В Іраку відкрили пам'ятник черевикам, якими пожбурили в Буша

30 Січня 2009
13931
30 Січня 2009
13:31

В Іраку відкрили пам'ятник черевикам, якими пожбурили в Буша

13931
В Іраку відкрили пам'ятник черевикам, якими пожбурили в Буша

В Іраку відкрили пам`ятник черевикам, які іракський журналіст Мунтадар Заіді пожбурив у Президента США Джорджа Буша.

Гігантський черевик встановлено в місті Тікріт - на батьківщині колишнього іракського диктатора Саддама Хусейна, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 
Той самий пам’ятник (фото AP)

Черевик розташовано на білому п`єдесталі, на який нанесено вірш, що прославляє вчинок М.Заіді. Висота скульптури - близько трьох метрів.

Автор твору Лаїт Амарі каже, що його робота має стати «джерелом гордості для всіх іракців», і вона не політична.

Черевик встановлено в саду будинку, де розташована добродійна організація, яка займається доглядом за дітьми, чиї батьки загинули під час конфлікту в Іраку.

У грудні минулого року під час прес-конференції Дж.Буша, який приїхав до Іраку, М.Заіді схопився зі стільця і один за одним пожбурив обидва свої черевика в американського лідера, поряд з яким за трибуною стояв прем`єр-міністр Іраку Нурі Малікі.

Черевики не досягли мети, оскільки Дж.Буш пригнувся, а служба охорони негайно повалила М.Заіді на підлогу та вивела із залу. «Це тобі прощальний поцілунок, собако! - кричав журналіст арабською, кидаючи черевики. - Це тобі від удів, сиріт і всіх загиблих в Іраку!».

Зараз М.Заіді перебуває у в`язниці, чекаючи суду за звинуваченням в «агресії стосовно глави іноземної держави».

Якщо суд визнає його вину, 28-річний журналіст, якого багато хто в арабському світі вважає героєм, може отримати термін від 5 до 15 років. Проте, на думку багатьох місцевих журналістів, М.Заіді може отримати мінімальне покарання.

Черевики, які журналіст пожбурив у Дж.Буша, знищили під час слідства.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13931
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
masterpiecer
5576 дн. тому
А давайте откроем памятник яйцу, которое кинули в Януковича! А, пардон, есть уже памятник пысанке... Ну дык перепрофилируем, нам не сложно :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду