надра-банк», «Оболонь», Nemiroff, «Амвей», «Індустріальний союз Донбасу», фонд «Ефективне управління», Фонд Олени Франчук (усі - по 1 згадці).

 

На думку більшості експертів, соціальна відповідальність медіа повинна проявлятися в наданні якісної об'єктивної інформації, розробці та інтеграції основних компонентів соціальної відповідальності у стратегію розвитку ЗМІ. Проте представники бізнесу також вважають, що соціальна відповідальність медіа повинна полягати у висвітленні зусиль інших компаній в цьому напрямі.

 

Поки що в українському суспільстві бізнес-компанії використовують інформацію із соціальної відповідальності в рекламних цілях. Водночас ЗМІ намагаються розміщувати матеріали з цих питань тільки на платній основі або ж при публікації матеріалів уникають згадок назви компаній. Половина експертів виступила за те, щоб розробити критерії подання і висвітлення інформації про соціальні проекти в ЗМІ, однак готовність його підписати висловили понад 70% представників бізнесу і лише 28% представників медіа.

 

Аналізуючи результати дослідження, фахівці центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» зазначають, що необхідно продовжити наявну практику тренінгів для журналістів з питань КСВ. Виконавчий директор компанії «Пронто Київ» (газета «Авізо») Сергій Чернявський вважає, що тренінги насамперед слід проводити для головних редакторів видань, оскільки вони більшою мірою визначають редакційну політику, а також серед них менша плинність кадрів, ніж серед журналістів. Генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси Олексій Погорєлов повідомив на круглому столі, що УАВПП домовилася з Українською асоціацією зі зв'язків з громадськістю про проведення у 2009 році серії спільних тренінгів для журналістів і піарників для налагодження контакту і порозуміння.

 

Також учасники круглого столу виступили за ідею створення окремого інтернет-ресурсу, на якому будуть розміщені кейси корпоративної соціальної відповідальності як з української, так і із зарубіжної практики.

 

Довідка

Дослідження центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» було проведене за підтримки посольства Норвегії протягом грудня 2008 - березня 2009 року методом експертного опитування. Експертами виступили 11 представників ЗМІ («Единственная», «Гвардія», «Эксперт», The Ukrainian Journal of Business Law,  «Сегодня», «Компаньон», «Дело», «Газета 24», «Детектор медіа», «Лігабізнесінформ», Українська асоціація видавців періодичної преси) та 21 представник бізнес-компаній («Бритіш Американ Тобакко Україна», Carlsberg group, «Кока-Кола Беверіджиз Україна», ДТЕК, група компаній «Фокстрот», «Галнефтегаз», GTI, СКМ, «Астеліт», «Київстар», «МТС-Україна», «Тетра-пак», група компаній «НИКО», «Крафт Фудз Україна», Philips, «ХХІ століття», «Русал», «Воля», «Майкрософт Україна»,  «МакДональдз» в Україні, «Метро Кеш енд Кері Україна»).

 

Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» є секретаріатом Національного дзеркального комітету з розробки міжнародного стандарту з соціальної відповідальності ISO 26000. Центр надає консультаційні послуги з питань розробки і імплементації стратегії КСВ, підготовки та втілення в життя соціально-інноваційних проектів, проводить навчання з питань КСВ, допомагає у підготовці нефінансової звітності.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду