Експерти: Грошей буде менше, а роботи та впливу власників на редакції - більше

28 Січня 2009
7577
28 Січня 2009
16:52

Експерти: Грошей буде менше, а роботи та впливу власників на редакції - більше

7577
Експерти: Грошей буде менше, а роботи та впливу власників на редакції - більше
У період економічної кризи журналісти зароблятимуть менше, а власники сильніше втручатимуться у діяльність редакцій. Про це йшлося на прес-конференції «Від журналістських розслідувань до журналістських звільнень. Прогнози розвитку українських ЗМІ в 2009 році», що відбулась 28 січня. Участь у заході взяли аналітик «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз, член комітету Київської незалежної медіа профспілки Михайлина Скорик, та головний редактор журналу «Детектор медіа» Євген Мінко.
 
Під час конференції було зазначено, що через складну економічну ситуацію, прогнозоване зниження доходів ЗМІ від реклами та старт президентської кампанії, слід очікувати посилення режиму ручного керування масмедіа їхніми власниками.
 
Гірше за все себе почуватиме друкована преса, рівень рекламного ринку якої може скоротитися, за різними оцінками, на третину. Втім, будь-які прогнози наразі є не надто виправданими, оскільки ані рекламодавці, ані продавці реклами поки що не в змозі будувати стратегічні плани на період економічної скрути.
 
Вплив кризи буде помітний у контенті телеканалів, зокрема через скорочення власного виробництва. Можливе зниження інтересу до жанру журналістських розслідувань – через суперечливі політичні й економічні інтереси власників ЗМІ.
 
Водночас, значно погіршиться ситуація на ринку журналістської праці, який залишається значною мірою нелегальним. Але незаконні звільнення у ЗМІ є поштовхом для мобілізації зусиль профспілок, а також кращого вивчення журналістами трудового законодавства. Виходом зі складного економічного становища для журналіста може виявитися диверсифікація джерел доходів та опанування нових медіа.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7577
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду