Інформаційний голодомор

3 Лютого 2009
42449
3 Лютого 2009
11:32

Інформаційний голодомор

42449
Інформаційний голодомор

На початку минулої осені вирішив згадати старі часи, коли з поштової скриньки щоранку діставав кілька свіжих видань. Тож, у жовтні передплатив до кінця року «Газету 24». Я і раніше час від часу купував її в кіоску, оскільки вона вигідно вирізнялася з-поміж масової партійно-олігархічної жовтухи незаангажованістю та доволі виразною орієнтацією на «середньокласового» читача. З самого початку це було щоденне (окрім неділі) видання із тематичними додатками на будь-які смаки. Одне слово, завжди було що прочитати: цікаво, актуально і гостро...

Якраз перше число передплаченої газети мав отримати в суботу. З піднесеним настроєм відкрив поштову скриньку і... намацав порожнечу. Подумки почав лаяти совкову пошту, вирішивши наступного тижня поговорити з люб'язними тіточками із відділу доставки. Тим паче, що в отриманій у понеділок газеті чорним по білому прочитав: «виходить щодня, крім неділі». Уявіть моє подивування, коли на пошті мені повідомили: «Так "24" вже в суботу не виходить!» Тоді в голові почали роїтися різні законодавчо-правові формулювання на кшталт: «декларування неіснуючих послуг», «введення в оману споживача» і т. д. й т. п. Подумалося: що би вчинив на моєму місці середній західний європеєць? Втім, одразу ж виникла думка на противагу: «Друже, згадай лишень, з яким словом римується слово "Європа" в українському вимірі?!» Тож, як і зазвичай, закрив очі на такі дрібниці у житті. А дарма...

Далі було більше. У кінці листопада я продовжив передплату на перший квартал 2009 року. Коли ж дістав із скриньки перше грудневе число газети, то, м'яко кажучи, отетерів. Навпомацки одразу ж визначив: сердешна газета схудла десь на третину. Коли ж розгорнув видання, то пересвідчився: так і є. Замість 24 – всього 16 шпальт. І тоді я зрозумів: інформаційний голодомор розпочався. У мозку одразу ж завирувала ненормативна лексика. Але чим прикольна наша новоукраїнська дійсність? А тим, що коли ти отримуєш моральні та матеріальні збитки від якоїсь нікчемності, і вважаєш, що це вже край – та ж ні, хлопче... Це, далебі, перефразовуючи Позаяка, не останнє в житті западло. Отже, з «Газетою 24» – так само «to be continued». Я одразу ж відкрив сторінку з паспортом видання. І просто випав в аут, прочитавши: «Газета виходить по понеділках, середах і п'ятницях». Коротко, сильно і страшно! При цьому – жодної редакційної статті зі слізними вибаченнями перед читачами, із посиланнями на кризу, інформаційну інфляцію чи глобальне потепління. Як співав Іллюша Лагутенко: «Ні тєбє здрастє, ні до свіданія...»

Вочевидь, розрахунок видавців був до смішного простим: хаває народ таких політиків, значить, прохаває і таких медійних горе-глашатаїв правди і справедливості. Свідомо не кажу – журналістів. Бо ж упевнений: колеги сумлінно виконують свої обов'язки і чесно відпрацьовують зароблену копійку. На жаль, вони всі – від репортера до головного редактора – є простими найманцями на службі у реального пана-видавця. Як писав український класик, «коні не винні». А нашому вельми чемному до своїх клієнтів-читачів видавцеві лишається порадити одне: привести образ у відповідність до реальності. Тобто, перейменувати газету з «24» на «16х3».

P. S. У суботу виявив ще одну жертву інформаційного голодомору. Після тривалої перерви купив «Дзеркало тижня». Ціна підскочила вдвічі – до 7 гривень, обсяг же скоротився на третину. Звичайно ж, є в цьому і «позитив»: українські ліси стануть густішими.

 

Андрій Коваленко, журналіст, Київ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42449
Читайте також
11.03.2009 14:15
Екатерина Кронгауз, OpenSpace.ru
15 002
13.02.2009 11:24
Олекса Семенченко, «Радіо Свобода»
24 192
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
5586 дн. тому
Пане Андрію, ліси України густішими не стануть. Переважна більшість паперу - це імпорт, або імпортована сировина - целюлоза. Курс долара робить імпорт "золотим", стагнація, а відтак збідніла рекламна пропозиція робить газету щбитковою. А якщо ще й у газети були дуже вигідні (пів року тому, по блату) валютні кредити, то ... Єдиний вихід - рекламу вати "надру" і її "родину".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду