Комітет свободи слова схвалив поправки до закону «Про рекламу» і рекомендував Нацраді не карати ТРО за ліцензійний збір

4 Березня 2009
14080
4 Березня 2009
18:44

Комітет свободи слова схвалив поправки до закону «Про рекламу» і рекомендував Нацраді не карати ТРО за ліцензійний збір

14080
Комітет свободи слова схвалив поправки до закону «Про рекламу» і рекомендував Нацраді не карати ТРО за ліцензійний збір
Парламентський комітет з питань свободи слова та інформації схвалив низку поправок до законопроекту «Про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо приведення у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення)». Таке рішення було прийнято на засіданні комітету 4 березня.
 
Зокрема, було схвалено поправки й доповнення до статті 5 закону, де телепродаж визначено не як окремий вид реклами, а як «трансльовану по телебаченню безпосередню публічну пропозицію укласти договір купівлі-продажу щодо визначеного товару». Під час обговорення заступник голови комітету Андрій Шевченко зауважив: оскільки за іншими поправками на телепродаж поширюються ті самі вимоги, що й на розміщення реклами на телебаченні, телепродаж за своєю суттю є окремим видом реклами. Однак у зв’язку з тим, що в самій Європейській конвенції телепродаж не є видом реклами, було прийнято рішення голосувати за цю поправку.
 
Окрім цього, відповідно до поправок, телепродаж повинен містити «необхідну, доступну, достовірну аудіовізуальну інформацію про товар, який пропонується», і входити до часу мовлення, відведеного на рекламу. Він також не повинен спонукати дітей укладати договори про продаж чи оренду товарів. Іншою поправкою, ухваленою на сьогоднішньому засіданні, забороняється телепродаж лікарських засобів, діагностики, лікування і реабілітації, а також медичної техніки, застосування якої потребує спеціальних знань і підготовки.
 
Під час обговорення було відхилено поправку Миколи Томенка: «В рекламі на телебаченні і радіо й телепродажі не можуть використовуватись зображення та голос осіб, які регулярно ведуть програми та передачі».
 
На засіданні також було внесено зміни до статті 21 закону «Про рекламу», де в п. 9 замість слів «у рекламі косметичних засобів, харчових продуктів, вітамінних та інших харчових добавок забороняється посилання на те, ці товари мають лікувальні властивості» вводиться норма: «У рекламі товарів, які не відносяться до лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики та реабілітації, забороняється посилання на те, ці товари мають лікувальні властивості».
 
Окрім цього парламентський комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект Володимира Ландіка, яким вносяться зміни до закону «Про телебачення та радіомовлення» щодо визначення розміру ліцензійного збору. За словами пана Ландіка, зміна методики вирахування ліцензійного збору може призвести до знищення регіонального мовлення в більшості населених пунктів. Саме тому автор пропонує ухвалити цей законопроект як антикризовий. Депутати підтримали ініціативу і вирішили звернутися до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з проханням не застосовувати санкцій до телекомпаній, які наразі не можуть сплатити ліцензійного збору, у зв’язку з розглядом цього законопроекту.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14080
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду