Молоді політологи підрахували мовні помилки телеведучих і політиків

16 Лютого 2009
10445
16 Лютого 2009
17:29

Молоді політологи підрахували мовні помилки телеведучих і політиків

10445
Молоді політологи підрахували мовні помилки телеведучих і політиків
Ведучі теленовин стали рідше припускатися мовних помилок. Про це свідчать результати моніторингу, проведеного Спілкою молодих політологів України, повідомлення якої отримала «Детектор медіа».
 
Моніторинг проводився 2 і 3 лютого; було проаналізовано 1 годину вечірнього ефіру кожного телеканалу, зокрема й вечірні випуски новин «1+1», ICTV, «Інтера», Першого, 5 каналу і ТОНІСа. Було зафіксовано 5 однозначних мовних помилок ведучих і 6 суперечливих моментів.
 
Водночас помилок у коментарях політичних діячів було виявлено 35 (враховуючи повтори запису). Зокрема, коментарі з помилками Віктора Януковича показали 6 разів, Юлії Тимошенко – 4 рази. Тарас Чорновіл і Юрій Рубан під час участі в програмі «Точка зору» зробили по 4 помилки. Виступ Інни Богословської з русизмами показали двічі, стільки ж – помилки Ксенії Ляпіної. Крім названих, було виявлено 13 політиків, які припускались помилок; практично жоден, кого показували в ті дні по телевізору, не говорив цілком правильно.  
 
Як зазначають автори моніторингу, цьогорічні результати демонструють істотне покращення мовної грамотності ведучих українських телеканалів у порівнянні з минулими роками. «А ось політикам ще вчити й учити мову рідної країни – прогресу тут не спостерігається», - коментує голова СМПУ  Андрій Єременко.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10445
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Т.В.
5548 дн. тому
Як сказав Станіславський: "Не верю!" У ведучих на наших каналах скільки помилок, що сумнівними стають знання експертів - молодих політологів. Особливо вбивають неправильні наголоси та слова, які вживаються не до місця, тобто ведучі і журналісти грішать незнанням значення українських слів.
хехе
5548 дн. тому
вчити й учити мову рідної країни я бы сказал: мови. всё же Украина говорит на двух языках, государственный статус русского - дело времени. а русского они тоже не знают
rlk
5548 дн. тому
але не конкретизували, які саме помилки, й хто помилявся (я про ведучих). шкода, без цього вийшла замітка на зразок студентського реферату - ніби й розповіли про щось, і водночас ні про що.. : (
Sanyi
5549 дн. тому
Ах, нічого ви не розумієте! Вони ж не "ведучі", вони "ведуни" )))))
otar
5549 дн. тому
ага, ну вже сказали) дякую
спец
5549 дн. тому
Пане Данченко, тут малось на увазі саме "ведучих", як професія, тобто люди, які працюють ведучими, а не "провідних", як канал.
Данченко Дмитрий
5549 дн. тому
Вельмишановний авторе цієї статті! Перш ніж писати про мовні помилки на телеканалах та про помилки політиків під час дискусій та виступів, зверніть увагу на свою мову, в тому числі, на письмову. Ваша помилка (цитую): "Як зазначають автори моніторингу, цьогорічні результати демонструють істотне покращення мовної грамотності ВЕДУЧИХ українських телеканалів у порівнянні з минулими роками." Ви вжили русизм у вищезгаданому реченні. Є "провідні телеканали", а не "ведучі".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду